vineri

17 mai, 2024

26 octombrie, 2022

Guvernul interimar al Bulgariei nu va prezenta parlamentului un proiect de buget pentru 2023, a anunțat ministrul Finanțelor, Rositsa Velkova (foto), conform Euractiv.

Motivul invocat: guvernul interimar nu poate să își asume opțiunea dificilă fie de a încălca regulile fiscale ale UE, fie de a reduce cheltuielile.

Rositsa Velkova a spus în Parlamentul de la Sofia că guvernul interimar va propune extinderea bugetului 2022 în noul an până când va putea fi numit un guvern obișnuit.


Aceasta este o schimbare de poziție a Ministerului de Finanțe, care săptămâna trecută a prezentat un proiect de buget pentru 2023 cu un deficit fiscal de 6,6% din PIB și cu un deficit de aproximativ 16 miliarde de leva (8 miliarde de euro).

„Un nou guvern va putea lucra pe scenariul nostru de bază, pe care l-ar putea modifica în funcție de prioritățile sale”, a precizat Rositsa Velkova.

Bulgaria, zguduită de instabilitate politică, se confruntă cu discuții lungi și dificile pentru formarea unui guvern, după ce din alegerile generale din 2 octombrie, a patra rundă de alegeri în mai puțin de doi ani, a rezultat un parlament ce nu poate forma o coaliție de guvernare majoritară.

Soluția alegerilor anticipate nu este exclusă.


Impasul politic persistent reprezintă o amenințare pentru planurile Bulgariei de a adopta moneda euro începând cu ianuarie 2024, spun economiștii.

Ținta de deficit mare pentru 2023 este rezultat al majorărilor substanțiale ale pensiilor de stat și al reducerii TVA la pâine și încălzire la începutul acestui an, în timp ce creșterea economică este de așteptat să încetinească la 1,6% în 2023 de la 2,9% în 2022, potrivit Ministerului de finanțe.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: