fbpx

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

Bruxelles a anunțat regulile bătăliei pentru relocarea agențiilor din Londra

de Victor Bratu 23.5.2017

Sediul din Londra al Agenției Europene a Medicamentului

Bruxelles-ul a stabilit criteriile după care va decide unde anume vor fi relocate după Brexit cele 2 agenții europene care funcționează în Londra, mai multe state europene luptând pentru a găzdui sediile celor doi reglementatori europeni.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, au anunțat luni, potrivit Financial Times, regulile după care vor fi alese, în octombrie 2017, noile locații pentru Agenția Europeană a Medicamentului și Autoritatea Bancară Europeană.

Într-un document transmis statelor membre, document studiat de Financial Times, cei doi președinți au fixat data de 31 iulie ca termen până la care statele membre pot depune oferte de găzduire a celor două agenții, care au împreună peste 1.000 de angajați.

Un prim ”criteriu obiectiv” subliniază importanța ”vitală” a ”continuității activităților”, o asigurare că agențiile pot funcționa înainte de acordul Brexit în locații  ”care păstrează și care sunt atrăgătoare pentru un staff înalt calificat”

Un al doilea criteriu îl reprezintă ”dorința de răspândire geografică a locațiilor în care agențiile își desfășoară activitatea”. Potrivit FT, acest criteriu ar indica o posibilă intenție a UE de a reloca cele 2 agenții în state care au aderat mai recent la UE- precum Bulgaria, România, Croația, Cipru și Slovacia- și care nu găzduiesc sediul vreunei agenții europene.

Documentul care stabilește criteriile după care se va juriza competiția conține 18 pagini, în care sunt listate condițiile tehnice care trebuie bifate în ofertele pe care statele membre le vor depune până la 31 iulie sau facilitățile pe care statele sunt dispuse să le ofere.

Printre acestea din urmă se numără chiar ”disponibilitatea statului ofertant de a suporta costurile cu chiria pentru spațiile puse la dispoziție, pentru perioade limitate sau pe termen nedefinit”.

Cât despre fișa spațiilor puse la dispoziție, este nevoie, de exemplu, ca în afara sediului propriu-zis al Agenției Europene a Medicamentului statul solicitant să asigure, în altă locație, un spațiu suplimentar de arhivare de ”600 mp și înălțime de 9 m”, împărțit în 34.000 de boxe.

”Licitația” va fi adjudecată de statul care convinge că pune la dispoziție o locație ușor accesibilă vizitatorilor iar în orașul respectiv sunt disponibile spații de cazare hotelieră pentru 30.000 de nopți anual în cazul Agenției Europene a Medicamentului sau 9.000 de nopți de cazare anual pentru Autoritatea Bancară Europeană.

Un al treilea ”criteriu obiectiv” face referire la capacitatea de a asigura facilități adecvate de educație, printre care se numără 648 de locuri în școli internaționale necesare înscrierii copiilor angajaților Agenției Europene a Medicamentului.

Comisia urmează să evalueze aplicațiile în luna septembrie, rezultatul urmând să fie prezentat într-o reuniune din octombrie a miniștrilor UE.

O importantă regulă decisă: niciun stat nu va găzdui ambele organisme. Pentru alegerea orașelor este necesar un vot cu majoritate simplă.

În urmă cu o săptămână, Politico scria că Parlamentul European încearcă să-i propună președintelui ales al Franței, Emmanuel Macron, un schimb avantajos: Franța să preia Agenția Europeană a Medicamentului, iar Belgia, mai precis Bruxelles, să devină singura locație în care să lucreze legislativul european.

(Citiți și: Propunere de deal Parlamentul European – Franța: preluați Agenția Medicamentului și cea Bancară, cedați Parlamentul European)

Pe data de 23 martie, Guvernul României a aprobat un memorandum pentru ca România să-și depună candidatura pentru relocarea la București a Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Printre atu-urile invocate de guvern: România deține o expertiză consistentă în domeniul medical, aflându-se în partea superioară în ceea ce privește numărul de absolvenți de școală medicală, iar, din 2007, 14.000 de români specializați în medicină și farmacie lucrează în țările Uniunii Europene.

Pentru a pregăti candidatura, Executivul a constituit un grup de lucru inter-instituționaldin care vor face parte Ministrul delegat al Afacerilor Europene, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Externe.

(Citiți și: România candidează pentru relocarea la București a Agenției Europene a Medicamentului. Argument: 14.000 de medici și farmaciști români lucrează în UE)

Pe data de 1 mai, preşedintele Klaus Iohannis îndemna Guvernul României să se îngrijească repede de respectarea criteriilor logistice pentru mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului de la Londra la Bucureşti, în caz contrar şansele pentru ca acest lucru să aibă loc fiind foarte mici.

Competiția pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului este acerbă, printre orașele care au anunțat deja că doresc să primească această autoritate europeană numărându-se Copenhaga, Amsterdam, Milano, Stockholm, Barcelona și Dublin. Bruxelles estimează că lista finală va conține cam 20 de orașe europene.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.5.2017

Un raspuns

  1. gigel
    23.5.2017, 2:51 pm

    nene zi-mi si mie ce e aia “relocare” ca eu caut ca prostul in DEX si nu-l gasesc, in limba romana exista cuvantul “mutare”, nu mai inventati cuvinte gen “locatie”

Lăsați un comentariu


Stiri

Document / Guvernul anunță autoritățile locale, cu 5 zile înainte de Congresul PNL, că e dispus să împartă bani din Fondul de rezervă

Razvan Diaconu

Cu 5 zile înainte de organizarea alegerilor din PNL, Guvernul a transmis în teritoriu că așteaptă, până pe 27 septembrie, cereri pentru alocarea de bani… Mai mult

Stiri

VIDEO / Sindicatul Europol îl ia peste picior pe Klaus Iohannis – bătaie cu crose de golf în Ferentari

Vladimir Ionescu

Sindicatul Europol din Poliție spune că la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să descopere golful, în traficul din București,… Mai mult

Stiri

Oficial / DNA investighează modul în care s-au achiziționat vaccinurile anti-Covid

Razvan Diaconu

DNA a investighează în rem (fără nominalizarea suspectului, ci doar a faptei) modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-Covid de către România, anunță Direcția… Mai mult

Europa

OECD recomandă menținerea stimulentelor economice și monetare, în ciuda presiunilor inflaționiste

Vladimir Ionescu

Este prea devreme pentru ca guvernele şi băncile centrale să retragă sprijinul excepţional oferit economiilor în pofida creşterii inflaţiei, a apreciat marţi Organizaţia pentru Cooperare… Mai mult

Stiri

7.000 de noi cazuri de Covid – dublu față de Italia

Mariana Bechir

Un număr de 6.789 de cazuri noi de Covid-19, încă 129 de decese și un total de aproape 1.000 de pacienți cu noul coronavirus aflați… Mai mult

Stiri

”Rectificarea pozitivă” a majorat necesarul de finanțare: Banii vor fi împrumutați în proporție de 60% de pe piețele internaționale

Alexandra Pele

Necesarul de finanțare a fost revizuit, ca urmare a rectificării bugetare ”pozitive”, în urma căreia au fost majorate veniturile, dar și deficitul, la 135 de… Mai mult

Europa

2,9 mld. euro, ofertă de preluare a Europcar Mobility Group, companie de închirieri ”auto verzi”

Adrian N Ionescu

Green Mobility Holding SA, un vehicul de investiții al unui consorţiul condus de Volkswagen, a cerut autorităților franceze aprobarea ofertei de preluare pentru 2,9 miliarde… Mai mult