fbpx Modifica setari cookieuri

Evenimentul

Starea de urgență: măsuri cu efect imediat, măsuri în pregătire, măsuri eventuale

Administrația Prezidențială a publicat luni decretul prin care se instituie în România, pentru o perioadă de 30 de zile (cu posibilitate de prelungire) starea de… Mai mult

16.03.2020

La obiect

T4 2019 – creşterea reală a pensiilor a fost de 11,3%, peste cea a salariilor

În ultimul trimestru al anului trecut, pensia medie lunară a fost de 1.412 de lei, cu 15,5% mai mare decât în trimestrul precedent. Creșterea anuală… Mai mult

16.03.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – excedent pe contul curent, dar creștere cu peste 4 miliarde de euro a datoriei externe pe termen mediu și lung

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat prima lună a anului în curs cu un excedent (sezonier) de 149 milioane euro, adică -55% din… Mai mult

16.03.2020

La obiect

CIM – simulări: Cele trei evoluții posibile ale Covid-19 în România. Scenariul critic – de Paște

În scenariul optimist, vârful epidemiei de coronavirus ar putea fi atins în România în perioada 1 – 20 mai 2020, conform simulărilor realizate de Centrul… Mai mult

16.03.2020

Când partidul se încurcă în cei doi neoroni / Alertă la Spitalul Colentina: Nu se mai pot face operații după ora 15.00, deoarece nu se mai plătesc ore suplimetare

de Vladimir Ionescu 13.2.2017

Neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bica, de la Spitalul Colentina, acuză noua conducere a unității că a blocat programul normal al intervențiilor chirurgicale prin interzicerea orelor suplimentare.

Managerul spitalului spune că nu are bază legală pentru plata muncii peste program, deși fostul administrator de la Colentina și majoritatea spitalelor din România remunerează orele suplimentare.

De la numirea în funcția de manager a medicului Silvi Ifrim, la Colentina nu se mai plătește, după ora 15.00, nicio oră suplimentară pentru personalul implicat în operații, chiar dacă situația unui pacient internat se agravează peste noapte și este nevoie de o intervenție de urgență.

Ce spun cei doi neurochirurgi

Neurochirurgul Ionuț Gobej (foto – sursa: Facebook):

Într-un astfel de timp operator (până la ora 15.00 – n. red.) nu se pot opera decât cazuri de complexitate mică și medie și nici medie uneori. Există operații de 10 ore, care nu au complexitate mare, dar sunt multe lucruri de făcut”, a explicat neorochirurgul, într-un apel lansat pe pagina sa de Facebook.

“Până în ianuarie 2017 puteam să desfășurăm activitate operatorie și după ora 15.00, acum nu mai putem. Problema devine foarte complicată pentru că noi avem foarte mulți pacienți. Avem pacienți care necesită destul de multe ore de operație. Personalul și de la secția noastră, dar mai ales de la secția de Terapie Intensivă este subnormat. Este foarte greu să găsești personal. (…)

Vechea administrație găsise o formulă se pare absolut legală, dar eu nu mă pricep, nu sunt jurist ca să vă spun exact. Cert este că se găsise o soluție astfel încât oamenii care stăteau peste program primeau banii pe ore. Acum nu se mai primesc acești bani”, a declarat pentru Agerpres neurochirurgul.

Dorin Bică (foto) a calculat că în sala de operații a secției de neurochirurgie se vor putea efectua doar 20 de operații pe lună – adică una scurtă, cel mult medie, pe zi.

După ora 15.00, cât timp nu vor primi bani pentru orele suplimentare, personalul va lucra în privat, probabil, spun cei doi medici, întrucât banii din sistemul public sunt prea puțini.

Ambii medici insistă că nu doresc politizarea dezbaterii, ci doar găsirea unei soluții care să permită intervenții chirurgicale complexe la Spitalul Colentina.

De cealaltă parte, managerul Silvi Ifrim susține că nu există bază legală pentru plata orelor suplimentarepe zi, pentru nicio secție și nici un fel de personal:

“Am luat la cunoştinţă cu surprindere de cele prezentate în presă de doctorul Gobej, fără o documentare corectă privind situaţia din Spitalul Colentina. De menţionat că afirmaţiile doctorului Gobej nu se sprijină pe realitate, iar semnatarul pare să nu cunoască sau să nu accepte prevederile legale privind situaţia orelor suplimentare”, spune managerul unităţii sanitare, Silvi Ifrim, într-un comunicat.

Ea sugerează că tot ceea ce vor munci neuroruchirurgii după ora 15.00 trebuie să fie voluntariat, așa cum s-a întâmplat cu cei de la ortopedie, care nu au fost plătiți niciodată pentru ore suplimentare:

De ani de zile toate secțiile chirurgicale din spital lucrează peste orele de program, iar ore suplimentare nu au luat decât cei din ATI, blocurile operatorii, neurochirurgie.

Ceilalți din ortopedie și din chirurgie nu au luat. Așa cum s-a lucrat până acum așa se va lucra și pe viitor. Activitatea se desfășoară exact cum s-a desfășurat și până în prezent.

Diferența este că eu nu pot să aprob orele suplimentare la secție de ATI și blocul operator neurochirurgie. Ore suplimentare eu nu voi acorda până când cadrul legislativ nu permite această situație. (…) Stau cam toți medicii peste program. Aproape că nu există sector de activitate unde să se plece când s-a terminat programul pentru că avem de-a face cu pacienți și nu poți să îi lași nevăzuți“, a mai spus Silvi Ifrim.

Colentina: spitalul la care fostul manager a fost înlocuit de primarul Firea sub pretextul unei avarii la Radet

Silvi Ifrim (foto) a fost numită interimar la Colentina în ianuarie acest an, după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe fostul manager  Bogdan Andreescu, pentru că o parte dintre saloanele unității au rămas fără căldură, într-o duminică.

Spitalul nu a avut nicio responsabilitate în acel incident, întrucât era vorba de o defecțiune în rețeaua RADET, o regie unde primarul Gabriela Firea a înlocuit conducerea în vara lui 2016.

În opinia primarului, managerul Andreescu ar fi fost vinovat pentru că nu a făcut revizia la Punctul Termic ce furnizează căldură spitalului. Directorul administrativ, Florian Nicolescu, a explicat atunci pentru cursdeguvernare.ro că defecțiunea era la rețeaua RADET și, chiar dacă ar fi fost o problemă la punctul termic, acesta se află pe spațiul și în responsabilitatea Institutului Matei Balș. Spitalul Colentina primește căldură de la RADET, prin punctul de la Matei Balș.

Mai mult, pacienții nu au înghețat în acea duminică, întrucât au fost folosite aparatele de aer condiționat.

Primarul care a înlocuit managementul de la Colentina nu-și asumă acum nicio responsabilitate

Dacă în ianuarie demitea managerul de la Colentina pentru o activitate curentă (care nici nu intra în responsabilitatea lui), Gabriela Firea a declarat luni, referitor la problemele sesizate de neurochirurgi:

“În legătură cu discuțiile apărute în spațiul public despre o situație conflictuală existentă la Spitalul Colentina, Primarul General al Capitalei precizează că în atribuțiile sale intră doar numirea managerului spitalului și desemnarea unui reprezentant în cadrul Consiliului de Administrație, rezolvarea oricăror probleme în activitatea curentă fiind de competența echipei manageriale a spitalului și a conducerii Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București“, se precizează într-un comunicat al primarului general.

CV-ul celor doi medici, membri fondatori ai Secției de neurochirurgie de la Spitalul Colentina

Ionuț Gobej

Este specialist neurochirurg și are 36 de ani

A absolvit Facultatea de Medicină si Farmacie Carol Davila din București, în 2006.

Între 2009 – 2013 a urmat mai multe stagii de pregătire în neurochirurgie în Franța:

  • Hôpital Neurologique Pierre Wertheimer, Lyon / 6 luni – neurochirurgie generala
  • Hôpital de la Timone, Marsilia / 6 luni – neurochirugie functionala si Gamma Knife
  • Hôpital Nord, Marsilia / 6 luni  – neurochirurgia vasculara si a bazei craniului
  • Hôpital Foch, Paris / 3 ani – neurochirurgia endoscopica transnazala, neurochirugia spinala, neurochirurgia vasculara, neurooncologie

În 2012 a absolvit cursurile EANS, obținând diploma de neurochirurg european

Dorin Bică

A absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara

În perioada 2009-2013 a fost rezident în clinici din Franţa și Anglia

  • James Cook University Hospital (Middlesbrough, Marea Britanie)
  • Centrul Universitar Regional „La Timone” (Marsilia, Franța)
  • Spitalul Foch (Paris, Franța), unde a aprofundat neurochirurgia hipofizei si chirurgia spinală
  • Hôpital Enfants Malades Necker (Paris, Franța)
  • Spitalul Pitié-Salpêtrière (Paris, Franța – pe neurochirurgia de urgenţă traumatică şi vasculară, precum şi patologia tumorală.

Managerul Silvi Ifrim este medic primar de medicină generală, medic specialist în Diabet, Nutriție și Boli metabolice, având competenţe în echografie generală şi vasculară.

În 2004 a obținut titlul de doctor în științe medicale.

Timp de 30 de ani a lucrat în cadrul Spitalului Clinic Colentina, iar din 2002 a condus compartimentul/secţia de Diabet, nutriţie şi boli metabolice.

A revenit la Colentina în ianuarie 2017, după ce 8 luni a fost manager interimar la Institutul Ana Aslan.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.2.2017

Lăsați un comentariu


Europa

Comisia Europeană va propune un nou proiect de buget multianual pentru a răspunde crizei coronavirus

Iulian Soare

Comisia Europeană va propune un nou proiect de buget multianual al UE pentru a a face faţă consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus, a anunţat,… Mai mult

Europa

Cancelarul Angela Merkel le cere germanilor să fie răbdători întrucât această criză va dura

Vladimir Ionescu

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut sâmbătă concetăţenilor ei să manifeste răbdare faţă de măsurile restrictive impuse pentru a frâna răspândirea coronavirusului, ea recunoscând totodată… Mai mult

Stiri

Soluția USR pentru criza coronavirus: 830 de lei scutire de impozit și ajutor de urgență similar pentru șomeri

Vladimir Ionescu

USR consideră că statul ar trebui să se concentreze pe măsuri de transfer a resurselor către populație și propune în acest sens scutirea de impozit… Mai mult

Stiri

Ministrul Sănătății: Peste 200.000 de români au venit în țară și încă pe atât vor veni de Paște. Vârful crizei – a doua jumătate a lunii aprilie

Vladimir Ionescu

Autoritățile se pregătesc de scenariul 4, o ordonanță militară cu noi măsuri în acest sens urmând a fi publicată, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,… Mai mult

Stiri

VIDEO / Elisabeta Moraru: Nevoile de digitalizare ale companiilor și propunerile AMCHAM

Redacţia

Criza COVID-19 și provocările sale pentru companiile membre AMCHAM, în special nevoi de digitalizare sunt hot topics relevante pentru întreaga economie, despre care a vorbit… Mai mult

Stiri

VIDEO / Răzvan Enache, Google: Cum putem lucra online mai rapid, mai sigur și mai colaborativ

Redacţia

Cele mai multe companii și-au mutat activitatea online, ceea ce necesită numeroase soluții tehnice, precum cele oferite de Google. La video-conferința în direct: „Soluții pentru mutarea… Mai mult

Stiri

VIDEO / Bogdan Botezatu, Bitdefender: Securitatea datelor și a informațiilor în timpul lucrului de acasă

Redacţia

Mutarea activității companiilor în mare parte pe „lucrul de acasă” aduce cu sine provocări serioase în privința securității informațiilor și a datelor pe care le… Mai mult