fbpx

La obiect

Inflația anuală a urcat la 3,75% – influențe negative conjuncturale pe toată linia

Inflația anuală a urcat la 3,75% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna aprilie 2021 cu 0,53% iar efectul de… Mai mult

11.06.2021

La obiect

Falanga noastră din Bruxelles. Incredibil de slaba reprezentare a României în instituțiile UE

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte… Mai mult

09.06.2021

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

Bruxelles a anunțat regulile bătăliei pentru relocarea agențiilor din Londra

de Victor Bratu 23.5.2017

Sediul din Londra al Agenției Europene a Medicamentului

Bruxelles-ul a stabilit criteriile după care va decide unde anume vor fi relocate după Brexit cele 2 agenții europene care funcționează în Londra, mai multe state europene luptând pentru a găzdui sediile celor doi reglementatori europeni.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, au anunțat luni, potrivit Financial Times, regulile după care vor fi alese, în octombrie 2017, noile locații pentru Agenția Europeană a Medicamentului și Autoritatea Bancară Europeană.

Într-un document transmis statelor membre, document studiat de Financial Times, cei doi președinți au fixat data de 31 iulie ca termen până la care statele membre pot depune oferte de găzduire a celor două agenții, care au împreună peste 1.000 de angajați.

Un prim ”criteriu obiectiv” subliniază importanța ”vitală” a ”continuității activităților”, o asigurare că agențiile pot funcționa înainte de acordul Brexit în locații  ”care păstrează și care sunt atrăgătoare pentru un staff înalt calificat”

Un al doilea criteriu îl reprezintă ”dorința de răspândire geografică a locațiilor în care agențiile își desfășoară activitatea”. Potrivit FT, acest criteriu ar indica o posibilă intenție a UE de a reloca cele 2 agenții în state care au aderat mai recent la UE- precum Bulgaria, România, Croația, Cipru și Slovacia- și care nu găzduiesc sediul vreunei agenții europene.

Documentul care stabilește criteriile după care se va juriza competiția conține 18 pagini, în care sunt listate condițiile tehnice care trebuie bifate în ofertele pe care statele membre le vor depune până la 31 iulie sau facilitățile pe care statele sunt dispuse să le ofere.

Printre acestea din urmă se numără chiar ”disponibilitatea statului ofertant de a suporta costurile cu chiria pentru spațiile puse la dispoziție, pentru perioade limitate sau pe termen nedefinit”.

Cât despre fișa spațiilor puse la dispoziție, este nevoie, de exemplu, ca în afara sediului propriu-zis al Agenției Europene a Medicamentului statul solicitant să asigure, în altă locație, un spațiu suplimentar de arhivare de ”600 mp și înălțime de 9 m”, împărțit în 34.000 de boxe.

”Licitația” va fi adjudecată de statul care convinge că pune la dispoziție o locație ușor accesibilă vizitatorilor iar în orașul respectiv sunt disponibile spații de cazare hotelieră pentru 30.000 de nopți anual în cazul Agenției Europene a Medicamentului sau 9.000 de nopți de cazare anual pentru Autoritatea Bancară Europeană.

Un al treilea ”criteriu obiectiv” face referire la capacitatea de a asigura facilități adecvate de educație, printre care se numără 648 de locuri în școli internaționale necesare înscrierii copiilor angajaților Agenției Europene a Medicamentului.

Comisia urmează să evalueze aplicațiile în luna septembrie, rezultatul urmând să fie prezentat într-o reuniune din octombrie a miniștrilor UE.

O importantă regulă decisă: niciun stat nu va găzdui ambele organisme. Pentru alegerea orașelor este necesar un vot cu majoritate simplă.

În urmă cu o săptămână, Politico scria că Parlamentul European încearcă să-i propună președintelui ales al Franței, Emmanuel Macron, un schimb avantajos: Franța să preia Agenția Europeană a Medicamentului, iar Belgia, mai precis Bruxelles, să devină singura locație în care să lucreze legislativul european.

(Citiți și: Propunere de deal Parlamentul European – Franța: preluați Agenția Medicamentului și cea Bancară, cedați Parlamentul European)

Pe data de 23 martie, Guvernul României a aprobat un memorandum pentru ca România să-și depună candidatura pentru relocarea la București a Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Printre atu-urile invocate de guvern: România deține o expertiză consistentă în domeniul medical, aflându-se în partea superioară în ceea ce privește numărul de absolvenți de școală medicală, iar, din 2007, 14.000 de români specializați în medicină și farmacie lucrează în țările Uniunii Europene.

Pentru a pregăti candidatura, Executivul a constituit un grup de lucru inter-instituționaldin care vor face parte Ministrul delegat al Afacerilor Europene, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Externe.

(Citiți și: România candidează pentru relocarea la București a Agenției Europene a Medicamentului. Argument: 14.000 de medici și farmaciști români lucrează în UE)

Pe data de 1 mai, preşedintele Klaus Iohannis îndemna Guvernul României să se îngrijească repede de respectarea criteriilor logistice pentru mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului de la Londra la Bucureşti, în caz contrar şansele pentru ca acest lucru să aibă loc fiind foarte mici.

Competiția pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului este acerbă, printre orașele care au anunțat deja că doresc să primească această autoritate europeană numărându-se Copenhaga, Amsterdam, Milano, Stockholm, Barcelona și Dublin. Bruxelles estimează că lista finală va conține cam 20 de orașe europene.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.5.2017

Un raspuns

  1. gigel
    23.5.2017, 2:51 pm

    nene zi-mi si mie ce e aia “relocare” ca eu caut ca prostul in DEX si nu-l gasesc, in limba romana exista cuvantul “mutare”, nu mai inventati cuvinte gen “locatie”

Lăsați un comentariu


Europa

Viktor Orban, despre impozitul minim global: Toxic pentru economia Ungariei

Iulian Soare

Impozitele mai ridicate ar fi “toxice” pentru economia Ungariei orientată spre export, a afirmat vineri premierul Viktor Orban, comentând iniţiativa internaţională vizând un impozit minim… Mai mult

Europa

România și Bulgaria au primit acces la consultarea sistemul european de informații privind vizele

Iulian Soare

Comisia Europeană a decis vineri că, începând din iulie 2021, Bulgaria și România vor avea acces numai pentru citire în Sistemul de informații privind vizele,… Mai mult

Stiri

Bogdan Chiriţoiu a primit al treilea mandat de preşedinte la Consiliului Concurenţei

Vladimir Ionescu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind numirea lui Bogdan Chiriţoiu în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenței, anunță Administrația Prezidențială. Este al treilea… Mai mult

Stiri

Noi titluri de stat pentru populație din seria exclusivistă Fidelis

Adrian N Ionescu

Ministerul Finanțelor (MFP) lansează două noi emisiuni de titluri de stat pentru populație, din seria exclusivistă Fidelis, cu subscrieri minime de 5.000 de lei, respectiv… Mai mult

Stiri

VIDEO Gabriel Voicilă (PwC): E-guvernarea nu e posibilă dacă nu avem și funcționari pregătiți

Redacţia

 Lipsa competențelor digitale în administrația centrală și a funcționarilor pregătiți poate comprimite e-guvernarea, orice progres de digitalizare a statului român ține de funționari pregătiți,… Mai mult

Stiri

AHK România are un nou președinte – Andreas Lier, CEO BASF România

Vladimir Ionescu

Andreas Lier (foto), CEO BASF Romania, a fost ales de către Consiliul Director al AHK România în fruntea Camerei de Comerț germano-române, cea mai mare… Mai mult

Stiri

Gaze Marea Neagră: Romgaz are 4 luni de exclusivitate în negocierile cu Exxon pentru participația la Neptun Deep

Adrian N Ionescu

Romgaz (SNG) a încheiat cu Exxon Mobil un acord ce conferă companiei române dreptul de exclusivitate, pentru 4 luni, în negocierile privind preluarea subsidiarei gigantului… Mai mult