joi

25 aprilie, 2024

30 martie, 2022

Dobânzile la titluri de stat cu o scadență de zece ani, barometru pentru costul de finanțare în economie, ar putea ajunge la 5,6% în acest an, potrivit noilor prognoze economice ale Băncii Transilvania, față de doar 3,7% cât anticipau analiștii băncii înainte izbucnirii conflictului din Ucraina.

Acestea ar urma să scadă marginal în următorii doi ani, către nivelul de 5,4% în 2024.

”Această perspectivă este susținută de nivelul ridicat al dinamicii anuale a PIB-ului nominal din România, într-un context dominat de ciclul monetar post-pandemie, la nivel mondial, pe plan european și în sfera internă”, notează Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică, într-o notă transmisă investitorilor.


Conform previziunilor actualizate prețurile de consum din România (pe indicele armonizat UE) ar putea crește cu ritmuri medii anuale de 6,9% în 2022, 4,3% în 2023, respectiv 3,9% în 2024.

Cu alte cuvinte, specialistul se așteaptă la persistența presiunilor inflaționiste pe termen scurt la un nivel ridicat, în afara intervalului țintit de banca centrală, evoluție determinată de suprapunerea șocurilor din sfera ofertei și de evenimentele din Ucraina (cu impact la nivelul cotațiilor internaționale la materii prime și distorsiunilor din sfera lanțurilor mondiale de producție).

”Noile previziuni exprimă premise de consolidare pentru rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani din România și de continuare a tendinței de apreciere graduală pentru cursul EUR/RON, într-un context dominat de presiuni inflaționiste și de incertitudini asociate tensiunilor geo-politice regionale”, punctează Andrei Rădulescu.

Cursul mediu anual euro/leu se va deplasa spre niveluri de 5,00 în 2022, 5,04 în 2023, respectiv 5,07 în 2024.


Date fiind perspectivele pentru evoluția inflației și pentru dinamica economiei pe termen scurt, economistul BT se așteaptă ca banca centrală să continue ciclul monetar postpandemie prin noi majorări ale ratei de dobândă de referință în trimestrele următoare. În scenariul macroeconomic central, dobânda-cheie de politică monetară ar urma să ajungă la 3,5% în 2022, 4% în 2023 și 3,5% în 2024.

PIB ul României ar putea crește cu ritmuri anuale de 3,5% în 2022, 4,4% în 2023, respectiv 4,7% în 2024, potrivit specialiștilor BT.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: