sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 februarie, 2020

Parlamentul Bulgariei a adoptat joi modificările legii băncii centrale care fac posibilă intrarea monedei naţionale în mecanismul ratelor de schimb EMR 2 chiar din aprilie acest an, în vederea aderării la moneda unică europeană, potrivit Euractiv .

Mecanismul EMR 2 stabileşte un plafon de 15% de variaţie în sus sau jos a cursului monedei bulgare (leva) faţă de euro, care trebuie respectat timp de doi ani.


Nivelul de referinţă pentru variaţia de ±15% va fi negociat cu Banca Centrală Europeană, ţările membre ale Zonei Euro şi Danemarca.

„Această reglementare obligatorie elimină ultimul obstacol în calea intrării Bulgariei în anticamera Zonei Euro, la sfârşitul lunii aprilie”, a declarat economistul Petar Ganev, de la Institutul pentru Economie de Piaţă din Sofia.

Adoptarea monedei euro de către Bulgaria „până în 2023 este pe de-a-ntregul posibilă”, a declarat Kristalina Georgieva, directorul general din Bulgaria al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

În prezent, cursul este fixat la o rată de 1,95583 leva / euro, iar politica monetară este condusă de un Consiliu Monetar, cu asistenţa FMI.


Interpretări contradictorii au stârnit speculații potrivit cărora leva ar putea fi devalorizată înaintea adoptătii euro, potrivit Euroactiv.

Parlamentul bulgar a adoptat săptămîna trecută o rezoluție care prevede că că adoptarea euro se va face doar la cursul fix actual de 1,95583 leva/euro.

Un purtător al Comisiei Europene a confirmat pentru Euractiv că nu ar fi pentru prima dată când o țară cu curs fix intră în mecanismul ERM2 și adoptă euro. Înaintea Bulgariei, au mai făcut-o Estonia lșI Lituania.

Bulgarii mai păstrează încă vie amintirea celei ai gave crize bancaer și financiare a țării, din 1996 – 1997, când 14 bănci au dat faliment, iar inflația a explodat la 300%.

Consiliul monetar și rata fixă de schimb au susținut punerea sub control a hiperinflației și menține una dintre cele mai scăzute îndatorări din UE, de numai 19,9% la sfârșitul anului 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: