Camera Deputaților a modificat marți impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute de companiile din energie ca urmare a dereglementării prețurilor la gaze, stabilind că pentru prețuri mai mari de 85 lei/MWh impozitul va fi mai mare.
Companiile petroliere se declară nemulțumite de forma în care a fost adoptată această lege.
Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat cu majoritate de voturi Legea pentru aprobarea OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor la gaze.
Potrivit modificărilor, pentru prețurile sub 85 lei/MWh, impozitul rămane la 60%, iar pentru prețurile de peste 85 lei/MWh, impozitul va fi de 80% din veniturile suplimentare.
”Modificările inopinate şi excesive ale cadrului fiscal sunt de natură să pună în pericol atât industria petrolieră locală, cât şi climatul investiţional, transmiţând semnale negative întreg mediului de afaceri cu privire lipsa de stabilitate şi credibilitate”, arată Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) într-un comunicat.
Membrii ROPEPCA spun că, prin aplicarea impozitării suplimentare exclusiv la producţia internă, aceasta va fi defavorizată în raport cu sursele din import.
În dezbaterea Parlamentului se mai află o propunere de modificări care au potenţial impact negativ asupra stabilităţii cadrului legislativ aplicabil industriei petroliere, inclusiv obligaţia ca toate gazele naturale să fie comercializate pe o singură platformă.
„Pe lângă amendamentele cu privire la instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementarii pieţei de gaze naturale, suntem îngrijoraţi şi de recentele discuţii cu privire la obligaţia pentru producătorii de gaze naturale de a comercializa întreaga cantitate produsă domestic exclusiv pe platforma de tranzacţionare pentru o perioadă nelimitată de timp, obligaţie regăsită în amendamentele propuse spre modificarea şi amendarea Legii energiei electrice şi gazelor naturale nr. 123/2012”, precizează preşedintele ROPEPCA.
El consider că obligaţia propusă reprezintă restricţii asupra acordurilor comerciale bilaterale agreate prin negociere directă, asupra livrărilor trans-frontaliere de gaze naturale agreate prin negociere directă, ”reprezentând în fapt o interdicţie asupra comerţului de gaze naturale bilateral direct cu furnizori, traderi şi consumatori din alte state membre, exportului de gaze naturale şi a dreptului producătorilor de a dispune liber de gazul natural produs, precum şi un tratament discriminatoriu faţă de producătorii locali de gaze naturale, în raport cu cei străini, cărora nu li se aplică aceste obligaţii”.
ROPEPCA punctează că orice schimbări semnificative aduse cadrului de piaţă al industriei petroliere trebuie să fie supuse unor analize de impact şi să se aloce suficient timp pentru consultări ample cu industria, astfel încât să fie atât în interesul industriei, cât şi al statului pe termen lung şi, deci, să securizeze economia şi aprovizionarea cu energie.