Primarii de municipii au plecat nervoși de la întâlnirea neprogramată avută miercuri cu premierul Viorica Dăncilă, deoarece în loc să li se ofere compensațiile la scăderea veniturilor produsă de scăderea impozitului pe venit, li s-a promis transferarea unor chletuieli în creștere.
Delegația edililor – din care au făcut parte și Emil Boc (Cluj), Robet Negoiță (Sectorul 3 din București), Gheorghe Falcă (Arad), Adrian Florin Dobre (Ploiești) și Gabriela Firea (București)- a așteptat miercuri până la ora 12.00 ca Ministerul Finanțelor să le trimită noua propunere de buget pentru administrațiile locale.
După depășirea termenului limită convenit marți seara, cu ministrul Eugen Teodorovici, primarii s-au dus la Palatul Victoria, unde urma să înceapă ședința de Guvern, la ora 14.00.
După ce s-au fotografiat pe holurile clădirii, au fost primiți la negocieri de către Viorica Dăncilă, flancată de consilierul Darius Vâlcov și ministrul Teodorovici.
Noua propunere a Executivului i-a înfuriat și mai mult pe primari, care la ieșire au explicat că nu pot oferta, întrucât este chiar mai păguboasă decât cea de marți seara.
Ce vor primarii
Edilii doresc recuperarea pierderilor provocate la bugetul localităților prin reducerea, de la 16% la 10%, a impozitului pe venit.
Această diminuare a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018, iar primarii solicită de atunci alocarea unui procent mai mare din sumele colectate din acest impozit.
Impozitul pe venit (IV) rămânea, înainte de 2018, într-o proporție de 41,75% la bugetele locale care-l colectau (localități).
Pentru a încasa sume similare acestui procent din 2017, primariile au nevoie ca procentul ctual de alocare să crească la peste 67%, dar edilii de municipiu (acestea fiin dunitățile administrative cele mai afcetate, ele având cei mai mulți salariați) s-au prezentat la negocieri dispuși să accepte 60%.
Ca un exemplu, pierderile Primăriei București sunt de aproximativ 80 de milioane de lei, raportat la 2017.
Ce le-a oferit Guvernul
Marți seara, la întâlnirea care s-a desfășurat în aula Institutului Național de Statistică, primarilor li s-a propus 50% din IV colectat, rată inacceptabilă pentru primari, care nu mai sunt dispuși să opereze tăieri ca capitoluli de investiții.
Discuția a fost purtată cu ministurl Finanțelor și Darius Vâlcov.
Miercuri, în prezența premierului, Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici au acceptat 60%, dar cu condiția preluării la primării a unor importante cheltuieli de asistență socială – este vorba de beneficiile sociale plătite persoanelor cu handicap:
- indemnizație lunară
- buget personal complementar
- prestaţii sociale pentru părintele sau tutorele care se ocupă de îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecţie specială
- indemnizația pentru însoțitorii adulților cu handicap vizual grav
- indemnizația lunară de hrană pentru persoanele cu HIV sau SIDA
- alocații de hrană pentru copiii cu HIV sau SIDA
Datele oficiale arată că în semestrul I din 2018 aceste cheltuie se cifrau la aproape 1,9 miliarde de lei, adică 25,4% din totalul beneficiilor de asitență socială (de 7,234 miliarde de lei):
Sunt cheltuieli în creștere și pe tot anul 2018, beneficiile pentru persoane cu grad de handicap s-au ridicat la peste patru miliarde de lei (în semestrul I de anul trecut, comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior, suma plătită pentru aceste beneficii a cunoscut o creștere de 382.494.730 lei, adică 26,3%).
Numărul de beneficiari a fost de aproximativ circa 774.000 persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu.
„Noi nu suntem niște fraieri care nu înțelegem cifrele, legile sau cum circulă banii. Cerem doar să nu ne fie afectate bugetele”, a declarat primarul Robert Negoiță, la ieșirea din Palatul Victoria, unde nu s-a ajuns nici de această dată la o soluție general acceptaă.
Din calculele făcute de primari imediat după întâlnire, oferta de miercuri este, în realitate, asemănătoare celei de marți seara – în loc de 50% din IV, procentul ar putea fi, după scăderea noilor cheltuieli ce li se transferă, de cel mult 53%, conform unei declarații făcute de Gheorghe Falcă pentru cursdeguvernare.ro.
Primăria Ploiești, de exemplu, nu va avea, astfel, nciun leu pentru investiții, și va fi o provocare chiar asigurarea cheltuielilor necesare.
Nemulțumirea primarilor de municipii este cu atât mai mare cu cât în cazul consiliilor județene (care distribuie bani și lucrări de investiții cum doresc ei, în județ, cu predilecție pentru localitățile conduse de primari de aceeași culoare politică) su fost acceptate solicitările:
- procentul alocat crește de la 11% în 2017, la 20%, anul acesta, pentru a fi compensată pierderea suferită prin modificările fiscale
Explicația edililor este că se intenționeaază creșterea sumelor distribuite politic, în an electoral important.
Mesajul lui Liviu Dragnea
În timp ce primarii se aflau la Palatul Victoria, liderul PSD, Liviu Dragnea publica pe Facebook un mesaj în care susținea că jumătate din bugetul național va merge anul acesta la comunitățile locale:
Win-win situation pentru autoritățile locale: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați. Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.)