Document / Camera Deputaților: Universitățile vor putea retrage doctoratele cu plagiat doar la tribunal - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Document / Camera Deputaților: Universitățile vor putea retrage doctoratele cu plagiat doar la tribunal

7 martie, 2013

Universitățile vor putea retrage diplomele de studii, inclusiv doctroale, în caz de plagiat, doar prin decizie a instanței de judecată, potrivit unui amendament introdus de Camera Deputaților la o ordonanță de modificare a Legii educației.

Inițial, Legea educației naționale 1/2011 prevedea că rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diploma de studii, atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase.

Amendamentul însușit de Comisia de învățământ a Camerei și adoptat de plen, introduce instanța de judecată în procesul de anulare a diplomelor de studii obținute fraudulos.


”Rectorul, cu aprobarea senatului universitar, poate solicita instanţei competente anularea unui certificat sau a unei diplome de studii atunci când se dovedeşte, prin acţiuni de control intern, control al Ministerului Educaţiei Naţionale sau o constatare a organelor abilitate ale statului, că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară”, prevede amendamentul.

De asemenea, școlile doctorale nu vor mai fi acreditate de către Agenția Română de asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), ca în actuala Lege a educației, ci de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Astfel, acreditarea școlilor doctrorale va intra sub controlul Ministerului Educației, în condițiile în care ARACIS este o instituție cu grad larg de autonomie, în timp ce CNATDCU este controlat de minister.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Aceste amendamente la Legea educației au fost introduse de Comisia de învățământ din Cameră și adoptate de plen, odată cu ordonanța 92/2012, prin care clasa a IX-a rămâne la liceu.


Proiectul de lege, în ansamblu, merge la Senat, unde va trece prin Comisia de învățământ și prin plen.

(Descarcă de aici Proiectul de lege și raportul Comisiei de învățământ.)

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr