luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 iunie, 2021

Planul guvernului condus de Viktor Orban de a construi la Budapesta un campus pentru Universitatea Fudan din China, cu contractori chinezi și cu bani proveniți tot din China, a scos, sâmbătă, mii de oameni pe străzile capitalei Ungariei, în frunte cu primarul.

Potrivit unei estimări AFP, circa 10.000 de persoane au participat la marşul de protest.


În aprilie, guvernul ungar a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai pentru construirea unui campus pe un teren unde inițial era prevăzută construirea unui cămin pentru studenţii din  Budapesta.

Potrivit guvernului, Fudan este o instituţie de talie mondială şi în noul campus „studenţii vor avea ocazia de a învăţa de la cei mai buni”.

Oponenţii liberali ai premierului Viktor Orban îl acuză însă că vrea să se apropie de China şi se tem că viitorul campus ar putea submina calitatea învăţământului superior și ar putea fi un „cal troian”, ca să crească influenţa Beijingului în Ungaria şi Uniunea Europeană.

Conform unor documente difuzate pe un site maghiar, Ungaria a contractat un împrumut de 1,3 miliarde de euro de la Beijing pentru a finanţa lucrările, al căror cost total este evaluat la 1,5 miliarde de euro.


Primarul Budapestei, Gergely Karacsony (LMP, ecologist-liberal), considerat principalul adversar politic al lui Orban, se opune acestui proiect și a luat parte și el la protestele de sâmbătă.

De altfel, el a anunțat că va redenumi patru străzi din capitala Ungariei, în semn de frondă față de planurile guvernului- două dintre aceste străzi se vor numi „Hong Kong liber” și „Dalai Lama”, iar o a treia „Drumul martirilor uiguri”.

O investigație a centrului de jurnalism de investigație Direkt36 a arătat că Universitatea Fudan are legături strânse cu serviciile de informații chineze, mai ales că în campusul din China, Fudan a lansat, în 2011, propria sa școală de spioni.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Universitatea Fudan este considerată o școală de elită a Partidului Comunist, cel puțin un sfert dintre studenții săi fiind membri de partid.

Decizia Budapestei este cu atât mai contrariantă cu cât executivul de la Budapesta a dat o lege specială pentru a forța o altă universitate străină, Universitatea Centrală Europeană, să părăsească țara.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: