duminică

18 februarie, 2024

4 mai, 2022

Rata medie anuală de dobândă la obligațiunile suverane cu scadența 10 ani – barometru pentru costul de finanțare în economie – se va situa la 6,2% în 2022, în creștere puternică față anul trecut, când a fost 3,7%, reiese din noile prognoze ale Băncii Transilvania (BT).

Specialiștii BT și-au actualizat previziunile în contextul noilor cifre privind dinamica inflației din SUA, zona euro și România. Pentru 2023, ei anticipează un nivel mediu de 5,1%, iar pentru 2024 de 5,2%.

”Acest scenariu este susținut de perspectivele de schimbare de tendință pentru dinamica anuală a prețurilor de consum și de intervenție activă a băncii centrale prin programul de cumpărare de titluri de pe piața secundară”, notează Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, într-o notă transmisă investitorilor.


Noile previziuni exprimă perspective de creștere pentru prețurile de consum din România cu o dinamică medie anuală în accelerare de la 4,1% în 2021 la 8,0% în 2022, ”pe fondul suprapunerii șocurilor din sfera ofertei, într-un context caracterizat prin continuarea procesului de relansare economică post-pandemie și evenimentele din Ucraina și consecințele acestora”, mai avertizează economistul.

Pe de altă parte, ritmul mediu anual al prețurilor de consum din România ar putea decelera la 4,3% în 2023 și 3,3% în 2024, în contextul disipării graduale a impactului șocurilor din sfera ofertei și normalizării politicii monetare.

Specialistul BT punctează că perspectivele de persistență a presiunilor inflaționiste la un nivel ridicat (peste ținta BNR) pe termen scurt exprimă ”premise ca banca centrală să continue ciclul monetar post-pandemie, prin utilizarea mai multor instrumente de politică monetară (inclusiv componenta comunicare)”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: