fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Prognoza Comisiei: cum va reveni PIB-ul trimestrial al României înapoi spre cel din T1 2020

Potrivit prognozei intermediare de vară a Comisiei Europene, România se va situa în coada țărilor non-euro care vor încerca revenirea PIB-ul trimestrial la nivelul din… Mai mult

08.07.2020

Analiză

Schimbări esențiale în structura de formare a PIB: Comerțul trece în fața industriei. Avansul PIB pe T1 – păstrat la 2,4% brut

Institutul Național de Statistică a confirmat creșterea economică de 2,4% în serie brută şi 2,7% în serie ajustată sezonier pe primul trimestru al anului în… Mai mult

07.07.2020

Chestiunea

Împrumuturile României, de la criză la criză. Deja –vu ?

Vă mai amintiți de criza din 2009 și de împrumutul de aproape 20 de miliarde de euro pe care a trebuit să îl luăm pentru… Mai mult

06.07.2020

Analiză

Comerțul, aproape de „business as usual”. Sincronizarea cu producția ?

În pofida restricțiilor impuse de pandemie și a închiderii unor centre comerciale, cifra de afaceri din comerț a revenit puternic în luna mai față de… Mai mult

06.07.2020

Când partidul se încurcă în cei doi neoroni / Alertă la Spitalul Colentina: Nu se mai pot face operații după ora 15.00, deoarece nu se mai plătesc ore suplimetare

de Vladimir Ionescu 13.2.2017

Neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bica, de la Spitalul Colentina, acuză noua conducere a unității că a blocat programul normal al intervențiilor chirurgicale prin interzicerea orelor suplimentare.

Managerul spitalului spune că nu are bază legală pentru plata muncii peste program, deși fostul administrator de la Colentina și majoritatea spitalelor din România remunerează orele suplimentare.

De la numirea în funcția de manager a medicului Silvi Ifrim, la Colentina nu se mai plătește, după ora 15.00, nicio oră suplimentară pentru personalul implicat în operații, chiar dacă situația unui pacient internat se agravează peste noapte și este nevoie de o intervenție de urgență.

Ce spun cei doi neurochirurgi

Neurochirurgul Ionuț Gobej (foto – sursa: Facebook):

Într-un astfel de timp operator (până la ora 15.00 – n. red.) nu se pot opera decât cazuri de complexitate mică și medie și nici medie uneori. Există operații de 10 ore, care nu au complexitate mare, dar sunt multe lucruri de făcut”, a explicat neorochirurgul, într-un apel lansat pe pagina sa de Facebook.

“Până în ianuarie 2017 puteam să desfășurăm activitate operatorie și după ora 15.00, acum nu mai putem. Problema devine foarte complicată pentru că noi avem foarte mulți pacienți. Avem pacienți care necesită destul de multe ore de operație. Personalul și de la secția noastră, dar mai ales de la secția de Terapie Intensivă este subnormat. Este foarte greu să găsești personal. (…)

Vechea administrație găsise o formulă se pare absolut legală, dar eu nu mă pricep, nu sunt jurist ca să vă spun exact. Cert este că se găsise o soluție astfel încât oamenii care stăteau peste program primeau banii pe ore. Acum nu se mai primesc acești bani”, a declarat pentru Agerpres neurochirurgul.

Dorin Bică (foto) a calculat că în sala de operații a secției de neurochirurgie se vor putea efectua doar 20 de operații pe lună – adică una scurtă, cel mult medie, pe zi.

După ora 15.00, cât timp nu vor primi bani pentru orele suplimentare, personalul va lucra în privat, probabil, spun cei doi medici, întrucât banii din sistemul public sunt prea puțini.

Ambii medici insistă că nu doresc politizarea dezbaterii, ci doar găsirea unei soluții care să permită intervenții chirurgicale complexe la Spitalul Colentina.

De cealaltă parte, managerul Silvi Ifrim susține că nu există bază legală pentru plata orelor suplimentarepe zi, pentru nicio secție și nici un fel de personal:

“Am luat la cunoştinţă cu surprindere de cele prezentate în presă de doctorul Gobej, fără o documentare corectă privind situaţia din Spitalul Colentina. De menţionat că afirmaţiile doctorului Gobej nu se sprijină pe realitate, iar semnatarul pare să nu cunoască sau să nu accepte prevederile legale privind situaţia orelor suplimentare”, spune managerul unităţii sanitare, Silvi Ifrim, într-un comunicat.

Ea sugerează că tot ceea ce vor munci neuroruchirurgii după ora 15.00 trebuie să fie voluntariat, așa cum s-a întâmplat cu cei de la ortopedie, care nu au fost plătiți niciodată pentru ore suplimentare:

De ani de zile toate secțiile chirurgicale din spital lucrează peste orele de program, iar ore suplimentare nu au luat decât cei din ATI, blocurile operatorii, neurochirurgie.

Ceilalți din ortopedie și din chirurgie nu au luat. Așa cum s-a lucrat până acum așa se va lucra și pe viitor. Activitatea se desfășoară exact cum s-a desfășurat și până în prezent.

Diferența este că eu nu pot să aprob orele suplimentare la secție de ATI și blocul operator neurochirurgie. Ore suplimentare eu nu voi acorda până când cadrul legislativ nu permite această situație. (…) Stau cam toți medicii peste program. Aproape că nu există sector de activitate unde să se plece când s-a terminat programul pentru că avem de-a face cu pacienți și nu poți să îi lași nevăzuți“, a mai spus Silvi Ifrim.

Colentina: spitalul la care fostul manager a fost înlocuit de primarul Firea sub pretextul unei avarii la Radet

Silvi Ifrim (foto) a fost numită interimar la Colentina în ianuarie acest an, după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe fostul manager  Bogdan Andreescu, pentru că o parte dintre saloanele unității au rămas fără căldură, într-o duminică.

Spitalul nu a avut nicio responsabilitate în acel incident, întrucât era vorba de o defecțiune în rețeaua RADET, o regie unde primarul Gabriela Firea a înlocuit conducerea în vara lui 2016.

În opinia primarului, managerul Andreescu ar fi fost vinovat pentru că nu a făcut revizia la Punctul Termic ce furnizează căldură spitalului. Directorul administrativ, Florian Nicolescu, a explicat atunci pentru cursdeguvernare.ro că defecțiunea era la rețeaua RADET și, chiar dacă ar fi fost o problemă la punctul termic, acesta se află pe spațiul și în responsabilitatea Institutului Matei Balș. Spitalul Colentina primește căldură de la RADET, prin punctul de la Matei Balș.

Mai mult, pacienții nu au înghețat în acea duminică, întrucât au fost folosite aparatele de aer condiționat.

Primarul care a înlocuit managementul de la Colentina nu-și asumă acum nicio responsabilitate

Dacă în ianuarie demitea managerul de la Colentina pentru o activitate curentă (care nici nu intra în responsabilitatea lui), Gabriela Firea a declarat luni, referitor la problemele sesizate de neurochirurgi:

“În legătură cu discuțiile apărute în spațiul public despre o situație conflictuală existentă la Spitalul Colentina, Primarul General al Capitalei precizează că în atribuțiile sale intră doar numirea managerului spitalului și desemnarea unui reprezentant în cadrul Consiliului de Administrație, rezolvarea oricăror probleme în activitatea curentă fiind de competența echipei manageriale a spitalului și a conducerii Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București“, se precizează într-un comunicat al primarului general.

CV-ul celor doi medici, membri fondatori ai Secției de neurochirurgie de la Spitalul Colentina

Ionuț Gobej

Este specialist neurochirurg și are 36 de ani

A absolvit Facultatea de Medicină si Farmacie Carol Davila din București, în 2006.

Între 2009 – 2013 a urmat mai multe stagii de pregătire în neurochirurgie în Franța:

  • Hôpital Neurologique Pierre Wertheimer, Lyon / 6 luni – neurochirurgie generala
  • Hôpital de la Timone, Marsilia / 6 luni – neurochirugie functionala si Gamma Knife
  • Hôpital Nord, Marsilia / 6 luni  – neurochirurgia vasculara si a bazei craniului
  • Hôpital Foch, Paris / 3 ani – neurochirurgia endoscopica transnazala, neurochirugia spinala, neurochirurgia vasculara, neurooncologie

În 2012 a absolvit cursurile EANS, obținând diploma de neurochirurg european

Dorin Bică

A absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara

În perioada 2009-2013 a fost rezident în clinici din Franţa și Anglia

  • James Cook University Hospital (Middlesbrough, Marea Britanie)
  • Centrul Universitar Regional „La Timone” (Marsilia, Franța)
  • Spitalul Foch (Paris, Franța), unde a aprofundat neurochirurgia hipofizei si chirurgia spinală
  • Hôpital Enfants Malades Necker (Paris, Franța)
  • Spitalul Pitié-Salpêtrière (Paris, Franța – pe neurochirurgia de urgenţă traumatică şi vasculară, precum şi patologia tumorală.

Managerul Silvi Ifrim este medic primar de medicină generală, medic specialist în Diabet, Nutriție și Boli metabolice, având competenţe în echografie generală şi vasculară.

În 2004 a obținut titlul de doctor în științe medicale.

Timp de 30 de ani a lucrat în cadrul Spitalului Clinic Colentina, iar din 2002 a condus compartimentul/secţia de Diabet, nutriţie şi boli metabolice.

A revenit la Colentina în ianuarie 2017, după ce 8 luni a fost manager interimar la Institutul Ana Aslan.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.2.2017

Lăsați un comentariu


Europa

Apel Christine Lagarde, cu o zi înainte de Consiliul European: E esențial un Acord rapid pentru relansare, bazat pe granturi

Vladimir Ionescu

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a făcut joi un apel către liderii europeni să se pună rapid de acord asupra unui plan ambiţios… Mai mult

Stiri

Mugur Isărescu: BNR a cumpărat până acum titluri de stat de 4,4 miliarde și a pompat lichiditate în sistem de 3,7 miliarde zilnic

Alexandra Pele

Banca Națională a României (BNR) a continuat să furnizeze lichiditate sistemului bancar, media zilnică a acestor operațiuni ridicându-se la 3,7 miliarde de lei în perioada… Mai mult

Stiri

118 milioane euro, granturi: 10 proiecte românești de transport feroviar selectate pentru finanțare europeană

Iulian Soare

Comisia Europeană a anunțat joi că a decis să investească aproape 118 milioane de euro în 10 proiecte românești de infrastructură rutieră. Aceste proiecte, anunță… Mai mult

Stiri

Campanie susținută de grupul PPE din PE

Europarlamenturul PNL, Marian-Jean Marinescu – susținerea unei politici comune de sănătate a UE în Parlamentul European

Razvan Diaconu

Parlamentul European insistă pentru implementarea unor politici de sănătate comune în interiorul Uniunii după ce criza coronavirus a demonstrat că lipsa măsurilor unitare și coordonate… Mai mult

Stiri

Ministrul Economiei spune că Hidroelectrica poate livra energie mai ieftină populației, dar nu vrea. Prețul lor ar putea ieftini piața

Vladimir Ionescu

Hidroelectrica poate livra direct către populaţie energie la un preţ mult mai mic decât cel din prezent, ceea ce ar putea duce la scăderea tarifelor… Mai mult

Stiri

Nou record al cazurilor Covid: 777 îmbolnăviri confirmate în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 777 de cazuri noi, din 19.097 de teste efectuate, acestea fiind noile recorduri de îmbolnăviri și teste… Mai mult

Europa

CJUE invalidează acordul pentru transferul în SUA a datelor personale din UE, dar menține validitatea mecanismului “clauze contractuale standard”

Iulian Soare

Curtea de Justiție a UE a invalidat joi acordul Privacy Shield ce permite transferul de date personale între UE și SUA. Faptul că primează securitatea… Mai mult