Camera Deputaților / PSD pierde și susţinerea UDMR pentru modificarea Legii offshore, proiectul se întoarce o săptămână la comisii - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Camera Deputaților / PSD pierde și susţinerea UDMR pentru modificarea Legii offshore, proiectul se întoarce o săptămână la comisii

3 octombrie, 2018

Plenul Camerei Deputaților a decis, miercuri, retrimiterea Legii Offshore în comisii, după cererea aparent surprinzătoare a liderului UDMR, Kelemen Hunor.

Proiectul trecuse, marţi, de comisiile reunite de Industrie, pentru Buget și pentru Administrație, unde PSD a beneficiat de sprijinul UDMR în adoptarea unor amendamente introduse în ultima clipă, care au stârnit protestele partenerilor de coaliţie din ALDE, ca şi ale companiilor petroliere.

Marţi reprezentanţii ALDE s-au retras din comisii după ce liderul ALDE Varijan Vosganian a acuzat PSD de lipsă de transparenţă şi a calatogat şedinţa drept „o improvizație”.


Mai vehement a fost, seara, vicepreședintele ALDE, Andrei Gerea, care a declarat că „interesele sunt îndreptate către continuarea importurilor din Rusia și neînceperea lucrărilor din Marea Neagră”.

(Citiți: Legea offshore fracturează coaliția: ”Cineva nu dorește exploatarea gazelor din Marea Neagră”)

Miercuri, Asociația Română a Concesionarilor offshore din Marea Neagră (ARCOMN) au acuzat într-o scrisoare adresată Parlamentului și Guvernului, că cea mai recentă formă a Legii offshore că face imposibilă luarea deciziilor finale de investiție pentru exploatarea gazelor din perimetrele respective.

(Citiți și: Bătălia pentru Legea offshore: Petroliștii spun că face imposibilă continuarea investițiilor în Marea Neagră)

Reprezentanților marilor jucători din piață (Exxon, OMV și Black Sea Oil &Gas, asociați în ARCOMN) nu li s-a permis prezentarea punctelor proprii de vedere. În consecință, toți au părăsit ședința comisiilor reunite.

Noua formă a legii, după amendamentele de ultimă oră ale PSD, reintroduce creșterea fiscalității prin impozitarea veniturilor suplimentare rezultate din exploatarea resurselor din Marea Neagră și prin redecerea proporției deducerilor inevstițiilor realizare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, se impun un sistem de autorizări care fac mai dificile operațiunile.

Nemulţumiri asupra Legii offshore au avut şi cei de la ALDE, partenerul de guvernare al PSD. Astfe, liderul deputaţilor ALDE, Varujan Vosganian, a declarat miercuri, în plen, că formaţiunea sa a fost de acord cu retrimiterea la comisii a legii offshore pentru ca Guvernul să îşi „asume foarte clar” orice modificare şi că ALDE nu vrea concesii pentru investitori, ci un dialog corect cu aceştia.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr