sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 noiembrie, 2014

Bulgaria nu va semna parteneriatul de comerţ şi investiţii transatlantic (TTIP), dintre SUA şi UE, dacă Washingtonul nu va ridica obligativitatea vizelor pentru cetăţenii bulgari, a anunţat ministrul economiei, Bozhidar Lukarski, citat de Sofia News Agency.

Acesta a spus miercuri că poziţia Bulgariei referitor la TTIP nu diferă faţă de a statelor europene, singura dferenţă fiind însă că guvernul de la Sofia vrea ca regimul vizelor să fie inclus în negocieri. Iar discuţiile dintre SUA şi UE nu au ajuns la această fată, a mai precizat ministrul bulgar.

Bozhidar Lukarski a participat la ultima reuniune a experţilor Comisiei Europene care a avut ca temă parteneriatul transatlantic. Marţi, Comisia a făcut un alt pas spre transparentizarea discuţiilor despre TTIP, arătând că va da acces la documentele negocierii.


În acest moment, majoritatea ţărilor UE este inclusă în programul Visa Waiver, care elimină obligativitatea vizelor pentru cetăţenii acestor ţări la călătoriile turistice sau în scop de afaceri. Bulgaria, România, Croaţia şi Polonia nu sunt încă incluse în programul Visa Waiver.

Adoptarea legislaţiei privind imigraţia, prin ordinul executiv al preşedintelui Barack Obama nu a adus veşti bune pentru aceste ţări. Partea aprobată de preşedintele SUA nu include legislaţia care vizează reformarea programului Visa Waiver.

Legislaţia privind Visa Waiver era inclusă la pagina 739 a marii reforme a imigraţiei iniţiată de preşedintele Barack Obama. Atâta vreme cât acestă legislaţie era blocată în Congres, ceea ce s-a întâmplat în ultimii 6 ani, adică de la începutul primului mandat al preşedintelui american – nici şansele ca acestor ţări să se apropie de includerea în program şi ca cetăţenii lor să călătorească fără vize în SUA nu existau.

Situaţia rămâne însă neschimbată acum, după ce această parte nu a fost aprobată prin ordinul executiv al preşedintelui american.


Bulgaria nu este prima ţară care ameninţă în acest fel. România a spus că nu va vota tratatul similar dintre UE şi Canada, dacă Ottawa nu ridică vizele pentru români.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: