marți

16 iulie, 2024

9 iunie, 2024

UPDATE – ora 21:00:

De remarcat că partidele de dreapta radicală sau ale conservatorilor duri (ECR, ID și non-afiliați) – insumează circa 32-33%:


 • EPP: Partidul Popular European
 • S&D: Social democrați
 • Renew: Alianța Liberalilor si Democraților pentru Europa (ALDE) și Partidul Democrat European (PDE)
 • ECR: Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni
 • ID: Identitate și Democrație
 • Green: Verzi
 • Left: Socialiști
 • Non-atta: Neafialiți

UPDATE – ora 21.15:

FRANȚA: Victorie istorică a partidului lui Marine le Penprocent dublu față de partidul lui Macron și aliații săi


Dreapta, condusă de Marine le Pen a câștigat detașat în Franța conform primelor estimări publicate după închiderea urnelor, lăsându-l pe Emmanuel Macron împreună cu aliați săi pe locul doi, la mare distanță:

 • Adunarea Națională, al lui Marine le Pen – cu candidatul Jordan Bardella: 32,4%
 • Renaissance, Modem, Horizons, UDI conduși de Valérie Hayer – Partidul lui Macron și aliații săi: 15,2%
 • Socialiștii și stânga conduși de Raphaël Glucksmann: 14,3%

UPDATE – ora 21.00

FRANȚA Partidul lui Maine Le Pen se pregătește să sărbătorescă

Într-un local elegant, cu vedere la pădurea Bois de Vincennes, la est de Paris, membrii Adunării Naționale partidul lui Marine Le Pen (RN) pregătesc șampania pe amonii de jazz în timp ce așteaptă rezultatele exit-poll-urilor, relatează Politico.
Starea de spirit de la seara electorală a lui Jordan Bardella, aflat primul pe liste la europarlamentare, este de optimism cu o oră înainte de închiderea voturilor în marile orașe franceze.
Lângă platoul cu brânzeturi și piramida paharelor de șampanie, un fost jandarm senior a spus reporterlui de la Politico: „Dacă sondajele sunt corecte – și cred că vor fi – rezultatul nostru în această seară va fi unul istoric și asta va avea un efect pozitiv în următorii câțiva ani. Va însemna că partidul este la porțile puterii în Franța. Va însemna că, în mintea oamenilor, acest partid este alternativa politică.”

UPDATE – ora 19.20

GERMANIA Exit-poll: CDU/CSU câștigă, AfD pe 2, locul trei pentru SPD – partidul lui Olaf Scholz

Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz este de așteptat să scadă la un nivel record după votul de duminică pentru Parlamentul European. Politico scrie că se preconizează că SPD va termina pe locul trei cu 14%, o scădere de aproape două puncte procentuale față de acum cinci ani. „Acesta este un rezultat electoral foarte amar pentru noi”, a declarat secretarul general al partidului, Kevin Kühnert, pentru postul public ARD.

Alianța conservatoare a Partidului Creștin Democrat (CDU) și partenerul său bavarez, Uniunea Socială Creștină (CSU), este estimată să câștige alegerile cu 29,5%, în timp ce Alternativa pentru Germania (AfD) va termina pe locul al doilea cu 16,5 la sută.

UPDATE – ora 19.15 GRECIA Noua Democrație (PPE) câștigă – exit-poll

Partidul de centru-dreapta Noua Democrație (PPE) din Grecia s-a clasat pe primul loc la alegerile UE, potrivit sondajelor la ieșire din sondaj publicate de presa locală. Noua Democrație a obținut un scor între 28-32%, urmat de principalul partid de stânga de opoziție Syriza, care se situează la 15,2-18,2% și social-democrații Pasok (10,9-13,9%).

Comuniștii obțin un scor între 7,9-10,3%, în timp ce partidul populist Soluție grecească este de 7,6-10%. Presa greacă relatează că ratele de abținere par să fi atins un maxim istoric. Până cu o oră înainte de încheierea procesului de vot, doar 32,9% votaseră.

UPDATE – ora 18:50
ULTIMELE PREDICȚII pentru componența Parlamentului European

Ultimele predicții publicate de Europe Elects arată că PPE este pe cale să redevină cel mai mare grup din PE, cu 48 de mandate mai mult decât grupul S&D.

UPDATE – ora 18:40 AUSTRIA -Extrema-dreaptă câștigă, în premieră, europarlamentarele – exit-poll

Partidul Libertății (FPÖ), de extremă-dreapta, a ieșit pe primul loc la alegerile europarlamentare de duminică din Austria, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne citate de Reuters. Partidul Libertății este creditat cu 27% din voturi, devenind pentru prima dată cea mai importantă forță politică din țara alpină.

FPÖ este urmat de conservatorii austrieci (ÖVP), cu 23,5%, și de social-democrați (SPÖ), cu 23%. Verzii, partid aflat în coaliția de guvernare, sunt pe locul trei, la egalitate cu liberalii NEOS, cu 10,5%.

Marja de eroare a sondajului este de 2,5%.

UPDATE – ora 18:00 VERZII așteptă cu înfrigurare rezultatele din Franța

Pe verzii europeni îi așteaptă o noapte foate grea. Principalul candidat al lor, Bas Eickehout, încearcă să găsească ceva elemente pozitive când Euronews l-a sunt pentru a verifica starea de spirit care domnește în rândul verzilor. El a spus că în Letonia, partidul verzilor va depăși pragul electoral pentru a avea un candidat în PE. Dar în Cehia nu au trecut de prag.  

„Acum, în principal, așteptăm rezultatele din Franța și Germania care dau cei mai mulți eurodeputați. În Franța, verzii riscă să piardă tot. Campania de acolo „nu a fost splendidă”, a spus Eickhout. Dar el încă mai crede că vor atinge pragul.

UPDATE – ora 17:40
UNGARIA – Prezență record la urne

Prezența la vot la alegerile din Ungaria din acest an a atins 33,14% până la ora 13:00, ora locală, depășind prezența de la anterioarele alegeri pentru Parlamentul European de când țara a aderat la UE în 2004, anunță Telex.

Spre comparație, cea mai mare prezență la vot la alegerile pentru Parlamentul UE din țară a fost la Budapesta în 2019, cu 29,1%.

UPDATE – ora 17:30
MALTA – Partidul Laburist a obținut cele mai multe voturi

Partidul Laburist din Malta (PL, S&D) a obținut cele mai multe voturi la alegerile UE, potrivit premierului Robert Abela. Cu toate acestea, este de așteptat ca performanța din 2019 să nu fie egalată – Laburiștii ar putea să aibă trei europarlamentari în următorul Parlament European, față de cei patru pe care i-a avut în ultimul mandat.

Malta are șase reprezentanți în Parlamentul UE. Partidul Naționalist al lui Robert Metsola (PN, PPE) va avea doi, potrivit liveblog-ului Malta Today. Presupunând că PL obține trei mandate și PN două, rămâne întrebarea cu privire la al șaselea mandat: va merge la unul dintre marile partide sau va merge în schimb către candidatul independent Arnold Cassola, care se află în prezent pe locul trei?

UPDATE – ora 14:10
ȚĂRILE DE JOS – Socialiștii lui Timmermans ar fi câștigat la limită – exit-poll

O coaliție a partidelor de stânga și ecologiste condusă de fostul comisar european pentru climă, socialistul Frans Timmermans, ar fi câștigat alegerile din Olanda pentru Parlamentul Eruopean, conform exit-poll-urilor citate de Bloomberg.

Partidul Libertății condus de Geert Wilders, care a câștigat alegerile generale din Țările de Jos din noiembrie, a înregistrat rezultate mai slabe față de cât anticipau sondajele de opinie.

UPDATE – ora 15:30

Întreaga Europă urmăreste îndeaproape votul din Italia, unde premierul, Giorgia Meloni, este din ce în ce mai mult privită privit ca un game-maker al politicii europene, scrie Euronwes.com

Italia, care va deține 76 din cele 720 de locuri în noul Parlament European, ar putea juca un rol crucial în stabilirea echilibrului de putere. Cu sondajele care sugerează că partidul Frații Italiei al lui Meloni ar putea câștiga până la 27% din voturi – în creștere față de doar 6,4% la alegerile UE din 2019 – premierul Italiei ar putea decide soarta politică a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și dacă ea va primi suficient sprijin pentru a-și asigura un al doilea mandat.

UPDATE – ora 15:20

Pentru cancelarul social-democrat al Germaniei, Olaf Scholz, alegerile europarlamentare sunt practic un vot de încredere pentru alianța sa de guvernământ formată din socialiști, verzi și liberali.

Opoziţia de centru-dreapta CDU/CSU este cotată în sondaje cu prima șansă la câștigarea alegerilor de duminică. Este de așteptat ca toate partidele din coaliția de guvernământ să-și vadă popularitatea scăzând, cei mai afectați fiind verzii, alegătorii fiind preocupați de creșterea criminalității și a imigrației ilegale.

Marele test pentru Scholz va fi dacă partidul său socialist SDP va reuși să se mențină pe locul al doilea sau va coborî sub AfD, dreapta radicală.

UPDATE – ora 15:00

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat votul în Germania. „Să arătăm puterea democrației noastre”, a scris ea pe X. „Să facem Europa, casa noastră comună, mai puternică ca niciodată”, a spus politicianul german de centru-dreapta.

Von der Leyen nu este pe buletinul de vot, ceea ce înseamnă că niciun alegător nu o poate vota direct. Dar ea a condus o campanie pentru a câștiga un nou mandat ca președinte al Comisiei, din Portugalia în Finlanda.

Dacă propriul ei, Partid Popular European, va câștiga alegerile, așa cum este de așteptat să se întâmple, liderii săi vor fi într-o poziție puternică pentru a o impune pe von der Leyen pentru încă cinci ani șef executiv al UE.

*

La aceste alegeri europarlamentare a fost extins votul tinerilor, Belgia și Germania alăturându-se Austriei și Maltei coborând vârsta pentru dreptul la vot la 16 ani, scrie The Guardian. În Grecia vârsta minimă de participare la vot este de 17 ani.

*

Între 6 şi 9 iunie, cetăţenii din ţările membre ale Uniunii Europene au mers la urne pentru a alege 720 de politicieni în Parlamentul European. Sunt aşteptaţi la vot în jur de 373 de milioane de europeni.

Deputații se constituie în grupuri politice în Parlamentul European- aceștia nu se grupează în funcție de naționalitate, ci în funcție de afinitățile lor politice. În prezent, există 7 grupuri politice în cadrul Parlamentului European:

Ţările membre UE, de dimensiuni diferite, aleg un număr diferit de deputaţi europeni. Nu pot exista mai mult de 96 şi nici mai puţin de 6 locuri pentru fiecare ţară.

În actualul Parlament, Germania are cel mai mare număr posibil de reprezentanţi- 96. Cu cei 79 de europarlamentari, Franța ocupă poziţia a doua, iar Italia poziția a treia, cu 76. România are 33 de parlamentari, fiind a șasea țară din UE după reprezentare.

Repartizarea pe țări a mandatelor din noul Parlament European:

 • Germania: 96
 • Franţa: 81
 • Italia: 76
 • Spania: 61
 • Polonia: 53
 • România: 33
 • Olanda: 31
 • Belgia: 22
 • Grecia: 21
 • Cehia: 21
 • Suedia: 21
 • Portugalia: 21
 • Ungaria: 21
 • Austria: 20
 • Bulgaria: 17
 • Danemarca: 15
 • Finlanda: 15
 • Slovacia: 15
 • Irlanda: 14
 • Croaţia: 12
 • Lituania: 11
 • Slovenia: 9
 • Letonia: 9
 • Estonia: 7
 • Cipru: 6
 •  Luxemburg: 6
 • Malta: 6

Olanda a organizat alegerilor europene pe 6 iunie, Irlanda pe 7 iunie. În Cehia, urnele au fost deschise pe 7 și 8 iunie.

Letonia, Malta şi Slovacia au votat pe 8 iunie, Italia pe 8 și 9 iunie.

Celelalte 20 de ţări ale Uniunii (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Lituania,  Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria) au fixat alegerile europene duminică, 9 iunie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: