„Abordarea politizată a guvernului ungar faţă de relaţia noastră este polarizantă, sterilă şi se bazează pe minciuni flagrante care au fost dovedite în repetate rânduri”, a declarat vineri, la Budapesta, directoarea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Samantha Power.
Washingtonul este „îngrijorat” de degradarea relaţiilor dintre SUA şi Ungaria, a declarat vineri reprezentanta executivului american. „Este important” să redresăm situaţia,”suntem îngrijoraţi de situaţia actuală”, a declarat presei de la Budapesta Samantha Power, citată de AFP, agenție preluată de Agerpres.
Aceasta este cel mai înalt oficial american care efectuează o vizită oficială la Budapesta de când preşedintele democrat Joe Biden a preluat mandatul în 2021. În timpul vizitei sale în capitala Ungariei, Samantha Power are în program întâlniri cu miniştri, jurnalişti şi lideri ai societăţii civile.
Declaraţiile sale vin la o săptămână după un schimb aprins de replici între ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, şi ambasadorul Statelor Unite la Budapesta. David Pressman denunţase poziţia ambiguă a Ungariei cu privire la invazia rusă în Ucraina, în contextul în care prim-ministrul naţionalist Viktor Orban a sprijinit Kievul mai mult verbal, continuând să menţină legături strânse în domeniul energetic cu Moscova.”Nu este treaba lui, nu este treaba lui să se amestece în treburile noastre interne”, a reacţionat ministrul maghiar, cerându-i lui David Pressman „mai mult respect”.
Numit ambasador la Budapesta în septembrie anul trecut, David Pressman, avocat specializat în drepturi fundamentale şi-a făcut remarcată sosirea în capitala ungară prin postarea unor fotografii alături de soţul său şi copiii lor pe reţelele de socializare. De atunci, el este atacat de presa pro-guvernamentală din Ungaria, ţară acuzată frecvent de încălcarea drepturilor minorităţilor LGBT+.
De la revenirea la putere a lui Viktor Orban în 2010, relaţiile cu democraţii americani au fost mereu tensionate, premierul ungar fiind un susţinător fervent al fostului preşedinte republican Donald Trump.
Premierul Viktor Orban a declarat anul trecut că este „în favoarea încetării imediate a focului şi a negocierilor de pace imediate” în cazul războiului din Ucraina, și a acuzat că preşedintele american, Joe Biden, a mers prea departe atunci când l-a numit pe Vladimir Putin criminal de război sau criminal în masă. Speranţa pentru pace, spunea liderul de la Budapesta, este fostul preşedinte Donald Trump.
****