22 mai, 2020

România este statul membru cu cea mai mare pondere a angajaţilor  în sectorul de aprovizionare cu alimente din Uniunea Europeană, pe lanțul de la producția vegetală şi animală, până la retailerii de produse agro-alimentare, potrivit datelor pe 2019 publicate de Eurostat. 23%  din totalul angajaților din România lucrau pe întrag lanțul de aprovizionare agro-alimentar.

Mai mult, regiunea de Nord-Est a României are cea mai mare pondere a angajaților în sectorul agro-alimentar dintre regiunile țărilor europene, 44%, urmată la mare distanță de o altă regiune românească, Sud-Vest Oltenia și, cu aceeași pondere (34%), de Vestul Greciei.


În top 10 sunt şi regiunile româneşti Sud-Est (24%) şi Sud-Muntenia (23%).

Alte state membre cu o pondere mare a angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente sunt Grecia, 18%, şi Polonia, 14%. La polul opus, ţările cu cea mai mică pondere a angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente sunt Luxemburg şi Suedia, ambele cu 3%, urmate de Danemarca, 4%.

În întreaga UE lucrează aproximativ 15,9 milioane de persoane acest sector , echivalentul a 8% din totalul persoanelor angajate. Aproape jumătate (46%) dintre persoanele angajate în sectorul de aprovizionare cu alimente lucrau în zootehnie şi culturi de câmp.

În fabricarea de produse alimentare sunt 26% din locurile de muncă din sectorul aprovizionării cu alimente. Urmează vânzările

(Citiți și: ”România a intrat în 2020 cu un deficit de produse agroalimentare de 1,225 mld. euro”)


cu amănuntul de alimente, băuturi şi ţigări în magazinele specializate (15%), vânzările angro de alimente, băuturi şi ţigări (8%), producţia de băuturi (3%), vânzările angro de materii prime şi animale vii (2%), pescuit şi acvacultură (1%).

Eurostat subliniază că persoanele care sunt angajate în baruri şi restaurante nu sunt incluse în rândul angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente.

Datele statistice mai arată că, la nivelul UE, majoritatea (59%) angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente sunt bărbaţi, Germania fiind singurul stat membru unde femeile sunt predominante (52% femei şi 48% bărbaţi).

Distribuţia pe grupe de vârstă arată că peste o treime (38%) din angajaţii din sectorul de aprovizionare cu alimente din UE au vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani, în timp ce persoanele cu vârsta de cel puţin 50 de ani au o pondere de 34% iar tinerii cu vârsta între 15 şi 34 de ani au o pondere de 28%.

În marea majoritate (16 din 27) a statelor membre UE, persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani aveau cea mai mare pondere în rândul angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente, pe primele locuri fiind Bulgaria, Cehia, Spania şi Ungaria, toate cu peste 43%.

În doar cinci state membre (Cipru, Danemarca, Malta, Olanda şi Suedia), tinerii cu vârsta între 15 şi 34 de ani au cea mai mare pondere în rândul angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente. În schimb, în şase state membre UE (Germania, Finlanda, Lituania, Letonia, Portugalia şi Slovenia), persoanele cu vârsta de cel puţin 50 de ani au cea mai mare pondere în rândul angajaţilor în sectorul de aprovizionare cu alimente.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: