3 august, 2023

România a fost avertizată că riscă să piardă toate fondurile europene alocate, fiind singura singura țară din UE ținută sub atentă observație pentru că în mod persistent consumă mai mult decât produce, atenționează ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-o postare publicată miercuri seara pe Facebook. „Deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul nostru” și este momentul să acționăm ferm și să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă”, spune ministrul.

Mesajul ministrului de Finanțe, publicat după ce pe parcursul zilei a prezentat, împreună cu premierul Marcel Ciolacu un prim set de măsuri de austeritate ce ar putea fi aprobate în scopul reducerii cheltuielilor recurente ale sistemului public.

Prezentăm integral mesajul ministrului Boloș:


După cum ați văzut zilele acestea, Ministerul Finanţelor este în postura de 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫: face simulări asupra impactului pe care diferite propuneri fiscal-bugetare îl pot avea, pentru ca Guvernul României să ajungă la o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli și venituri.

Am avut astăzi o ședință de lucru cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu și echipa de experți din minister, pentru analiza simulărilor pachetului care trebuie 𝐬𝐚̆ 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐞𝐳𝐞 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐬𝐢𝐦𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚 𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐮𝐩𝐚̆ 𝟐𝟎𝟐𝟒.

Concluzia a fost că deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul nostru și este momentul să acționăm ferm și să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă.

𝐓𝐨𝐜𝐦𝐚𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐜𝐡𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟑 𝐨 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐞 𝐥𝐚 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐱𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐯 𝟏𝟐 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢.


Să nu uităm că România este singura țară din UE ținută sub atentă observație, pentru că în mod persistent consumă mai mult decât produce. Și suntem avertizați că riscăm să pierdem toți banii europeni ce ne sunt alocați.

Primul pas, unul vital, trebuie să îl facă statul: să reducem din cheltuielile publice şi să utilizăm mai eficient banul public.

Principiile luate în calcul sunt reducerea de cheltuieli prin mai multe tipuri de măsuri, inclusiv de reformă administrativă, precum și atragerea echitabilă de venituri la buget, fără a afecta categoriile care aveau un grad de suportabilitate redus, sub posibilități.

Avem o serie întreagă de măsuri luate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, iar prin acestea dăm semnalul clar că efortul de echilibrare bugetară începe cu statul și e făcut în cea mai mare parte de stat.

Ne concentrăm pe diminuarea numărului de secretari de stat şi altor funcţii de demnitate publică, a numărului de posturi vacante în sectorul public, pe reducerea numărului șefilor din instituții, precum și pe stabilirea unui plafon pentru acordarea voucherelor de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană.

Cât despre măsurile fiscale, fac încă o dată precizarea că nu există, pentru moment, nici simulări finale, nici decizii finale, convenite în Coaliția de guvernare. Nu ne dorim să bulversăm mediul de afaceri sau populația, 𝐯𝐨𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐚𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐭 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥 𝐂𝐢𝐨𝐥𝐚𝐜𝐮 𝐥𝐞 𝐯𝐚 𝐥𝐮𝐚 𝐢̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐳𝐨𝐧𝐚̆.

În toate discuțiile în care am avut un cuvânt de spus am subliniat că planul final trebuie să cuprindă măsuri pentru România, măsuri pentru români, pentru a trece cu bine de acest moment de răscruce, în care volumul de investiţii de 75 de miliarde de euro pe care îl avem în față să poată să fie dus la bun sfârşit.

(Citește și: „Document / Guvernul anunță oficial, cu cifre și ”principii”, în ce va consta tăierea cheltuielilor statului„)

Marcel Ciolacu: ”Sunt peste 50 de măsuri, e prima reformă reală în sistemul bugetar”

Premierul Marcel Ciolacu a susținut miercuri o declarație cu puternic caracter politic, la prezentarea posibilelor m[suri de reducere a cheltuielilor statului, și nu a acceptat să răspundă la întrebări.

Declarația premierului:

  • Am avut întâlnire cu secretarii de stat, cu șeful ANAF, despre ordonanța de urgență pe care o vom promova privind reducerile de cheltuieli din sistemul bugetar. Sunt peste 50 de măsuri. Ele au fost discutate și în coaliție. Vorbim de prima reformă reală în sistemul bugetar. E pentru prima oară când un guvern își asumă o astfel de abordare. Am ajuns la un deficit de 9,2% după două guvernări nefericite. Sunt multe măsuri care se iau, și mi-aș fi dorit să fi fost luate din timp, de când existau elemente clare că va fi greu să ne încadrăm în deficitul asumat pentru acest an
  • Nu vorbim de recesiune economică sau criză, ci de lucruri asumate în fața Comisiei. E important să continuăm ca să nu se blocheze fondurile europene. Mai mult ca sigur vom reuși să evităm acest lucru. Să avem o negociere corectă cu Comisia și să ave un plan foarte corect și asumat. Nu e confortabil nici pentru mine și nici pentru dl ministru. Cred cu tărie că toate măsurile propuse de dl ministru sunt corecte.
  • E timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare.
  • Sunt peste 50 de sporuri, e incredibil unde a ajuns acest fenomen. Sunt plafoane în privința sporurilor. Nu putem avea sporuri mai mari decât salariul de bază. Nu putem avea pensii speciale mai mari decât veniturile, mai mult – să te și pensionezi la 42-45 de ani.
  • Îmi asum reforma sistemului bugetar. Ea trebuia făcută de mult timp. Nu putem continua cu cea mai mare impozitare pe muncă din UE la cei cu venituri mici. E o diferență prea mare între impozitarea muncii și impozitarea capitalului.
  • Îmi asum în totalitate aceste reforme, chiar dacă ele deranjează anumite persoane. Miercuri (săptămâna viitoare – n. red.) ne vom revedea la Ministerul Finanțelor, vom discuta și pe OUG cu veniturile (măsurile fiscale – n. red.) și vedem întreg ansamblul și cu rectificarea din septembrie, apoi cu dl ministru vom merge la Comisia Europeană ca să închidem negocierile pe modificarea PNRR.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: