fbpx

La obiect

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult

15.01.2021

Chestiunea

Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult

14.01.2021

La obiect

Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult

13.01.2021

La obiect

Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult

13.01.2021

Când partidul se încurcă în cei doi neoroni / Alertă la Spitalul Colentina: Nu se mai pot face operații după ora 15.00, deoarece nu se mai plătesc ore suplimetare

de Vladimir Ionescu 13.2.2017

Neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bica, de la Spitalul Colentina, acuză noua conducere a unității că a blocat programul normal al intervențiilor chirurgicale prin interzicerea orelor suplimentare.

Managerul spitalului spune că nu are bază legală pentru plata muncii peste program, deși fostul administrator de la Colentina și majoritatea spitalelor din România remunerează orele suplimentare.

De la numirea în funcția de manager a medicului Silvi Ifrim, la Colentina nu se mai plătește, după ora 15.00, nicio oră suplimentară pentru personalul implicat în operații, chiar dacă situația unui pacient internat se agravează peste noapte și este nevoie de o intervenție de urgență.

Ce spun cei doi neurochirurgi

Neurochirurgul Ionuț Gobej (foto – sursa: Facebook):

Într-un astfel de timp operator (până la ora 15.00 – n. red.) nu se pot opera decât cazuri de complexitate mică și medie și nici medie uneori. Există operații de 10 ore, care nu au complexitate mare, dar sunt multe lucruri de făcut”, a explicat neorochirurgul, într-un apel lansat pe pagina sa de Facebook.

“Până în ianuarie 2017 puteam să desfășurăm activitate operatorie și după ora 15.00, acum nu mai putem. Problema devine foarte complicată pentru că noi avem foarte mulți pacienți. Avem pacienți care necesită destul de multe ore de operație. Personalul și de la secția noastră, dar mai ales de la secția de Terapie Intensivă este subnormat. Este foarte greu să găsești personal. (…)

Vechea administrație găsise o formulă se pare absolut legală, dar eu nu mă pricep, nu sunt jurist ca să vă spun exact. Cert este că se găsise o soluție astfel încât oamenii care stăteau peste program primeau banii pe ore. Acum nu se mai primesc acești bani”, a declarat pentru Agerpres neurochirurgul.

Dorin Bică (foto) a calculat că în sala de operații a secției de neurochirurgie se vor putea efectua doar 20 de operații pe lună – adică una scurtă, cel mult medie, pe zi.

După ora 15.00, cât timp nu vor primi bani pentru orele suplimentare, personalul va lucra în privat, probabil, spun cei doi medici, întrucât banii din sistemul public sunt prea puțini.

Ambii medici insistă că nu doresc politizarea dezbaterii, ci doar găsirea unei soluții care să permită intervenții chirurgicale complexe la Spitalul Colentina.

De cealaltă parte, managerul Silvi Ifrim susține că nu există bază legală pentru plata orelor suplimentarepe zi, pentru nicio secție și nici un fel de personal:

“Am luat la cunoştinţă cu surprindere de cele prezentate în presă de doctorul Gobej, fără o documentare corectă privind situaţia din Spitalul Colentina. De menţionat că afirmaţiile doctorului Gobej nu se sprijină pe realitate, iar semnatarul pare să nu cunoască sau să nu accepte prevederile legale privind situaţia orelor suplimentare”, spune managerul unităţii sanitare, Silvi Ifrim, într-un comunicat.

Ea sugerează că tot ceea ce vor munci neuroruchirurgii după ora 15.00 trebuie să fie voluntariat, așa cum s-a întâmplat cu cei de la ortopedie, care nu au fost plătiți niciodată pentru ore suplimentare:

De ani de zile toate secțiile chirurgicale din spital lucrează peste orele de program, iar ore suplimentare nu au luat decât cei din ATI, blocurile operatorii, neurochirurgie.

Ceilalți din ortopedie și din chirurgie nu au luat. Așa cum s-a lucrat până acum așa se va lucra și pe viitor. Activitatea se desfășoară exact cum s-a desfășurat și până în prezent.

Diferența este că eu nu pot să aprob orele suplimentare la secție de ATI și blocul operator neurochirurgie. Ore suplimentare eu nu voi acorda până când cadrul legislativ nu permite această situație. (…) Stau cam toți medicii peste program. Aproape că nu există sector de activitate unde să se plece când s-a terminat programul pentru că avem de-a face cu pacienți și nu poți să îi lași nevăzuți“, a mai spus Silvi Ifrim.

Colentina: spitalul la care fostul manager a fost înlocuit de primarul Firea sub pretextul unei avarii la Radet

Silvi Ifrim (foto) a fost numită interimar la Colentina în ianuarie acest an, după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe fostul manager  Bogdan Andreescu, pentru că o parte dintre saloanele unității au rămas fără căldură, într-o duminică.

Spitalul nu a avut nicio responsabilitate în acel incident, întrucât era vorba de o defecțiune în rețeaua RADET, o regie unde primarul Gabriela Firea a înlocuit conducerea în vara lui 2016.

În opinia primarului, managerul Andreescu ar fi fost vinovat pentru că nu a făcut revizia la Punctul Termic ce furnizează căldură spitalului. Directorul administrativ, Florian Nicolescu, a explicat atunci pentru cursdeguvernare.ro că defecțiunea era la rețeaua RADET și, chiar dacă ar fi fost o problemă la punctul termic, acesta se află pe spațiul și în responsabilitatea Institutului Matei Balș. Spitalul Colentina primește căldură de la RADET, prin punctul de la Matei Balș.

Mai mult, pacienții nu au înghețat în acea duminică, întrucât au fost folosite aparatele de aer condiționat.

Primarul care a înlocuit managementul de la Colentina nu-și asumă acum nicio responsabilitate

Dacă în ianuarie demitea managerul de la Colentina pentru o activitate curentă (care nici nu intra în responsabilitatea lui), Gabriela Firea a declarat luni, referitor la problemele sesizate de neurochirurgi:

“În legătură cu discuțiile apărute în spațiul public despre o situație conflictuală existentă la Spitalul Colentina, Primarul General al Capitalei precizează că în atribuțiile sale intră doar numirea managerului spitalului și desemnarea unui reprezentant în cadrul Consiliului de Administrație, rezolvarea oricăror probleme în activitatea curentă fiind de competența echipei manageriale a spitalului și a conducerii Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București“, se precizează într-un comunicat al primarului general.

CV-ul celor doi medici, membri fondatori ai Secției de neurochirurgie de la Spitalul Colentina

Ionuț Gobej

Este specialist neurochirurg și are 36 de ani

A absolvit Facultatea de Medicină si Farmacie Carol Davila din București, în 2006.

Între 2009 – 2013 a urmat mai multe stagii de pregătire în neurochirurgie în Franța:

  • Hôpital Neurologique Pierre Wertheimer, Lyon / 6 luni – neurochirurgie generala
  • Hôpital de la Timone, Marsilia / 6 luni – neurochirugie functionala si Gamma Knife
  • Hôpital Nord, Marsilia / 6 luni  – neurochirurgia vasculara si a bazei craniului
  • Hôpital Foch, Paris / 3 ani – neurochirurgia endoscopica transnazala, neurochirugia spinala, neurochirurgia vasculara, neurooncologie

În 2012 a absolvit cursurile EANS, obținând diploma de neurochirurg european

Dorin Bică

A absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara

În perioada 2009-2013 a fost rezident în clinici din Franţa și Anglia

  • James Cook University Hospital (Middlesbrough, Marea Britanie)
  • Centrul Universitar Regional „La Timone” (Marsilia, Franța)
  • Spitalul Foch (Paris, Franța), unde a aprofundat neurochirurgia hipofizei si chirurgia spinală
  • Hôpital Enfants Malades Necker (Paris, Franța)
  • Spitalul Pitié-Salpêtrière (Paris, Franța – pe neurochirurgia de urgenţă traumatică şi vasculară, precum şi patologia tumorală.

Managerul Silvi Ifrim este medic primar de medicină generală, medic specialist în Diabet, Nutriție și Boli metabolice, având competenţe în echografie generală şi vasculară.

În 2004 a obținut titlul de doctor în științe medicale.

Timp de 30 de ani a lucrat în cadrul Spitalului Clinic Colentina, iar din 2002 a condus compartimentul/secţia de Diabet, nutriţie şi boli metabolice.

A revenit la Colentina în ianuarie 2017, după ce 8 luni a fost manager interimar la Institutul Ana Aslan.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.2.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Fost șef al Astra Asigurări și soția sa, condamnați în prima instanță

Vladimir Ionescu

Fostul director al companiei Astra Asigurări Radu Mustățea (foto) a fost condamnat de Tribunalul București la 4 ani, 8 luni și 10 zile de închisoare… Mai mult

Europa

Absențele de la muncă au revenit la nivelul anterior pandemiei, în Trim. III – s-a redus semnificativ șomajul tehnic și s-a renunțat la vacanțe

Iulian Soare

Absențele de la muncă, motivate și nemotivate, au coborât în trimestrul al III-lea al anului trecut la nivelul anterior pandemiei. S-a revenit din șomajul tehnic… Mai mult

Europa

Președintele Joe Biden a fost păzit de 150 de soldați ai Gărzii Naționale infectați cu COVID, la ceremonia de învestire

Iulian Soare

Între 150 și 200 dintre soldații Gărzii Naționale, aduși pentru asigurarea siguranței președintelui Joe Biden în ziua învestirii în funcție, au fost testați pozitiv privind… Mai mult

Europa

Timișoara și Cluj Napoca în topul mondial al orașelor în care se poate trăi sănătos

Adrian N Ionescu

Timișoara și Cluj-Napoca Două orașe din România au fost plasate în prima jumătate a unui clasament cu 40 de localități mari, la nivel mondial, în… Mai mult

Stiri

Radu Gavriș, înlocuit din funcția de coordonator al campaniei de luptă anti-Covid la Poliția București

Vladimir Ionescu

Radu Gavriș (foto), a fost demis luni din funcția de coordonator al acțiunilor anti-Covid la nivelul Poliției Capitalei, a anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode,… Mai mult

Stiri

Dan Barna: Bugetul României este sub o presiune foarte mare

Vladimir Ionescu

Bugetul României este sub o presiune foarte mare, în momentul de faţă, din cauza necesităţii de a ne încadra în acel deficit de 7% agreat… Mai mult

Stiri

Ministerul Economiei: Aproape 60% din dosarele de granturi pentru capital de lucru au fost procesate

Alexandra Pele

Ministerul Economiei a procesat în ultima săptămână peste 3.800 de solicitări de granturi pentru capital de lucru, numărul de cereri admise fiind de 3.124. Astfel,… Mai mult