sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 mai, 2017

Sediul din Londra al Agenției Europene a Medicamentului

Bruxelles-ul a stabilit criteriile după care va decide unde anume vor fi relocate după Brexit cele 2 agenții europene care funcționează în Londra, mai multe state europene luptând pentru a găzdui sediile celor doi reglementatori europeni.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, au anunțat luni, potrivit Financial Times, regulile după care vor fi alese, în octombrie 2017, noile locații pentru Agenția Europeană a Medicamentului și Autoritatea Bancară Europeană.

Într-un document transmis statelor membre, document studiat de Financial Times, cei doi președinți au fixat data de 31 iulie ca termen până la care statele membre pot depune oferte de găzduire a celor două agenții, care au împreună peste 1.000 de angajați.


Un prim ”criteriu obiectiv” subliniază importanța ”vitală” a ”continuității activităților”, o asigurare că agențiile pot funcționa înainte de acordul Brexit în locații  ”care păstrează și care sunt atrăgătoare pentru un staff înalt calificat”

Un al doilea criteriu îl reprezintă ”dorința de răspândire geografică a locațiilor în care agențiile își desfășoară activitatea”. Potrivit FT, acest criteriu ar indica o posibilă intenție a UE de a reloca cele 2 agenții în state care au aderat mai recent la UE- precum Bulgaria, România, Croația, Cipru și Slovacia- și care nu găzduiesc sediul vreunei agenții europene.

Documentul care stabilește criteriile după care se va juriza competiția conține 18 pagini, în care sunt listate condițiile tehnice care trebuie bifate în ofertele pe care statele membre le vor depune până la 31 iulie sau facilitățile pe care statele sunt dispuse să le ofere.

Printre acestea din urmă se numără chiar ”disponibilitatea statului ofertant de a suporta costurile cu chiria pentru spațiile puse la dispoziție, pentru perioade limitate sau pe termen nedefinit”.


Cât despre fișa spațiilor puse la dispoziție, este nevoie, de exemplu, ca în afara sediului propriu-zis al Agenției Europene a Medicamentului statul solicitant să asigure, în altă locație, un spațiu suplimentar de arhivare de ”600 mp și înălțime de 9 m”, împărțit în 34.000 de boxe.

”Licitația” va fi adjudecată de statul care convinge că pune la dispoziție o locație ușor accesibilă vizitatorilor iar în orașul respectiv sunt disponibile spații de cazare hotelieră pentru 30.000 de nopți anual în cazul Agenției Europene a Medicamentului sau 9.000 de nopți de cazare anual pentru Autoritatea Bancară Europeană.

Un al treilea ”criteriu obiectiv” face referire la capacitatea de a asigura facilități adecvate de educație, printre care se numără 648 de locuri în școli internaționale necesare înscrierii copiilor angajaților Agenției Europene a Medicamentului.

Comisia urmează să evalueze aplicațiile în luna septembrie, rezultatul urmând să fie prezentat într-o reuniune din octombrie a miniștrilor UE.

O importantă regulă decisă: niciun stat nu va găzdui ambele organisme. Pentru alegerea orașelor este necesar un vot cu majoritate simplă.

În urmă cu o săptămână, Politico scria că Parlamentul European încearcă să-i propună președintelui ales al Franței, Emmanuel Macron, un schimb avantajos: Franța să preia Agenția Europeană a Medicamentului, iar Belgia, mai precis Bruxelles, să devină singura locație în care să lucreze legislativul european.

(Citiți și: Propunere de deal Parlamentul European – Franța: preluați Agenția Medicamentului și cea Bancară, cedați Parlamentul European)

Pe data de 23 martie, Guvernul României a aprobat un memorandum pentru ca România să-și depună candidatura pentru relocarea la București a Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Printre atu-urile invocate de guvern: România deține o expertiză consistentă în domeniul medical, aflându-se în partea superioară în ceea ce privește numărul de absolvenți de școală medicală, iar, din 2007, 14.000 de români specializați în medicină și farmacie lucrează în țările Uniunii Europene.

Pentru a pregăti candidatura, Executivul a constituit un grup de lucru inter-instituționaldin care vor face parte Ministrul delegat al Afacerilor Europene, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Externe.

(Citiți și: România candidează pentru relocarea la București a Agenției Europene a Medicamentului. Argument: 14.000 de medici și farmaciști români lucrează în UE)

Pe data de 1 mai, preşedintele Klaus Iohannis îndemna Guvernul României să se îngrijească repede de respectarea criteriilor logistice pentru mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului de la Londra la Bucureşti, în caz contrar şansele pentru ca acest lucru să aibă loc fiind foarte mici.

Competiția pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului este acerbă, printre orașele care au anunțat deja că doresc să primească această autoritate europeană numărându-se Copenhaga, Amsterdam, Milano, Stockholm, Barcelona și Dublin. Bruxelles estimează că lista finală va conține cam 20 de orașe europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. nene zi-mi si mie ce e aia „relocare” ca eu caut ca prostul in DEX si nu-l gasesc, in limba romana exista cuvantul „mutare”, nu mai inventati cuvinte gen „locatie”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. nene zi-mi si mie ce e aia „relocare” ca eu caut ca prostul in DEX si nu-l gasesc, in limba romana exista cuvantul „mutare”, nu mai inventati cuvinte gen „locatie”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: