miercuri

17 iulie, 2024

19 decembrie, 2023

Comisiile de specialitate ale Parlamentului au continuat și marți să analizeze bugetele pe 2024 ale ordonatorilor principali de credite, titularii portofoliilor fiind prezenți la discuții. La fel ca luni, alocările pe ministere ale bugetului aprobat pe 15 decembrie în guvern nu au fost modificate prin amendamente.

Dezbaterile în plen încep în jurul orei 19.00, iar votul este programat miercuri.

Ministerul Muncii, buget suficient la pensii, investiții promise în digitalizare

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi pe cel al Casei Naţionale de Pensii Publice cu 25 de voturi „pentru” şi zece „împotrivă”.


Bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale va creşte cu 13,4%, de la 66,9 miliarde lei, la 75,9 miliarde lei. Bugetul asigură creşterea cu 13,8% a alocaţiilor pentru copii începând cu luna ianuarie a anului 2024, cheltuielile pentru indemnizaţii, pentru stimulentele pentru sprijin şi creşterea copilului, drepturile persoanelor cu handicap, venitul minim de incluziune, sumele acordate pentru plafonarea facturilor aferente consumului de energie electrică, alte beneficii de asistenţă socială şi ajutoarele de încălzire în sezonul rece.

„Avem, de asemenea, banii necesari pentru pensii, ajutoare şi indemnizaţii plătite din bugetul de stat. Este important de ştiut că avem şi banii necesari pentru implementarea proiectelor din cadrul PNRR. Vom închide proiecte, vom deschide noi proiecte.

Investiţiile majore în 2024 vor fi pe componenta 7 – cloud guvernamental şi sisteme publice digitale. Vom implementa prin ANPIS venitul minim de incluziune, prin colegii noştri de la Inspecţia Muncii – digitalizarea şi evidenţa relaţiilor de muncă prin implementarea sistemului informatic REGIS online, noul REVISAL, precum şi digitalizarea activităţii de control în domeniul relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţi în muncă prin sistemul COLOMBO”, a asigurat comisia ministrul Muncii.

Finanțele au bani pentru majorări de capital la cec Bank şi Exim Banca Românească

Proiectul de buget al Ministerului de Finanţe pentru anul 2024 a fost aprobat, marţi, de membrii comisiilor reunite pentru buget-finanţe din Parlament, cu 24 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” şi trei „abţineri”.


Bugetul alocat ministerului pentru anul 2024 este de 9,968 miliarde de lei. Suma alocată pentru active financiare este de 1,87 miliarde de lei reprezentând majorări de capital la cec Bank şi Exim Banca Românească, susţinerea de proiecte de interes naţional, dezvoltarea infrastructurii şi a utilităţii de interes public, precum şi contribuţii la la nivelul Banca Europeană de Investiţii, Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare.

Cercetare – două treimi din banii ministerului merg la Institutele Naționale de Cercetare

Bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării – 3.163.601.000 lei – a fost aprobat în comisia de specialitate cu 26 de voturi „pentru”.

„În momentul de faţă lucrăm împreună cu cei din Banca Mondială la maparea întregului sistem de cercetare-inovare din România. Urmează ca în perioada următoare, până la 30 iunie, să clarificăm liniile strategice de dezvoltare şi cercetare ale statului român. Nu îmi doresc să ne întindem pe 10 – 20 de domenii, ci să fim foarte clari în acea analiză, unde suntem competitivi şi să fim un hub regional de tehnologii emergente, iar din acest punct de vedere suntem deja pregătiţi”, a anunțat ministrul Bogdan-Gruia Ivan.

Precizarea a apărut în contextul în care două treimi din bugetul ministerului reprezintă transferuri către Institutele Naţionale de Cercetare şi Dezvoltare.

Comisiile au mai aprobat bugetele ICR, Autorității pentru Administrarea activelor Statului, Consiliului Economic și Social, CSM.

Comisiile urmează să finalizeze marți și rapoartele, astfel încât votul să poată fi dat miercuri în plen.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: