Boeing a ajuns la un acord cu Departamentul american de Justiţie şi va plăti 2,5 miliarde de dolari pentru soluţionarea acuzaţiilor din jurul avioanelor 737 Max defecte, anunță CNN.
Procurorii americani susţin că Boeing a obţinut în mod fraudulos aprobarea de zbor a Administrația Federală a Aviației pentru acest tip e aeronave.
Avionul a fost oprit de la zbor în martie 2019 în urma a două accidente în care au pierit 346 de persoane. Avionului i-a fost permis să zboare din nou în noiembrie, în urma a numeroase modificări la sistemul de siguranță al aparatului de zbor.
„Declarațiile înșelătoare, jumătățile de adevăruri și omisiunile din comunicările angajaților Boeing către FAA au împiedicat guvernul să asigure siguranța publicului zburător”, a declarat procurorul american Erin Nealy Cox.
„Acest caz trimite un mesaj clar: Departamentul de Justiție va trage la răspundere producători precum Boeing pentru fraudarea autorităților de reglementare – în special în sectoarele în care miza este atât de mare”, a mai adăugat Nealy Cox.
Acordul mai prevede o amendă penală de 243,6 milioane de dolari, despăgubiri de 1,8 miliarde de dolari către clienții companiei aeriene Boeing și 500 de milioane de dolari suplimentari către un fond pentru despăgubirea membrilor familiei victimelor accidentelor.
Scandalul 737 Max a costat compania în ultimii ani peste 20 de miliarde de dolari, sumă ce repreyintă compensaţiile acordate companiilor aeriene, creşterea costurilor de producţie şi despăgubiri pentru victime.