Consiliul de administrație al BNR

8 noiembrie, 2021

Conducerea Băncii Naționale a României (BNR) se întrunește marți pentru a evalua politica monetară, o majorare a dobânzilor fiind considerată inevitabilă de analiști. Aceasta este ultima ședință programată pentru acest an. Conducerea BNR va trebui să analizeze traiectoria inflației, dar și deciziile omologilor din regiune.

Băncile centrale din Polonia și Cehia au surprins investitorii săptămâna trecută cu creșteri ale ratelor peste așteptări, ca răspuns la avansul tot mai accelerat al inflației.

În România, rata anuală a inflației a urcat la 6,3% în luna septembrie 2021, de la 5,3% în august, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,71%.

Polonia și Cehia plusează cu majorări de dobânzi


Banca Națională a Cehiei (CNB) a a majorat joi cu 125 de puncte de bază dobânda de politică monetară, la 2,75% pe an, cea mai semnificativă creștere a costului creditului din 1997.

Costurile creditului din Cehia sunt acum mai ridicate decât înainte ca pandemia de COVID-19 să afecteze economia, forțând băncile centrale din jurul lumii să reducă dobânzile. Cehia a anunțat în septembrie un avans al prețurilor de 4,9%.

În Polonia, dobânzile au fost majorate cu 75 de puncte de bază, la 1,25% pe an. Cu toate că banca centrală indicase nevoia unei noi majorări în decembrie, guvernatorul Adam Glapinski s-a contrazis la sfârșitul săptămânii, precizând că Polonia nu are nevoie de alte creșteri ale dobânzii de politică monetară. Ambiguitatea din jurul declarației a creat volatilitate pe piață. Zlotul s-a depreciat cu 0,7% față de euro, semn că investitorii nu sunt convinși cu privire la evoluția economiei poloneze, ”sancționând” moneda, potrivit Bloomberg.

Inflația este așteptată să atingă un vârf în ianuarie. Analiștii Erste anticipează că banca centrală va continua să majoreze dobânzile, la fiecare dintre următoarele patru ședințe de politică monetară. Prima cifră care ar putea indica o reversare a trendului inflaționist este cea din februarie, care va fi publicată o lună mai târziu.


”Vedem rata cheie la 2,5-2,75% până la sfârșitul primului trimestru din 2022, iar rata cheie ar trebui să atingă un vârf de 2,5-3,0% până la jumătatea anului viitor. Cu toate acestea, perspectivele rămân foarte incerte și vor depinde în mare măsură de evoluția inflației pe termen scurt”, punctează analiștii Erste Research.

De cealaltă parte, oficialii din Cehia au fost foarte fermi în declarații, specialiștii Erste anticipând că dobânda-cheie de politică monetară ar putea ajunge la 3,5%. Economia Cehia încă nu a revenit la nivelul de dinainte de pandemie.

Banca Națională a Ungariei a crescut deja rata de bază cu 120 puncte de bază, la 1,8%.

Ultima ședință BNR din 2021

Ședința de marți este ultima programată de BNR în acest an. În cadrul acesteia va fi aprobat și un nou raport asupra inflației.

BNR a reluat în octombrie ciclul de înăsprire a politicii monetare. Majorarea de 25 de puncte de bază, la 1,5% pe an, a fost prima astfel de decizie din ultimii trei ani și jumătate, respectiv din mai 2018, când dobânda de politică monetară a fost majorată de la 2,25% la 2,5% pe an. A urmat o pauză de aproape doi ani, iar în martie 2020 a fost demarată relaxarea politicii monetare, drept răspuns la efectele pandemiei de COVID-19.

Mai multe bănci din piață, printre care ING și OTP, anticipează că inflația va ajunge la 8% până la sfârșitul anului și se va menține ridicată și în 2022, urmând să scadă către ținta BNR abia în 2023.

Economiștii ING anticipează o majorare de cel puțin 50 de puncte de bază la ședința de marți, respectiv o majorare până la 3% în primul semestru din 2022.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: