joi

28 martie, 2024

11 ianuarie, 2018

Bulgaria speră să demareze oficial, în prima jumătate a acestui an, procedura care să îi permită aderarea la zona euro, a anunţat joi ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov, citat de Reuters.

Bulgaria va cere statelor din zona euro să îşi exprime obiecţiile faţă de o eventuală aderare a sa la ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. red.) până la mijlocul anului.

„Suntem gata să depunem o cerere oficială, chiar dacă nu suntem convinşi că răspunsul va fi da”, a declarat ministrul. „Nu este o ameninţare. Este doar dorinţa noastră de a ne integra mai mult în structurile Uniunii … Un NU ne va arăta, de asemenea, ce să facem pentru a ajunge acolo”, a mai spus el.


„Discutăm în mod intens cu BCE şi cu statele membre. Strategia noastră este că vrem să obţinem asigurări din partea lor că vor privi pozitiv cererea noastră”, a explicat ministrul Goranov.

“Ne-am făcut temele pentru zona euro”, a declarat și premierul Boyko Borissov, adăugând: “Indiferent de momentul în care ne vor invita, noi vom putea intra.”

„Bulgaria are o monedă stabilă, o creştere de 4%, o rată a şomajului scăzută. Suntem gata să intrăm în anticamera euro”, a enumerat premierul Borissov.

„Cel mai probabil vom depune o cerere la BCE în primul semestru. Există discuţii intense la nivel de Guvern, Banca Naţională a Bulgariei şi BCE. Trebuie mai întâi să obţinem un răspuns de la BCE”, a detaliat Goranov, care, la fel ca și premierul Borissov, a insistat pe faptul că Bulgaria îndeplineşte criteriile formale şi nu prezintă niciun risc pentru zona euro.


Bulgaria nu dorește să repete experiența cu aderarea la spațiul Schengen, chestiune în care refuzurile nu a fost însoțite de nicio explicație, de aceea a discutat deja cu Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană sperând să obțină „undă verde”, neoficial, înainte de a aplica formal pentru zona euro.

Sofia anunță că nu se grăbește și este dispusă să aștepte în anticamera euro mai mult decât impun procedurile (regulile prevăd doi ani în ERM II, înainte de adoptarea monedei unice). “Suntem pregătiți să așteptăm acolo (în ERM II – n. red.) până vom fi pregătiți să mergem mai departe… Atâția ani câți vor fi necesari,” a mai spus ministrul Vladislav Goranov.

Răbdarea s-a diminuat, pentru că lipsesc motivele clare ale refuzurilor primite din partea partenerilor. Oficiali din zona euro susțin că Germania invocă diferența dintre veniturile bulgarilor și media UE, precum și îngrijorările legate de corupție și de crima organizată din cea mai săracă țară a UE.

Mecanismul ERM II prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Bulgaria urmează de mai mulţi ani un regim de austeritate, denumit Consiliul monetar, în conformitate cu care moneda naţională (leva) a fost legată mai întâi de marca germană şi ulterior de euro la un curs de schimb fix. Acest sistem i-a permis să menţină indicatori macroeconomici stabili şi printre cele mai mici datorii publice (26,8% din PIB) din Europa.

Cu toate acestea, Bulgaria, alături de România, face obiectul unei supravegheri stricte pe Justiție, din partea Bruxelles-ului, care consideră insuficiente progresele în lupta împotriva corupţiei.

Președintele Comisiei Europene declara anul trecut că susține intenția Sofiei de a se îndrepta spre zona euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: