fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Scăderea exporturilor a fost dublă față de cea a importurilor în august: Deficitul comercial la 8 luni – 11,5 miliarde de euro

Deficitul balanței comerciale a urcat la circa 11,5 miliarde de euro după primele opt luni ale anului ( 5,3% din PIB estimat pentru anul în… Mai mult

12.10.2020

La obiect

Diminuarea PIB pe S1, ajustată de la -4,7 la -4,5%. Scăderea producției industriale, principalul factor

INS a anunțat un rezultat de -4,5% al PIB pe S1 2020, deși a recalculat în jos rezultatul pe T2 cu circa 1,1 miliarde lei.… Mai mult

11.10.2020

La obiect

Paradox românesc pe piața asigurărilor de catastrofă: O comparație cu celelalte state UE la eficiența obligativității

România este printre puținele țări din Europa în care asigurarea locuințelor este obligatorie. Cu toate astea, doar una din cinci locuințe deține o asigurare împotriva… Mai mult

11.10.2020

Evenimentul

Acord semnat la Washington: un consorțiu de firme din SUA, România, Canada, Franța va dezvolta proiectul nuclear Cernavodă

Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat vineri un proiect de… Mai mult

09.10.2020

Când partidul se încurcă în cei doi neoroni / Alertă la Spitalul Colentina: Nu se mai pot face operații după ora 15.00, deoarece nu se mai plătesc ore suplimetare

de Vladimir Ionescu 13.2.2017

Neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bica, de la Spitalul Colentina, acuză noua conducere a unității că a blocat programul normal al intervențiilor chirurgicale prin interzicerea orelor suplimentare.

Managerul spitalului spune că nu are bază legală pentru plata muncii peste program, deși fostul administrator de la Colentina și majoritatea spitalelor din România remunerează orele suplimentare.

De la numirea în funcția de manager a medicului Silvi Ifrim, la Colentina nu se mai plătește, după ora 15.00, nicio oră suplimentară pentru personalul implicat în operații, chiar dacă situația unui pacient internat se agravează peste noapte și este nevoie de o intervenție de urgență.

Ce spun cei doi neurochirurgi

Neurochirurgul Ionuț Gobej (foto – sursa: Facebook):

Într-un astfel de timp operator (până la ora 15.00 – n. red.) nu se pot opera decât cazuri de complexitate mică și medie și nici medie uneori. Există operații de 10 ore, care nu au complexitate mare, dar sunt multe lucruri de făcut”, a explicat neorochirurgul, într-un apel lansat pe pagina sa de Facebook.

“Până în ianuarie 2017 puteam să desfășurăm activitate operatorie și după ora 15.00, acum nu mai putem. Problema devine foarte complicată pentru că noi avem foarte mulți pacienți. Avem pacienți care necesită destul de multe ore de operație. Personalul și de la secția noastră, dar mai ales de la secția de Terapie Intensivă este subnormat. Este foarte greu să găsești personal. (…)

Vechea administrație găsise o formulă se pare absolut legală, dar eu nu mă pricep, nu sunt jurist ca să vă spun exact. Cert este că se găsise o soluție astfel încât oamenii care stăteau peste program primeau banii pe ore. Acum nu se mai primesc acești bani”, a declarat pentru Agerpres neurochirurgul.

Dorin Bică (foto) a calculat că în sala de operații a secției de neurochirurgie se vor putea efectua doar 20 de operații pe lună – adică una scurtă, cel mult medie, pe zi.

După ora 15.00, cât timp nu vor primi bani pentru orele suplimentare, personalul va lucra în privat, probabil, spun cei doi medici, întrucât banii din sistemul public sunt prea puțini.

Ambii medici insistă că nu doresc politizarea dezbaterii, ci doar găsirea unei soluții care să permită intervenții chirurgicale complexe la Spitalul Colentina.

De cealaltă parte, managerul Silvi Ifrim susține că nu există bază legală pentru plata orelor suplimentarepe zi, pentru nicio secție și nici un fel de personal:

“Am luat la cunoştinţă cu surprindere de cele prezentate în presă de doctorul Gobej, fără o documentare corectă privind situaţia din Spitalul Colentina. De menţionat că afirmaţiile doctorului Gobej nu se sprijină pe realitate, iar semnatarul pare să nu cunoască sau să nu accepte prevederile legale privind situaţia orelor suplimentare”, spune managerul unităţii sanitare, Silvi Ifrim, într-un comunicat.

Ea sugerează că tot ceea ce vor munci neuroruchirurgii după ora 15.00 trebuie să fie voluntariat, așa cum s-a întâmplat cu cei de la ortopedie, care nu au fost plătiți niciodată pentru ore suplimentare:

De ani de zile toate secțiile chirurgicale din spital lucrează peste orele de program, iar ore suplimentare nu au luat decât cei din ATI, blocurile operatorii, neurochirurgie.

Ceilalți din ortopedie și din chirurgie nu au luat. Așa cum s-a lucrat până acum așa se va lucra și pe viitor. Activitatea se desfășoară exact cum s-a desfășurat și până în prezent.

Diferența este că eu nu pot să aprob orele suplimentare la secție de ATI și blocul operator neurochirurgie. Ore suplimentare eu nu voi acorda până când cadrul legislativ nu permite această situație. (…) Stau cam toți medicii peste program. Aproape că nu există sector de activitate unde să se plece când s-a terminat programul pentru că avem de-a face cu pacienți și nu poți să îi lași nevăzuți“, a mai spus Silvi Ifrim.

Colentina: spitalul la care fostul manager a fost înlocuit de primarul Firea sub pretextul unei avarii la Radet

Silvi Ifrim (foto) a fost numită interimar la Colentina în ianuarie acest an, după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe fostul manager  Bogdan Andreescu, pentru că o parte dintre saloanele unității au rămas fără căldură, într-o duminică.

Spitalul nu a avut nicio responsabilitate în acel incident, întrucât era vorba de o defecțiune în rețeaua RADET, o regie unde primarul Gabriela Firea a înlocuit conducerea în vara lui 2016.

În opinia primarului, managerul Andreescu ar fi fost vinovat pentru că nu a făcut revizia la Punctul Termic ce furnizează căldură spitalului. Directorul administrativ, Florian Nicolescu, a explicat atunci pentru cursdeguvernare.ro că defecțiunea era la rețeaua RADET și, chiar dacă ar fi fost o problemă la punctul termic, acesta se află pe spațiul și în responsabilitatea Institutului Matei Balș. Spitalul Colentina primește căldură de la RADET, prin punctul de la Matei Balș.

Mai mult, pacienții nu au înghețat în acea duminică, întrucât au fost folosite aparatele de aer condiționat.

Primarul care a înlocuit managementul de la Colentina nu-și asumă acum nicio responsabilitate

Dacă în ianuarie demitea managerul de la Colentina pentru o activitate curentă (care nici nu intra în responsabilitatea lui), Gabriela Firea a declarat luni, referitor la problemele sesizate de neurochirurgi:

“În legătură cu discuțiile apărute în spațiul public despre o situație conflictuală existentă la Spitalul Colentina, Primarul General al Capitalei precizează că în atribuțiile sale intră doar numirea managerului spitalului și desemnarea unui reprezentant în cadrul Consiliului de Administrație, rezolvarea oricăror probleme în activitatea curentă fiind de competența echipei manageriale a spitalului și a conducerii Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București“, se precizează într-un comunicat al primarului general.

CV-ul celor doi medici, membri fondatori ai Secției de neurochirurgie de la Spitalul Colentina

Ionuț Gobej

Este specialist neurochirurg și are 36 de ani

A absolvit Facultatea de Medicină si Farmacie Carol Davila din București, în 2006.

Între 2009 – 2013 a urmat mai multe stagii de pregătire în neurochirurgie în Franța:

  • Hôpital Neurologique Pierre Wertheimer, Lyon / 6 luni – neurochirurgie generala
  • Hôpital de la Timone, Marsilia / 6 luni – neurochirugie functionala si Gamma Knife
  • Hôpital Nord, Marsilia / 6 luni  – neurochirurgia vasculara si a bazei craniului
  • Hôpital Foch, Paris / 3 ani – neurochirurgia endoscopica transnazala, neurochirugia spinala, neurochirurgia vasculara, neurooncologie

În 2012 a absolvit cursurile EANS, obținând diploma de neurochirurg european

Dorin Bică

A absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara

În perioada 2009-2013 a fost rezident în clinici din Franţa și Anglia

  • James Cook University Hospital (Middlesbrough, Marea Britanie)
  • Centrul Universitar Regional „La Timone” (Marsilia, Franța)
  • Spitalul Foch (Paris, Franța), unde a aprofundat neurochirurgia hipofizei si chirurgia spinală
  • Hôpital Enfants Malades Necker (Paris, Franța)
  • Spitalul Pitié-Salpêtrière (Paris, Franța – pe neurochirurgia de urgenţă traumatică şi vasculară, precum şi patologia tumorală.

Managerul Silvi Ifrim este medic primar de medicină generală, medic specialist în Diabet, Nutriție și Boli metabolice, având competenţe în echografie generală şi vasculară.

În 2004 a obținut titlul de doctor în științe medicale.

Timp de 30 de ani a lucrat în cadrul Spitalului Clinic Colentina, iar din 2002 a condus compartimentul/secţia de Diabet, nutriţie şi boli metabolice.

A revenit la Colentina în ianuarie 2017, după ce 8 luni a fost manager interimar la Institutul Ana Aslan.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.2.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Și Cluj-Napoca intră în scenariul roșu; județul Alba, primul care a depășit incidența de 3 cazuri Covid la 1.000 de locuitori

Vladimir Ionescu

Cluj-Napoca, al doilea oraș al României ca populație intră din noaptea de marți spre miercuri pe codul roșu al restricțiilor anti-coronavirus. La fel ca și… Mai mult

Stiri

Florin Iordache, ales de Parlament președinte al Consiliului legislativ

Razvan Diaconu

Deputatul PSD Florin Iordache a fost votat marți de Parlament în funcția de președinte al Consiliului legislativ. Pentru numire au votat 185 de deputați și… Mai mult

Stiri

Rusia acuză SUA că orchestrează o revoluţie în Republica Moldova

Razvan Diaconu

Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse a acuzat marţi SUA că vor să instige la o revoluţie în Republica Moldova, în contextul alegerilor prezidenţiale… Mai mult

Europa

Vânzarea de cetățenii – Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Maltei și Ciprului

Iulian Soare

Comisia Europeană a lansat marți procedura de infringement împotriva Ciprului și Maltei, prin emiterea de scrisori de punere în întârziere cu privire la sistemele de… Mai mult

Stiri

Conferința națională RBL: Face to face cu viitorul

Advertor Point

Lumea, așa cum o știam, a suferit transformări majore! Suntem înconjurați de incertitudine și volatilitate. Avem însă la dispoziție instrumente și ancore care să ne… Mai mult

Stiri

DNA a cerut ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu – acuzațiile: luare de mită, trafic de influență

Vladimir Ionescu

DNA anunță că a solicitat Parlamentului ridicarea imunității unui deputat acuzat de trafic de influență și luare de mită în formă continuată, în perioada în… Mai mult

Stiri

NATO va construi un centru spațial în Ramstein, Germania

Razvan Diaconu

Statele membre NATO urmează să anunțe joi construirea unui nou centru spațial, în Germania, transmite Deutsche Welle. Din această bază vor fi monitorizați și, ulterior,… Mai mult