marți

16 iulie, 2024

6 februarie, 2023

În disputa cu Budapesta privind statul de drept, s-ar părea că Bruxelles-ul a atins o coardă mai sensibilă decât toate celelalte și care lovește puternic în proiectul politic al premierului Viktor Orban, scrie Politico.eu. Blocarea granturilor Erasmus+ și a schemelor de cercetare Orizont pentru 21 de universități preluate de „fundații publice” ce au conexiuni cu Fidesz a generat panică în rândul miniștrilor maghiari, întrucât sancțiunea afectează influența partidului de guvernământ asupra învățământului superior.

Măsura a fost catalogată la Budapesta drept „inacceptabilă și intolerabilă”, iar cei doi miniștri care gestionează problema privind statul de drept au zburat imediat la Bruxelles pentru a discuta acest subiect. Unul dintre acești miniștri, Tibor Navracsics, a sugerat că va urma o remediere rapidă a problemelor ce au dus la blocarea granturilor.

Reacția de la Budapesta, inclusiv spațiile mari acordate în mass-media aliată guvernului Orban, demonstrează importanța programului european și sugerează că în această chestiune este vorba despre mult mai mult decât fondurile pierdute. Până la urmă, cele 40 de milioane de euro din finanțare Erasmus+ este o sumă neînsemnată în comparație cu miliardele de euro din fondurile de coeziune, mai scrie Politico.


Mulți dintre oponenții lui Orbán descriu Fidesz drept o cleptocrație, dar adevărul este că partidul are rădăcini culturale și intelectuale profunde, pe care dorește să le cultive în continuare. Controlul asupra diseminării cunoștințelor și ideilor și încadrarea dezbaterilor culturale sunt bazele esențiale ale ecosistemului politic al lui Orbán.

Premierul de la Budapeste a fost mereu deschis cu privire la legătura dintre cunoaștere și putere. Guvernul său influențează informațiile pe care cetățenii le primesc zilnic prin mass-media, modelând în același timp, prin mediul academic, un climat intelectual conservator. Într-o lume ideală, spunea anul trecut liderul maghiar, politica și presa ar fi independente una de cealaltă, însă conservatorii trebuie să încalce acest principiu, întrucât forțele de stânga au făcut-o deja.

Rolul politicienilor în menținerea acestui mediu academic a devenit din ce în ce mai evident în ultimii ani. Miniștrii cabinetului Fidesz, foști și actuali, conduc acum fonduri publice de investiții ce controlează unele dintre principalele instituții de învățământ superior din Ungaria. Din cauza acestui control politic a blocat UE finanțarea granturile pentru 21 de universități din Ungaria.  

Reforma învățământului superior promovată în 2019 de guvernul lui Viktor Orbán a subminat practicile UE de guvernare și autonomie instituțională, a explicat Comisia, după ce Budapesta a eșuat să implementeze cele 17 măsuri remediale stabilite. Urmarea a fost a fost împiedicarea accesării granturilor Erasmus+ de către cele 21 de universități subordonate politic. Instituțiile respective însumează aproximativ 85% din totalul studenților din Ungaria.


Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a spus că decizia Comisiei este nejustificată și a amenințat că Budapesta va lua în considerare trimiterea cazului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, susținând că decizia Comisiei încalcă articolul 13 din Carta drepturilor fundamentale a UE, care prevede autonomia academică.

Ar fi greșit, desigur, să sugerăm că universitățile gestionate de fundațiile publice maghiare sunt angajate în îndoctrinarea ideologică pro-Fidesz, mai scrie Politico, adăugând: ele ajută, însă, la menținerea puterii de către partid.

Această relație dintre stat și mediul universitar – și dintre politicieni și intelectuali – e lucrul care-l deosebește cu adevărat pe Orbán de ceilalți lideri „populiști” din Europa. Orbán nu e un cameleon politic, iar robustețea aparte de care dă dovadă Fidesz provine din faptul că stilul lui de guvernare are un puternic substrat intelectual. În consecință, tăierea finanțării internaționale pentru mediul universitar ungar ar putea lovi Fidesz mult mai tare decât realizează mulți.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: