luni

29 aprilie, 2024

29 ianuarie, 2024

Evoluția prețurilor companiilor de pe piața de capital organizată la Bursa de Valori București (BVB) se află la răscrucea marilor incertitudini ale anului 2024, dar își păstrează potențialul de creștere, care este foarte probabilă, mai ales în prima jumătate a anului.

Mai întâi piața va fi animată de atracția dividendelor pe care companiile vor decide să le distribuie din profitul anului 2023. Apoi, incertitudinile vor avea greutatea lor, venind din afara pieței.

Dacă se vor confirma așteptările, creșterea din 2024 va fi, totuși, mai mică decât cea de anul trecut, de peste 31%, în medie. „Este de așteptat ca maximele istorice să nu se oprească în 2023 și, de fapt, anul 2024 a și început cu nou maxim istoric. Dar incertitudinile nu lipsesc”, spune Alin Brendea, directorul de operațiuni al casei de brokeraj Prime Transaction.


Maximul din 2024 al indicelui de referință al Bursei, BET, a fost înregistrat la jumătatea lunii ianuarie. Apoi, însă, cotațiile au suferit o corecție semnificativă (-4%), în a doua jumătate a lunii, deloc nefirească după creșterea euforică anterioară. Este puternic testat pragul actual de susținere a creșterii BET de sub 15.200 de puncte (Suportul 1 pe grafic).

„Corecțiile, precum cea din aceste zile, ar urma să nu amenințe tendința principală de creștere. Cât despre incertitudini – în fond, în ultimii doi – trei ani, piața de capital a funcționat într-un mediu mult mai nesigur, marcat de incertitudini, mai mari sau mai mici, diferite de cele de dinainte”, a explicat Alin Brendea pentru CursDeGuvernare

Jocul corecțiilor

Creșterile entuziaste ale anului trecut, ca și cea a primelor două săptămâni din 2024, induc oportunitatea unor profituri substanțiale din creșterea cotațiilor și sunt inevitabile așa numitele marcări de profit prin vânzări care duc la scăderea cotațiilor.

Tentația marcărilor de profit se amplifică pe măsură ce informațiile negative cresc în intensitate și greutate, ducând la tendințe descendente minore, care pot fi depășite de apetitul pentru noi cumpărări de acțiuni la prețuri mai mici.


Corecții precum cea actuală s-au mai văzut pe tendința anuală de creștere în vigoare, fără s-o pună în mare pericol.

În anii anteriori, apetitul pentru răscumpărări a fost suficient de mare, în cazul marcărilor de profit, astfel încât absența atracției dividendelor să nu pericliteze tendința anuală de creștere.

Sezoanele competiționale ale Bursei

La nivelul României, ceea ce contează cel mai mult în prima parte a anului este „sezonul dividendelor”, perioada în care se derulează competiția pentru acumularea de pachete de acțiuni la companiile generoase în dividende, care să fie cât mai confortabilă din punct de vedere al costului, respectiv al prețului acțiunii.

„În prima parte a anului, cotațiile vor fi animate de competiția pentru acumulări cât mai avantajoase de acțiuni de companii generoase în dividende. Acesta va fi și motorul principal al evoluției cotațiilor la BVB.

Cotațiile vor fi influențate de rapoartele companiilor privind proiectele lor de buget pe 2024”, spune directorul de la Prime Transaction. Celelalte tipuri de informații vor avea deocamdată o importanță secundară; așa de pildă deciziile de politică monetară, mai ales scăderea dobânzilor foarte așteptată, sau jocul fiscal practicat de guvern.

Până în primăvară sunt vânate rapoartele companiilor privind proiectele de buget pe 2024 unde sunt menționate și profiturile pe 2023 din care se vor aloca dividende, eventual și mărimea acestora din urma.

Vor urma rapoartele cu propunerile de dividend oficiale și cele ale convocărilor adunărilor generale ale acționarilor, care vor stabili dividendele, dar și datele la care prezența printre acționari conferă dreptul la dividende.

„Din a doua parte a anului, factorii negativi vor prinde putere și ar putea determina intrarea într-o perioadă de volatilitate ridicată, în care ceilalți factori își vor amplifica influența”, spune Alin Brendea.

Jocurile pieței în „sezonul dividendelor”

Toți jucătorii vor cât mai multe acțiuni purtătoare de dividend la preț cât mai bun, dar cererea mare crește prețul și reduce randamentul dividendului (raportul dintre dividendul pe acțiune și prețul acțiunii).

Competiția pentru dividende a fost mereu marcată de acest joc: lupta pentru un portofoliu cât mai bogat de acțiuni purtătoare de dividende poate face randamentul neatractiv.

La o creștere mare a prețurilor, jucătorii sunt ademeniți de tentația de a marca profiturile, care – altfel, se va adăuga presiunii pe randamentul dividendului.

Tabelul alăturat arată cum, la creșterea prețurilor din prima săptămână a anului 2024 randamentul dividendelor a scăzut față de cifrele de la sfârșitul lunii noiembrie și, apoi, odată cu corecțiile din a doua jumătate a lunii ianuarie, randamentele au crescut.

Și jocul acesta va continua până când va expira perioada până la care deținerea de acțiuni la o companie dă dreptul la dividendele acesteia.

Sezonul incertitudinilor

După ce atracția dividendelor va fi expirat, piața va deveni mai sensibilă la alți factori, dintre care se remarcă cel politic, mai precis al declarațiilor electorale, cum este aceea privind introducerea impozitului progresiv. Un alt factor negativ ar putea fi cel al unei evoluții negative ale rezultatelor companiilor – trage atenția Alin Brendea de la Prime Transaction.

(Citiți și: „Impozitarea veniturilor din acțiuni. Dividende sau vânzare la bursă”)

În perioada ulterioară sezonului dividendelor, „stimulii negativi pot determina corecții, sau chiar mini-tendințe descendente, mai ales în a doua parte a anului, fără să amenințe foarte periculos tendința principală de creștere”, spune brokerul citat.

Altfel, principalul stimul pozitiv ar putea fi scăderea dobânzilor (pe marile piețe ca și la noi) și faptul că randamentul pe piața titlurilor de stat vor scădea, ceea ce ar face mai atractivă piața de acțiuni. Asta dacă incertitudinile actuale se vor clarifica în acest sens.

În mod particular, la noi va conta mult evoluția discuțiilor privind  promovarea pieței noastre în categoria celor emergente de către MSCI. Un stimul pozitiv ar consta într-o perspectivă clar favorabilă, cu data promovării – previzibilă. Orice amânare – dimpotrivă va trage piața în jos.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: