vineri

20 mai, 2022

Camera Deputaților / PSD pierde și susţinerea UDMR pentru modificarea Legii offshore, proiectul se întoarce o săptămână la comisii

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 octombrie, 2018

Plenul Camerei Deputaților a decis, miercuri, retrimiterea Legii Offshore în comisii, după cererea aparent surprinzătoare a liderului UDMR, Kelemen Hunor.

Proiectul trecuse, marţi, de comisiile reunite de Industrie, pentru Buget și pentru Administrație, unde PSD a beneficiat de sprijinul UDMR în adoptarea unor amendamente introduse în ultima clipă, care au stârnit protestele partenerilor de coaliţie din ALDE, ca şi ale companiilor petroliere.

Marţi reprezentanţii ALDE s-au retras din comisii după ce liderul ALDE Varijan Vosganian a acuzat PSD de lipsă de transparenţă şi a calatogat şedinţa drept „o improvizație”.


Mai vehement a fost, seara, vicepreședintele ALDE, Andrei Gerea, care a declarat că „interesele sunt îndreptate către continuarea importurilor din Rusia și neînceperea lucrărilor din Marea Neagră”.

(Citiți: Legea offshore fracturează coaliția: ”Cineva nu dorește exploatarea gazelor din Marea Neagră”)

Miercuri, Asociația Română a Concesionarilor offshore din Marea Neagră (ARCOMN) au acuzat într-o scrisoare adresată Parlamentului și Guvernului, că cea mai recentă formă a Legii offshore că face imposibilă luarea deciziilor finale de investiție pentru exploatarea gazelor din perimetrele respective.

(Citiți și: Bătălia pentru Legea offshore: Petroliștii spun că face imposibilă continuarea investițiilor în Marea Neagră)

Reprezentanților marilor jucători din piață (Exxon, OMV și Black Sea Oil &Gas, asociați în ARCOMN) nu li s-a permis prezentarea punctelor proprii de vedere. În consecință, toți au părăsit ședința comisiilor reunite.

Noua formă a legii, după amendamentele de ultimă oră ale PSD, reintroduce creșterea fiscalității prin impozitarea veniturilor suplimentare rezultate din exploatarea resurselor din Marea Neagră și prin redecerea proporției deducerilor inevstițiilor realizare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, se impun un sistem de autorizări care fac mai dificile operațiunile.

Nemulţumiri asupra Legii offshore au avut şi cei de la ALDE, partenerul de guvernare al PSD. Astfe, liderul deputaţilor ALDE, Varujan Vosganian, a declarat miercuri, în plen, că formaţiunea sa a fost de acord cu retrimiterea la comisii a legii offshore pentru ca Guvernul să îşi „asume foarte clar” orice modificare şi că ALDE nu vrea concesii pentru investitori, ci un dialog corect cu aceştia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: