vineri

21 iunie, 2024

10 iunie, 2024

Deși are în spate rezultatele bune ale familiei sale politice, PPE, Ursula von der Leyen are totuși nevoie de un acord politic mai complicat care să o păstreze la cârma Comisiei Europene în următorii cinci ani.

Pe fondul unei creșteri a sprijinului pentru extrema dreaptă, Partidul Popular European este pe cale – arată rezultatele preliminare de luni dimineața – să obțină cele mai multe locuri în Parlament, plasând-o într-o poziție puternică pentru a-și păstra poziția de președinte al Comisiei.

Dar dacă în zilele și săptămânile următoare, liderii UE sunt de acord să o nominalizeze pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat, ea va avea nevoie de sprijinul a minim 361 de europarlamentari din noul parlament ales.

Îi lipsesc 38 de voturi: Variantele Ursulei von der Leyen


”Astăzi este o zi bună pentru PPE. Am câştigat alegerile europene, prieteni. Suntem cel mai puternic partid. Suntem ancora stabilităţii şi alegătorii au recunoscut leadershipul nostru în ultimii cinci ani, iar acesta este un mesaj extraordinar pentru noi toţi”, a spus, duminică seara, după apariția exit-poll-urilor la nivel european, președinta Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a spus duminică seara că va căuta mai întâi sprijinul socialiștilor și liberalilor care au susținut-o pentru primul ei mandat (2019-2024), câștigat însă cu doar 9 voturi în plus.

Repartizarea locurilor în noul Parlament European, potrivit cifrelor provizorii, arată:

Aritmetica parlamentară arată că Ursula von der Leyen poate aduna de la aliații săi tradiționali (EPP și S&D) 323 de voturi, lipsindu-i deci 38 de voturi pentru a-și asigura un nou mandat.


Prima problemă a Ursulei von der Leyen vine chiar din interiorul PPE. Trebuie precizat că la Congresul Popularilor Europeni de la București din luna martie, ea a fost nominalizată candidat al formațiunii politice cu doar 400 de voturi pentru, deși la Congres participau 733 de delegați cu drept de vot. 234 de delegați s-au abținut la acel vot, iar 89 au votat împotrivă.

În al doilea rând, pentru diferența de voturi până la 361, Ursula von der Leryen trebuie să negocieze cu alte grupuri, și aici lucrurile se complică suplimentar.

Ursula von der Leyen ar putea căuta sprijinul Verzilor, care i-ar aduce, teoretic 52 de voturi – mai mult decât are nevoie, dar asta i-ar înstrăina pe unii dintre propriii ei suporteri din PPE care se opun măsurilor radicale pentru climă susținute de acest grup.

Președintele Comisiei a deschis deja negocieri cu Giorgia Meloni, principală forță a ECR. Aceste discuții au generat reacții dure ale socialiștilor, care au anunțat că nu o vor susține pe Ursula von der Leyen dacă continuă să negocieze cu Meloni.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Europa  von der Leyen și muncitorul german al lui Draghi”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: