luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 decembrie, 2019

Camera Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite a dezvăluit, marţi, capetele de acuzare împotriva președintelui Donald Trump, în cadrul procesului de punere sub acuzare demarat de reprezentanții democrați.

Potrivit CNN, Donald Trump este acuzat de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Potrivit procedurilor,  Congresul urmează să voteze vota în următoarele săptămâni asupra celor două capete de acuzare.

În acest moment, democraţii au suficiente voturi pentru ca punerea sub acuzare să treacă fără probleme, situație în care votul se va repeta și în Senat. Pentru a fi demis din funcţie, cel puţin două treimi dintre senatori trebuie să aprobe capetele de acuzare. În prezent, republicanii au în Senat o majoritate de 53-47.


Donald Trump este acuzat, în primul rând, de Camera Reprezenţilor pentru că s-a folosit de funcţia de preşedinte al republicii pentru a obţine beneficii personale, ignorând sau afectând, astfel, interesul naţional. Prin faptul că a solicitat de la omologul său ucrainean şi a pus presiune pe acesta pentru investigarea unuia dintre contracandidaţii săi, preşedintele Trump este acuzat de abuz de putere.

În ceea ce priveşte al doilea cap de acuzare, Trump e acuzat că s-a declarat pe sine „deasupra răspunderii funcţiei, deasupra poporului american şi deasupra puterii congresului. Punerea sub acuzare a preşedintelui este un instrument menit să protejeze ameninţările la adresa instituţiilor democratic”. Acuzatorii săi din Camera spun despre Trump că se consideră deasupra legii.

Donald Trump a reacţionat, ca deobicei, pe Twitter. Preşedintele american spune că nu a făcut nimic greşit şi că punerea sa sub acuzare este „o nebunie”.

Dacă, în teorie, va fi condamnat de Senat, Donald Trump va fi demis oficial din funcţia de preşedinte al SUA, iar funcția de președinte va fi preluată de vicepreşedintele Mike Pence, care va termina restul de mandat care expiră în ianuarie 2021. În cazul în care va fi demis, Senatul poate să îi interzică lui Trump să mai candideze din nou la preşedinţia SUA.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Trump ar putea să fie al treilea preşedinte din istoria Statelor Unite care să fie pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor. Înaintea lui au mai fost puşi sub acuzare preşedinţii Andrew Johnson (1865-1869) şi Bill Clinton (1993-2001). Niciunul dintre cei doi nu a fost condamnat de Senat.

Andrew Johnson, succesorul lui Abraham Lincoln, a fost cel mai aproape de a fi demis dar a scăpat de condamnarea din Senat la o diferenţă de un vot.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: