vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 mai, 2017

Rata creditelor neperformante a scăzut în februarie  până la 9,58%, cu 3,98 puncte procentuale faţă de nivelul din februarie 2016 și cu 0,17 puncte procentuale sub nivelul din ianuarie, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR) citate de Agerpres.

Banca Centrală şi-a propus o ţintă de 6% a ratei creditelor neperformante în acest an.

„Creditele neperformante au continuat să se reducă. În acest an există ţinta de 6%, adică de a ajunge la media europeană. Suntem, în schimb, peste media europeană în ce priveşte gradul de acoperire cu provizioane al acestor credite. Din perspectiva bugetului, România nu ar trebui să folosească bani publici pentru sectorul bancar în aceşti ani”, a declarat recent Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR.


Numărul persoanelor fizice înregistrate la Biroul de credit cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare a scăzut cu 5.103, până la 643.770 în februarie, faţă de nivelul din ianuarie, se arată în datele BNR.

Valoarea restanţelor se ridica  la 8,03 miliarde lei, , în februarie, în scădere cu 0,69% comparativ cu luna anterioară.

Peste trei miliarde lei din totalul restanțelor erau în moneda naţională, 3,34 miliarde lei echivalent în euro, 1,59 miliarde lei echivalent în alte valute şi 47,4 milioane lei echivalent în dolari.

După perioada de întârziere, restanţele mai mari de 90 de zile reprezentau peste 4,53 miliarde lei. Existau restanţe de 52,1 milioane lei, cu o întârziere de 61 – 90 de zile, respectiv de 37,3 milioane lei, între 31- 60 de zile.


Valoarea totală a creditelor scoase în afara bilanţului depăşea 1,41 miliarde lei, iar aproape două miliarde lei – la colectare.

Restanţele la creditele acordate firmelor şi populaţiei însumau peste 13,6 miliarde lei la finalul lui februarie, valoarea acestora fiind în scădere cu 35,7% faţă de cea consemnată la sfârşitul aceleiaşi luni din 2016, potrivit datelor centralizate de BNR.

Din această sumă, peste 6 miliarde lei reprezentau restanţe în moneda naţională, în scădere cu 33,4%, iar circa 7,55 miliarde lei restanţe în valută, în coborâre cu 37,5%. Din totalul restanţelor, circa 4,98 miliarde lei erau înregistrate în Bucureşti.

Totalul creditelor depăşea 222,5 miliarde lei la finele lunii februarie, fiind cu 2,11% mai mare decât valoarea consemnată la finalul aceleiaşi luni din 2015. Împrumuturile în moneda naţională se cifrau la 127,1 miliarde de lei.

Creditele acordate populaţiei erau de peste 113,1 miliarde lei, cele pentru consum totalizau mai mult de 51,4 miliarde lei, cele pentru locuinţe depăşeau 59 miliarde lei, iar cele destinate altor scopuri – peste 1,27 miliarde lei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: