19 noiembrie, 2024

Două cabluri de comunicații submarine prin fibră optică din Marea Baltică au fost întrerupte, ridicând suspiciuni de sabotaj, transmite The Guardian.

Episodul de luni a reamintit de alte incidente pe aceeași cale navigabilă pe care autoritățile le-au verificat în trecut. E vorba de deteriorarea unei conducte de gaz și a cablurilor submarine anul trecut și exploziile din 2022 ale conductelor de gaze din Marea Nordului.

Conexiuni Finlanda-Germania și Suedia-Lituania distruse

Cablul de 1.200 km care leagă Helsinki de portul german Rostock a încetat să funcționeze luni la aproximativ 02.00 GMT, a declarat compania finlandeză de securitate cibernetică și telecomunicații controlată de stat Cinia.


conexiune de internet de 218 km între Lituania și insula Gotland din Suedia a încetat să funcționeze duminică, la aproximativ 08.00 GMT, potrivit Telia Lietuva din Lituania, parte a grupului Telia Company din Suedia.

Reacțiile părților afectate

Finlanda și Germania au emis un comunicat comun anunțând că sunt „profund îngrijorate de cablul submarin întrerupt” și investighează „un incident care ridică imediat suspiciuni de daune intenționate”.

Securitatea Europei este amenințată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de „războiul hibrid al unor actori rău intenționați”, se arată în declarația comună, fără a numi actorii.

„Salvgardarea infrastructurii noastre critice comune este vitală pentru securitatea noastră și reziliența societăților noastre”, au mai transmis Germania și Finlanda.


Carl-Oskar Bohlin, ministrul apărării civile al Suediei, a declarat pentru postul public suedez SVT că este „absolut esențial să se clarifice de ce avem în prezent două cabluri în Marea Baltică care nu funcționează”.

Situată în nordul Europei, Marea Baltică este o rută de transport comercial activă și este înconjurată de nouă țări, inclusiv Rusia.

Deteriorarea cablului Finlanda-Germania s-a produs în apropierea vârfului sudic al insulei Öland din Suedia și ar putea necesita cinci până la 15 zile pentru a repara, a declarat directorul executiv al Cinia, Ari-Jussi Knaapila, într-o conferință de presă.

Anul trecut, o conductă de gaz submarină și mai multe cabluri de telecomunicații care circulă de-a lungul fundului Mării Baltice au fost grav avariate într-un incident care a tras semnalul de alarmă în regiune.

Anchetatorii cazurilor din 2023 din Finlanda și Estonia au numit o navă container chineză despre care cred că și-a târât ancora și a provocat pagubele. Dar nu au spus dacă paguba a fost accidentală sau intenționată.

În 2022, gazoductele Nord Stream care leagă Rusia de Germania în Marea Baltică au fost distruse de explozii într-un caz care rămâne sub investigație de autoritățile germane.

(Citește și: ”Sabotajele din Marea Baltică – Suedia, Finlanda și Estonia au un suspect ”civil”, dar încă nu știu cum să reacționeze”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: