joi

25 aprilie, 2024

12 noiembrie, 2020

Administratorii Băncii Naţionale a României (BNR) au decis, joi, să reducă rata rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 5% de la 6%, o măsură menită să inducă mai multă lichiditate în piață.

Rata de politică monetară a fost menținută la 1,50%.

Măsura a fost așteptată de analiști, dar și de ministrul Finanțelor, care dorea însă și scăderea ratei dobânzii de referință.


Florin Cîțu declara acum două săptămâni că „încă este spațiu pentru măsuri monetare. (…) În România, rezervele minime obligatorii încă sunt mari, comparativ cu alte țări din UE. Rata de politică monetară încă este mare comparativ cu alte țări din UE. Asta înseamnă că poți să folosești politica monetară pentru a injecta lichiditate”, a spus ministrul Florin Cîțu.

BT: Prudență activă la BNR

„Deciziile de politică monetară de astăzi au fost influențate de decelerarea inflației (în limita inferioară a intervalului țintă) și de persistența crizei sanitare (ceea ce a determinat reintroducerea unor restricții pentru contracararea pandemiei, cu impact la nivelul activității economice pe termen scurt)”, explică Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania (BT).

BT se așteaptă, conform scenariului său central, „ca decelerarea inflației din 2020 (determinată de incidența pandemiei și de consecințele acestui șoc fără precedent) să fie urmată de accelerare în 2021, pe fondul perspectivelor de redinamizare din economia reală și din sfera cotațiilor internaționale la țiței”.

Totodată, bancherii de la BT cred că „banca centrală va continua să fie activă pe piața monetară, pe piața titlurilor de stat și pe piața valutară pentru contracararea factorilor de risc la adresa stabilității prețurilor și stabilității financiare, aspecte fundamentale pentru creșterea economică sustenabilă”, a mai spus Andrei Rădulescu.

Anunțul BNR:


Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), întrunit în ședința de joi, 12 noiembrie 2020, a hotărât următoarele:

  • Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an;
  • Menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2,00 la sută pe an;
  • Reducerea ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 5 la sută de la 6 la sută începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie -23 decembrie 2020 și menținerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8 la sută.

BNR a promis mai multe detalii într-un comunicat pe care îl va emite la ora 16.00.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: