1 februarie, 2019

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au scăzut cu 1,143 miliarde de euro în ianuarie, până la 31,922 miliarde de euro, într-o lună în care moneda națională s-a depreciat cu 1,5%, până la 4,7348 lei / euro.

Deprecierea leului de luna trecută a fost accelerată şi era de peste 2,1% în 25 ianuarie (maximul istoric de 4,7648 lei/euro – media BNR, și de peste 4,77 pe piața interbancară).

În aceeaşi zi pe piață a apărut un cumpărător puternic, care a oprit, cel puțin temporar căderea, care s-a reluat vineri, până la 4,7517 lei/euro.


Datele BNR publicate vineri spun că „în cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni:

  • Intrări de 1.572 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene (970 milioane euro) și altele;
  • Ieşiri de 2.715 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
  • Plăţile de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută au însumat circa 1.037 milioane euro, din care 960 milioane euro reprezintă rambursările de capital şi dobândă aferente emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice”.

Întretimp, oficialii guvernamentali şi ai partidului de guvernământ au declanşat o campanie de împotriva BNR, acuzând banca centrală şi pe guvernatorul său că nu ar face destul ca să oprească deprecierea.

BNR şi oficialii săi au explicat de mai multe ori la rând că banca centrală nu se poate lupta concomitent şi cu inflaţia, prin dobânda sa de politică monetară, şi cu tendinţa de depreciere a leului, prin eventualele cumpărări de euro contra lei – operaţiuni care ar mări cantitatea acestora din urmă pe piaţă şi ar inflama din nou inflaţia, reclamând noi majorări de dobândă.


Disputa ar trebui să se tranşeze luni la şedinţa Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială.

Totodată, comunicatul BNR mai spune că:

  • „Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.843 milioane euro.
  • Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2019 au fost de 35.765 milioane euro, faţă de 36.800 milioane euro la 31 decembrie 2018.
  • Plăţile scadente în luna februarie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 247 milioane euro”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: