22 martie, 2017

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum pentru ca România să-și depună candidatura pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), în contextul Brexitului.

În momentul de față, Agenția are sediul la Londra.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) este organismul descentralizat al UE care eliberează autorizaţia europeană de punere pe piaţă a produselor, după evaluarea ştiinţifică a cererilor, și monitorizează siguranța medicamentelor.


Agenţia concentrează resursele ştiinţifice a peste 40 de autorităţi naţionale competente din 30 de state membre ale UE şi SEE-AELS, într-o reţea formată din peste 4 000 de experţi europeni.

„Relocarea la București a EMA reprezintă o oportunitate importantă pe care România ar putea să o valorifice, în prezent țara noastră nefiind gazdă pentru niciun sediu de agenție europeană. Atragerea unui sediu de agenție a UE ar contribui la creșterea rolului și vizibilității României ca stat membru al UE”, consideră Guvernul.

Atuurile invocate de Guvern:

  • România deține o expertiză consistentă în domeniul medical, aflându-se în partea superioară în ceea ce privește numărul de absolvenți de școală medicală, iar, din 2007, 14.000 de români specializați în medicină și farmacie lucrează în țările Uniunii Europene.
  • în București își au sediul numeroase instituții de profil, inclusiv laboratoare și companii farmaceutice (Institutul Național de Cercetare ”Cantacuzino”, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan, Institutul Victor Babeș, Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu) care au ca obiectiv gestionarea efectelor majore în situații de criză care pot afecta sistemul național de sănătate.

Pentru a pregăti candidatura, Executivul a constituit un grup de lucru inter-instituționaldin care vor face parte Ministrul delegat al Afacerilor Europene, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, concurența pentru găzduirea EMA este „acerbă”, iar decizia va fi luată la Bruxelles.


Întrebată care sunt competitorii României, Birchall a răspuns: „Sunt foarte multe alte state din Uniunea Europeană. (…) Peste 20, în momentul de față. (…) Fiecare stat are șansa sa. (…) România dispune de o foarte bună industrie farmaceutică. (…) Există un principiu și o regulă la nivelul Uniunii Europene, ca (…) fiecare stat membru să aibă cel puțin o agenție europeană. (…) O să încercăm să facem alianțele necesare, astfel încât să putem să avem și succes”, a declarat Ana Birchall.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: