21 octombrie, 2021

Debitorii care vor dori să acceseze un credit pentru investiții imobiliare în 2022 vor datora un avans de 25% în cazul unui împrumut în lei, 35% în cazul unuia în euro și 50% în cazul unuia în alte valute, prevede un proiect de regulament publicat joi de Banca Națională a României (BNR).

BNR propune astfel majorarea cu 10 puncte procentuale a ponderii avansului la creditele acordate pentru achiziția unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuință pentru folosință proprie și permanentă/continuă a debitorului.

Regulamentul prevede reducerea cu 10 puncte procentuale a ponderii valorii creditului de investiții imobiliare în valoarea garanției ipotecare, ceea ce echivalează cu majorarea avansului cu procentul respectiv.


”În cazul creditelor acordate pentru achiziția unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuință pentru folosință proprie și permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, se arată în Regulamentul pentru modificarea și completarea Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare.

Conform legislației în vigoare, valoarea unui credit pentru investiții imobiliare nu poate depăși 85% din valoarea garanției în cazul creditelor în lei, 75% în cazul celor în euro și 60% în cazul împrumuturilor în alte valute.

Conform noilor reglementări, pentru contractarea unui credit investiție imobiliară în lei, debitorul va trebui să achite un avans de 25%. La accesarea unui credit în euro avansul va fi de 35%, iar în alte valute de 50%.

Noile prevederi nu se aplică în cazul creditelor pentru investiții imobiliare garantate integral sau parțial de stat.

Schimbarea condițiilor de creditare

De asemenea, BNR propune o completare a condițiilor de creditare. Astfel, în evaluarea unui potențial client, o bancă va trebui să aibă în vedere ”modalitatea de organizare a activității de acordare a creditelor destinate persoanelor fizice, inclusiv modelele interne de evaluare a capacității clientului de rambursare a creditului și competențele de aprobare a creditelor, precum și, atunci când este cazul, condițiile de garantare pe fiecare tip de credit, modul de evaluare a garanțiilor, precum și limita maximă admisă pentru valoarea finanțării în raport cu valoarea garanției”.


Totodată, banca centrală introduce o nouă reglementare în privința condițiilor ce trebuie îndeplinite pentru ca băncile să acorde credite în cazul cărora se depășește nivelul maxim al gradului total de îndatorare, de 40%.

”Pentru acordarea creditelor vizate de prevederile prezentului articol, împrumutătorii stabilesc prin normele proprii de creditare nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatorare, cu luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii și a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului”, prevede regulamentul pus în dezbatere.

Noul regulament intră în vigoare la începutul anului viitor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: