miercuri

24 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2017

Liderul BNS, Dumitru Costin (foto), a acuzat marți Guvernul că încearcă să „dezbine” mișcarea sindicală prin intermediul prefecților și „asmuțind” bugetarii împotriva lucrătorilor din mediul privat.

„Atunci când nu le merg lucrurile așa cum vor, folosesc precepte KGB-iste. Asmute o categorie socială împotriva altei categorii sociale, suna unul din preceptele KGB-ului. Asmut bugetarii împotriva lucrătorilor din mediul privat și viceversa”, a spus președintele Blocului Național Sindical, de la tribuna mitingului de protest organizat de angajații Dacia.

„Astăzi (…) au trimis circulară în toată țara, în toate județele și au dispus tuturor prefecților să cheme la discuții liderii de sindicat din toată țara și să ne dezbine unii de ceilalți. Asta vor să facă.


Și liderii voștri sunt invitați astăzi la Prefectură, pentru ca prefectul să le mai spună încă o dată povestea pe care nimeni nu o mai crede”, a mai spus Dumitru Costin, citat de Agerpres.

Mii de sindicaliști de la Dacia s-au strâns, marți, în piața centrală din orașul Mioveni, unde s-a desfășurat un miting de protest față de intenția Guvernului de a transfera contribuțiile sociale de la angajator la angajat.

Protestatarii au mai cerut introducerea obligativității negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la nivel de ramură, precum și demararea construcției autostrăzii Pitești-Sibiu, potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului Autoturisme Dacia (SAD), organizatorul acțiunii.

Ordonanța de modificare a Codului fiscal va fi adoptată miercuri, protestele continuă

  • Miercuri, 08.11.2017, începând cu ora 16.00, aprox 1.000 de membri de sindicat vor protesta la Constanța, în fața sediului Prefecturii Constanța.
  • Joi, 09.11.2017, începând cu ora 15.00, aprox 1000 de membri de sindicat vor protesta la Oradea, în fața sediului Prefecturii Bihor.
  • Joi, 09.11.2017, începând cu 16.00, aprox 1500 de membri de sindicat vor protesta la Ploiești, participanții se vor aduna în jurul orei 16.00 la Gara de Sud din Ploiești, de unde se va pleca în marș până la Prefectura Prahova, mitingul se va derula începând cu 16.30, în fața sediului Prefecturii.
  • Vineri, 10.11.2017, începând cu ora 14.00, aprox 1500 de membri de sindicat vor protesta la Timișoara, în fața sediului Prefecturii Timiș.
  • Miercuri 15.11.2017, începând cu ora 16.00, aprox 1000 de participanți vor protesta la Cluj Napoca.

CNSLR – Frăția strânge semnături pentru greva generală

La confederația CNSLR – Frăția a început votul în organizațiile județene pentru declanșarea procedurilor pentru grevă generală.


Luni, de exemplu, filiala Mureș a decis aprobarea calendarului activităţilor obligatorii necesar declanşării grevei generale. Auexistat doar două abțineri în Consiliul Județean Extraordinar al liderilor din Mureș.

În toată țara se strâng semnături, termenul limită fiind 17 noiembrie, când se va trece la următoarea etapă.

În interiorul confederației (acuzată mereu că este apropiată a PSD) a apărut însă o scindare – Federația Sanitas susține inițiativa celor de la centru, însă nu semnează pentru grevă generală, fiindcă este în negocieri cu autoritățile pe subiectul salarizării celor din sistemul de sănătate.

Cei de la Sanitas au suspendat protestele, pe 26 octombrie, și nu participă la strângerea de semnături.

În schimb, cei de la cartel Alfa, una dintre cele mai mari confederații, a anunțat că sprijină demersul colegilor de la CNSLR – Frăția.

Solidaritatea Sanitară – Aproape 86% din angajații din sănătate consideră necesară greva generală

Dacă Sanitasul nu dorește grevă generală, Federaţia Solidaritatea Sanitară, afiliată la CNSLR Frăția, va participa la orice protest de acest gen, după ce a consultat angajații din sistem.

Rezultatele sondajului realizat:

  • 96% dintre salariaţi s-au pronunţat împotriva transferului contribuţiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului
  • 85,33% din salariaţi sunt de părere că este necesară o grevă generală în sectorul public de sănătate
  • 80% din salariaţi intenționează să participe la o asemenea grevă generală
  • 68% dintre aceştia cred că greva ar trebui organizată în cel mai scurt timp posibil.

Medicii de familie nu vor lucra pe 15 noiembrie – doresc minim 10% din FNUASS

Medicii de familie acuză discriminarea, comparativ cu personalul medical de la stat. Dacă bugetarii au primit numeroase majorări în ultimii doi ani, fondurile pentru medicina primară au rămas cu mult în urma creșterii sumelor colectate în Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS).

Din 1999, bugetul Fondului a crescut de 18,1 ori, în timp ce alocările pentru asistența medicală primară – de doar 12 ori, astfel încât, medicina primară primește acum 5,83% din buget, în loc de 8,78%.

Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, formată din 9 organizații non guvernamentale care apără drepturile pacienților și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie, solicită pentru 2018 minimum 10% din FNUASS total.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: