Germania și Maria Britanie au fost țările de unde, în 2021, au venit cei mai mulți bani (remiteri) de la românii plecați în străinătate: peste 1,36 și respectiv 1,19 miliarde de euro.
Germania și Maria Britanie au luat locul Italiei și Spaniei, de unde, în 2008 – cel mai rodnic an de la aderarea la UE încoace, românii trimiseseră peste 2,5, respectiv peste 2 miliarde de euro.
În graficul de mai jos se observă schimbarea de trend de-a lungul a 14 ani:
Cauzele răsturnării ierarhiei
Există mai multe motive pentru care s-a produs această răsturnare de situație:
Primul motiv ar fi că economiile Italiei și Spaniei au fost cele mai afectate de criza care a urmat după 2008, și câștigurile au scăzut.
O altă cauză importantă este aceea că s-au înmulțit românii cu calificări profesionale mai ridicate și mai adecvate cererii de forță de muncă din Germania și Marea Britanie, potrivit economistului Aurelian Dochia, consultat de CursDeGuvernare.
Nu în ultimul rând, un alt factor important va fi fiind și faptul că mulți români s-au stabilit cu familii cu tot, în Italia și Spania – care au fost printre primele țări luate cu asalt de către emigranții români – și nu mai au multe motive să trimită bani în țară, potrivit unor opinii culese în cadrul programului RePatriot, al Romanian Business Leaders.
Din păcate, însă, nu există statistici oficiale în această privința românilor stabiliți cu tot cu familii, cu excepția cifrelor privind totalurile remiterilor pe care le are Banca Națională a României (BNR).
Situația pe țări a banilor trimiși de românii din străinătate în ultimii 15 ani
Remiterile din Germania au crescut de peste 3,5 ori în 2021 față de 2007 și au depășit constant miliardul de euro din 2015 încoace. Remiterile din Marea Britania au crescut de peste 3,3 ori din 2007 încoace.
În schimb, după ce s-au înjumătățit în anul de criză 2010 față de 2007, remiterile din Italia și Spania nu au mai ajuns niciodată la un miliard de euro, cu excepția Italiei din anul 2019. Din Italia și Spania au venit sub un miliard de euro în 2021.
În primul rând, economiile Spaniei și Italiei au fost foarte afectate de criza financiară din 2009, mai mult decât Germania și Marea Britanie”, spune economistul Aurelian Dochia.
(Citiți și: ”Dependența de munca în străinătate: remiterile românilor – peste ISD în anul pandemiei”)
„Pe de altă parte, deși nu avem date oficiale, este foarte posibil ca schimbarea ierarhiei surselor remiterilor să se fi produs și pentru că o forță de muncă mai calificată decât cea necesară pentru agricultură și chiar pentru construcții s-a îndreptat spre țările care au mai mare nevoie de aceasta. Mai ales că, boom-ul construcțiilor din Spania, mai ales, și-a pierdut puterea”, a spus economistul citat.
Mai trebuie ținut seama și de „fenomenul stabilirii definitive, cu întreaga familie în anumite țări, ceea ce înseamnă diminuarea motivației de a mai trimite bani în țară”, a mai spus Aurelian Dochia.
Românii de afară au trimis de-a lungul anilor în țară cel puțin un sfert de PIB-ul estimat anul acesta
Totalul remiterilor oficiale din 2007 până în 2021 încoace a depășit 61,1 miliarde de euro, și, la acestea se adaugă și cele peste 1,73 miliarde de euro trimiși de românii de afară în primele 4 luni ale anului 2022.
Este remarcabil faptul că, nici în 2020, primul an al pandemiei nu au scăzut decât până la aproape 4,87 miliarde, adică a patra cea mai mare sumă din 2007 până atunci.
Anul trecut a fost înregistrată a treia cea mai mare sumă, iar 2022 ar putea să o depășească.
Pe de altă parte, este remarcabilă și polarizarea remiterilor. Între Germania, Marea Britania, Italia, Spania, și restul țărilor sunt mari diferențe.
***
(Citiți și: ””Zarurile au fost aruncate”: au apărut CRONICILE 86 – titlurile și autorii”)
***
Un răspuns
Remarc cifrele trimise în RO.
Cei mai mari investitori (cu bani gheata) in Romania sunt emigranții.
Faptul că cei din Germania și Marea Britanie depășesc pe cei din Italia și Spania are doua caracteristici preocupante ( pentru unii. )
1 – posibil o schimbare de profesiuni la emigranți. Daca in Italia – Spania emigrau preponderent muncitori , badante, in Germania și GB emigrează preponderent ingineri , medici. Adică multe persoane cu școală superioară.
– La INS și guvern , se întreabă cineva cam cite milioane de români au plecat din tara asta sau 19.000.000 locuitori stabili e bătut în cuie ? 😀
Cât de grav ar fi sa recunoști că 6- 7 milioane au abandonat raiul corupției și a promovării pe pile ?
Daca se scade din cele vreo 15 milioane de locuitori rămași în țară , numărul de minori plus numărul de bugetari ( inclus in firmele ” private” dar cu actionist statul) plus numărul de pensionați, cam cât de mare e capitalismul privat neabonat la contractele cu statul ?
Cumva ridicol de mic ?