fbpx

Chestiunea

Se lucrează la calea ferată UE – Orientul Mijlociu: își face România gară?

Exact la ora la care scriem aceste rânduri, o uriașă oportunitate de infrastructură feroviară trece pe sub nasul României cu o viteză mai mare decât… Mai mult

02.03.2021

La obiect

Statul, economia privată și cercul vicios al mizelor mici

(Textul de mai jos e o sumă de fragmente dintr-unul din cele 7 articole care compun coverul (sectiunea 5, din cele 10 secțiuni) numărului 91… Mai mult

01.03.2021

Chestiunea

Productivitatea muncii în industrie, mai mică cu 4,2% în 2020. Creștere record pe final de an, dar efectivul de salariați a scăzut cu aproape 60 de mii

În 2020, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 4,2% față de anul anterior, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea anunțată initial pentru luna noiembrie… Mai mult

01.03.2021

Analiză

Nu doar datoria e problema, ci și prețul ei: 3 miliarde de euro dați pe dobânzi în anul 2020 și aproape 30 de miliarde de euro în ultimii 15 ani. Observații

România a cheltuit pentru dobânzile la datoria publică 3 miliarde de euro anul trecut și aproape 30 miliarde euro pe parcursul ultimilor 15 ani, potrivit… Mai mult

28.02.2021

Căderea rețelei electrice europene interconectate din 8 ianuarie a plecat de la o stație din Croația – raport ENTSO-E

de Adrian N Ionescu , 26.1.2021

SURSA: ENTSO-E, raport privind căderea rețelei sincrone europene

Declanșarea unui cuplaj de „protecție la supracurent”, la stația de transformare Ernestinovo din Croaţia, a provocat separarea în două zone a reţelei electrice europene interconectate, care a dus la căderea rețelei electrice inclusiv în nord-vestul României, în 8 ianuarie, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa (ENTSO-E), emis marți.

Cele două zone europene au avut diferențe mari de frecvență a curentului electric timp de 15 secunde, de la 49,74 Hz în zona de nord-vest a Europei, la 50,6 Hz în zona de sud-est.

Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic național, comunica vineri, 8 ianuarie 2021, că zona de nord-vest a țării a fost afectată între orele 15:05 și 16:45.

(Citiți și: „O comisie constituită la nivel european va investiga cauzele avarii produse vineri la reţeaua de energie”)

Transelectrica (TEL) reprezintă România la ENTSO-E.

Cum au funcționat rigorile echilibrului energetic european

În rezumat, comunicatul ENTSO-E spune că:

  • Separarea în două a rețelei a dus la un deficit de putere (aprox. -6,3 GW) în zona de nord-vest și un surplus de putere (aprox. +6,3 GW) în zona de sud-est, rezultând la rândul său o scădere a frecvenței Zona Nord-Vest și o creștere a frecvenței în Zona Sud-Est.
  • Serviciile contractabile întreruptibile în Franța și Italia (în total în jur de 1,7 GW) au fost deconectate pentru a reduce abaterea de frecvență.
  • Pentru a reduce frecvența ridicată în zona de sud-est, au fost activate contramăsurile automate și manuale, inclusiv reducerea producției de ieșire (de exemplu, deconectarea automată a unui generator de 975 MW în Turcia).

Iată comunicatul integral al ENTSO-E:

„ La 8 ianuarie 2021 la 14:05 CET, zona sincronă a Europei Continentale a fost separată în două părți din cauza întreruperilor mai multor elemente ale rețelei de transport într-un timp foarte scurt. ENTSO-E a publicat primele informații despre eveniment deja la 8 ianuarie 2021, urmate de o actualizare la 15 ianuarie 2021. De atunci, ENTSO-E a analizat o mare parte din datele relevante care vizează reconstituirea evenimentului în detaliu.

A doua actualizare prezintă (acum) concluziile cheie ale analizelor detaliate, care au un caracter preliminar, sub rezerva unor noi informații, desăprinse din investigația aflată încă în desfășurare.

Analiza secvenței evenimentelor duce la concluzia că evenimentul inițial a fost declanșarea unui cuplaj de bare de 400 kV în substația Ernestinovo (Croația) prin protecția la supracurent la 14: 04: 25.9.

Rezultatul a fost o decuplarea în stația Ernestinovo, care, la rândul său, a separat fluxurile de energie electrică din nord-vest și sud-est în această stație.

Liniile de transport spre nord-vest limitate care au rămas conectate la o bară de legătură leagă Ernestinovo de Zerjavinec (Croația) și Pecs (Ungaria), în timp ce liniile de sud-est care au rămas conectate la o altă bară leagă Ernestinovo de Ugljevik Bosnia-Herțegovina) și Sremska Mitrovica (Serbia), așa cum se vede în Figura de mai jos.

Separarea fluxurilor din substația Ernestinovo duce la schimbarea fluxurilor de putere către liniile învecinate, care au fost supraîncărcate în consecință.

La ora 14: 04: 48,9, linia Subotica – Novi Sad (Serbia) s-a declanșat din cauza protecției la supracurent. Aceasta a fost urmată de declanșarea ulterioară a liniilor datorită protecției la distanță, așa cum se arată în harta din deschiderea articolului, ducând în cele din urmă la separarea sistemului în două părți la 14: 05: 08.6.

Propagarea efectelor în România

Traseul pe care au fost separate cele două părți ale zonei sincrone din Europa continentală este prezentat în Figura 3 de mai jos:

Separarea sistemului a dus la un deficit de putere (aprox. -6,3 GW) în zona de nord-vest și un surplus de putere (aprox. +6,3 GW) în zona de sud-est, rezultând la rândul său o scădere a frecvenței Zona Nord-Vest și o creștere a frecvenței în Zona Sud-Est.

La aproximativ 14:05 CET, frecvența în zona de nord-vest a scăzut inițial la o valoare de 49,74 Hz într-o perioadă de aproximativ 15 secunde înainte de a atinge rapid o valoare de stare stabilă de aproximativ 49,84 Hz. În același timp, frecvența în zona de sud-est a crescut inițial până la 50,6 Hz înainte de a se stabili la o frecvență de echilibru între 50,2 Hz și 50,3 Hz, așa cum este ilustrat în Figura de mai jos:

Datorită frecvenței scăzute în zona de nord-vest, serviciile contractabile întreruptibile în Franța și Italia (în total în jur de 1,7 GW) au fost deconectate pentru a reduce abaterea de frecvență.

Aceste servicii sunt furnizate de clienți mari care sunt contractați de operatorii de sistem de transport (OTS) respectivi pentru a fi deconectați dacă frecvența scade sub un anumit prag.

Reglarea frecvențelor

În plus, 420 MW și 60 MW de putere de susținere au fost activate automat din zonele sincrone nordice și respectiv din Marea Britanie. Aceste contramăsuri au asigurat că deja la 14:09 CET abaterea de frecvență de la valoarea nominală de 50 Hz a fost redusă la aproximativ 0,1 Hz în zona de nord-vest (Figura 4).

Pentru a reduce frecvența ridicată în zona de sud-est, au fost activate contramăsurile automate și manuale, inclusiv reducerea producției de ieșire (de exemplu, deconectarea automată a unui generator de 975 MW în Turcia la 14:04:57). În consecință, frecvența în zona de sud-est a revenit la 50,2 Hz la 14:29 CET și a rămas în limitele de control (49,8 și 50,2 Hz) până când resincronizarea celor două zone separate a avut loc la 15: 07: 31,6 CET.

Între orele 14:30 CET și 15:06 CET frecvența în zona de sud-est fluctua între 49,9 Hz și 50,2 Hz din cauza dimensiunii destul de mici a zonei de sud-est, unde au fost deconectate și mai multe unități de producție (Figura 5). În această perioadă, frecvența în zona de nord-vest a fluctuat mult mai puțin și a rămas aproape de valoarea nominală, datorită dimensiunii destul de mari a zonei de nord-vest. Acest comportament de frecvență face obiectul unei investigații detaliate suplimentare.

Răspunsul automat și acțiunile coordonate întreprinse de OTS în Europa continentală au asigurat că situația a fost repusă repede aproape de funcționarea normală. Serviciile întreruptibile contractate în Italia și în Franța au fost reconectate la 14:47 CET și, respectiv, 14:48 CET înainte de resincronizarea zonelor de Nord-Vest și Sud-Est la 15:08 CET.

ENTSO-E continuă să mențină informate Comisia Europeană și Grupul de coordonare a energiei electrice, compus din reprezentanți ai statelor membre, cu rezultate detaliate ale analizelor tehnice preliminare.

Pe baza analizelor tehnice preliminare prezentate mai sus, va fi stabilită o investigație formală care urmează cadrului legal în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1485 al Comisiei din 2 august 2017 (Ghidul de operare a sistemului), prin care autoritățile naționale de reglementare și ACER sunt invitate să se alăture OTS într-un un grup format din experți pentru investigarea situației.

În conformitate cu prevederile Regulamentului menționat (UE) 2017/1485 al Comisiei din 2 august 2017, ENTSO-E va prezenta rezultatele anchetei Grupului de coordonare a energiei electrice și va publica ulterior un raport odată cu finalizarea analizei”, conchide comunicatul ENTSO-E, care continuă cu un capitol de întrebări și răspunsuri.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 26.1.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Senatul a respins un proiect de lege care obliga magistraţii să nu colaboreze, în secret, cu serviciile de informaţii

Razvan Diaconu

Senatul a respins, luni, în calitate de for decizional, propunerea legislativă de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, prin care se instituia… Mai mult

Stiri

Stocurile de uraniu ale CNU – aflată la un pas de lichidare – vor fi preluate de Nuclearelectrica

Alexandra Pele

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă propune aprobarea vânzării de către Statul român, prin Ministerul Energiei, a concentratelor tehnice de uraniu din stocul de siguranță… Mai mult

Stiri

Evergent Investments (SIF Moldova) își va plasa 40% din resurse în investiții de tip private equity

Adrian N Ionescu

SIF Moldova (SIF2, rebranduită Evergent Investments) va investi direct între 2 – 3 și 10 milioane de euro în companii din afara Bursei, prin operațiuni… Mai mult

Europa

Agenția Europeană a Medicamentelor, despre autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik: Este ca jucatul la ruleta rusească

Razvan Diaconu

Autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik V de către statele membre “se poate compara puţin cu ruleta rusească”, a declarat preşedinta consiliului de… Mai mult

Stiri

Legea bugetului de stat a fost promulgată

Razvan Diaconu

Administrația Prezidențială anunță luni că președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. Potrivit… Mai mult

Europa

Rainforest Foundation Norway / Două treimi din pădurea tropicală, distruse sau degradate

Iulian Soare

Vegetaţia densă a pădurii tropicale reprezintă cel mai mare rezervor de carbon captat, însă oamenii au distrus ori degradat două treimi din suprafaţa originală a… Mai mult

Europa

China vizează o creştere de 6% din PIB în 2021

Vladimir Ionescu

China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, în pofida incertitudinilor create de… Mai mult