luni

20 mai, 2024

18 decembrie, 2023

Proiectele de lege privind bugetul de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe 2024 au intrat în dezbaterea comisiilor Parlamentului, votul final urmând să fie dat miercuri în plenul reunit. La viteza cu care s-au analizat și aprobat bugetele ordonatorilor principali de credite, votul final și dezbaterile ar fi putut fi organizate chiar marți.

„Nu este nimic pus în buget din pix. Tot ce avem este cu reglementare legală. Desigur că toate acestea comportă risc, sunt şi pentru activităţi noi şi activităţi care fac parte din acest proces de planificare şi estimare bugetară, dar asta nu înseamnă că ceea ce vedem cu ochiul liber, evaziunea fiscală, optimizările fiscale, nu suntem datori să încercăm să le reducem, pentru că altfel totul rămâne pe umerii contribuabililor şi ai mediului de afaceri”, a declarat Marcel Boloş, înainte de dezbaterile din Comisiile reunite de Buget-Finanţe.

PNL vrea însă să se asigure că bugetul e construit în regulă. Partidul a anunțat că va susține un singur amendament la bugetul de stat, care prevede că pe parcursul anului 2024 nu se introduc impozite sau taxe noi, nu se majorează cele existente şi nici nu se lărgesc bazele de impunere, nu se elimină şi nu se reduc facilităţi existente. Amendamentul, cu ușor iz electoral, este semnat de deputaţii Florin Roman şi Bogdan Huţucă.

Voturile din comisii: amendamentele opoziției nu trec de mașina de vot guvernamentală

  • Proiectul de buget pentru anul viitor al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a fost avizat favorabil luni, cu 20 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abţineri. Parlamentarii din comisiile de specialitate au respins în bloc cele 120 de amendamente depuse la proiectul de buget pe anul 2024 al MTI, cu 20 de voturi pentru, 8 împotrivă şi nicio abţinere.
  • Proiectul de buget pentru Ministerul Energiei, în 2024, a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 28 de voturi „pentru” şi şapte „împotrivă”, fără admiterea vreunui amendament. Conform proiectului de buget pe anul 2024, Ministerul Energiei are prevăzute, anul viitor, credite de angajament de 16,461 miliarde de lei şi credite bugetare în valoare de 8,017 miliarde de lei.
  • Comisiile parlamentare de specialitate au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Ministerul Educaţiei. S-au înregistrat 28 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”. Potrivit proiectului, bugetul Ministerului Educaţiei va fi de 57.418.520 lei, în creştere cu 55,69% faţă de anul în curs.
  • Comisiile parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au aprobat, luni, cu amendamente, cu trei voturi împotrivă şi două abţineri, proiectul bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2024. Bugetul total al instituţiei este în sumă de 30,106 miliarde lei credite de angajament, în creştere cu 7,41%, şi de 27,987 miliarde lei credite bugetare, în creştere cu 0,62.
  • Bugetul Ministerului Muncii pentru anul viitor este de 75,9 miliarde lei, în creştere cu 13,3% faţă de execuţia preliminată de 66,9 miliarde lei. Întrebată cât înseamnă pensiile speciale în buget, ministrul Muncii a precizat că „pensiile de serviciu plătite prin Casa Naţională de Pensii Publice pentru cele şase categorii reprezintă 0,01% din PIB”, fiind în sumă de 1,78 miliarde lei. Ministrul Muncii a mai arătat că încă se lucrează la legea salarizării.
  • Bugetul Ministerului Culturii pentru 2024, adoptat de comisiile de specialitate cu 17 voturi „pentru” şi o abţinere. Proiectul Guvernului propune un buget de 28,724 milioane lei, în creştere cu 4,77% faţă de anul curent.
  • Proiectul de buget al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a fost avizat, luni, favorabil de comisiile reunite de specialitate din Parlament, cu 33 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă”, fără amendamente admise. Conform proiectului de buget pe anul 2024, MEAT ar urma să aibă alocate anul viitor credite de angajament în valoare de aproximativ 3,419 miliarde de lei şi credite bugetare în cuantum de circa 1,308 miliarde de lei.
  • Proiectul de buget al Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene (MIPE) pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Afaceri Europene din Parlament, cu 15 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi o abţinere. Propunerea bugetară pentru acest minister a fost votată în forma iniţială, la bugetul MIPE nefiind depuse amendamente.
  • Comisiile de sănătate ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Ministerul Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Proiectul Guvernului propune la credite bugetare 18,894 miliarde lei şi la creditele de angajament 27,747 miliarde lei. Guvernul a alocat CNAS 62,552 miliarde de lei, iar la credite bugetare 62,358 miliarde de lei.
  • Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Proiectul de buget a primit 25 de voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” şi două abţineri. La bugetul MAE au fost depuse peste 60 de amendamente, nefiind admis niciunul.
  • Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerului Muncii. Proiectul de buget a primit 19 voturi pentru şi 7 împotrivă. La bugetul Ministerului Muncii au fost depuse 2 amendamente, ambele fiind respinse.
  • Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat, luni, favorabil, proiectul bugetului de stat pe anul 2024 pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune. Pentru CNA s-au înregistrat 14 voturi „pentru” şi 3 abţineri. Proiectul Guvernului pentru SRR a fost adoptat cu 15 voturi „pentru”, 2 – „împotrivă” şi o abţinere, în timp ce pentru SRTV s-au înregistrat 12 voturi „pentru”, 4 – „împotrivă” şi o abţinere.
  • Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Institutul Cultural Român. S-au înregistrat 12 voturi „pentru”, două – „împotrivă” şi o abţinere. Proiectul Guvernului propune un buget de 40,064 milioane lei, în creştere cu 2,77% faţă de anul curent.
  • Comisiile parlamentare de specialitate au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe anul 2024 pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul Public (parchete), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Curtea Constituţională a României (CCR) şi Avocatul Poporului.
  • Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Proiectul de buget a primit 29 de voturi pentru şi 20 împotrivă. La bugetul Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse au fost depuse 11 amendamente, fiind admis un amendament.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: