marți

23 aprilie, 2024

3 mai, 2022

Ratele de dobândă, la care se împrumută guvernul român, au crescut tot mai mult, de la o săptămână la alta, până la 7,135% – luni, la titlurile de stat pe termen de 10 ani. Crește și decalajul față de costul împrumuturilor guvernelor din regiune, din cauza dezechilibrelor financiare mult mai mari.

Dobânda la titlurile de stat cu scadența la 10 ani este considerată de bănci un barometru al costului de finanțare pentru întreaga economie. Săptămâna trecută, dobânda respectivă era de 7,03%.

Sunt cele mai mari dobânzi din februarie 2012 încoace, potrivit rapoartelor Băncii Transilvania. 2012 este considerat anul ieșirii României din criza financiară declanșată în 2008.


Costul împrumuturilor statului român este cel mai mare din Europa Centrală și de Est și este expresia celor mai mari dezechilibre macrofinanciare din regiune, potrivit datelor Erste Group Research (EGR).

Marile dezechilibre ale României

Cele mai mari diferențe în defavoarea României se înregistrează la deficitul de cont curent, care este și unul dintre principalii factori ai scumpirii împrumuturilor statului român.

În România au intrat cu 7,1% mai puțini bani decât a trebuit să plătească în afară, în 2021. Al doilea cel mare deficit de cont curent din regiune, după cel al României, a fost al Serbiei dar la mare distanță (-4,4%), spune raportul EGR publicat luni.

Pentru 2022 este de așteptat o reducere a deficitului de cont curent în România, până -6,5%. Deficitul, Serbiei îl va fi depășit pe cel al României, dar acesta din urmă va rămâne mult mai mare decât al altor țări din regiune (următorul, al Ungariei, la -4,9%), potrivit prognozelor EGR.


Totuși, titlurile de stat în lei pe 10 ani „au avut o evoluţie mai bună decât cea a obligaţiunilor maghiare şi poloneze în monedă locală de la începutul anului, înregistrând o creștere mai mică  de 178 de puncte de bază”, spune un raport al BCR din 28 aprilie.

„Randamentele pe 10 ani din Ungaria au crescut cu 229 de puncte de bază, iar cele din Polonia cu 249 puncte de bază”, potrivit sursei citate.

Celelalte contraperformanțe financiare ale României

România are cea mai mare contraperformanță din regiune și la deficitul bugetar (7% în 2021 și 6,7% în 2022 – prognoza EGR), iar în 2022 decalajele față de celelalte țări cresc.

De asemeni, inflația din România este a doua cea mai mare din regiune (10,2%, potrivit mediei estimate pe 2022 de EGR).

În schimb, creșterea economică prognozată (PIB real) este printre cele mai mici, dar în Cehia, pentru care se prevede doar +0,6% în 2022, dobânzile sunt mai mari, începând cu cea de politică monetară a băncii centrale.

Banca centrală a Cehiei a preferat să atace din vreme inflația, care acolo ar putea depăși 11%, cu o dobândă cheie de (peste) 5%, în vreme ce Banca Națională a României este abia la 3% și ar putea încheia anul cu 4,50%, potrivit așteptărilor Erste Group Research (EGR).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: