vineri

29 martie, 2024

1 iulie, 2014

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis marţi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an şi să reducă la 16% ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit.

“CA al Băncii Naţionale a României a hotărât (…) reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 16% de la 18% începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2014, concomitent cu menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 12%”, precizează un comunicat emis de BNR după şedinţa CA.

“BNR reiterează că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional va asigura îndeplinirea obiectivului privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi menţinerea stabilităţii financiare”, precizează comunicatul băncii centrale.


Deciziile de marţi luate de BNR vin ca răspuns la măsurile BCE de relaxare monetară.

BCE a redus, la începutul lunii iunie, dobânda de politică monetară la un nou minim record- de la 0,25% la 0,15%- şi a instituit în premeiră o dobândă negativă (-0,1% ) la depozitele constituite de bănci, în încercarea de a stimula investiţiile.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, anunţa recent că instituţia va menţine, cel puţin până la sfârşitul anului 2016, dobânzile la un nivel scăzut.

În aceste condiţii, BNR se aşteaptă la o creştere semnificativă a fluxurilor de capital către România.


Banca Naţională a operat ultima reducere a dobânzii în luna februarie- de la 3,75% la 3,5%.

Ciclul de relaxare a dobânzii cheie a început în iulie 2013, când dobânda de politică monetară se situa la nivelul de 5,25%, şi a inclus şase trepte de diminuare a indicatorului.

În decembrie 2013, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că, pentru susţinerea creditării, banca centrală este pregătită să reducă rezervele minime obligatorii în 2014, care însumează circa 6 miliarde de euro la valută şi 3-4 miliarde de euro la lei, chiar dacă în piaţa monetară se înregistrează un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro.

BNR are o ţintă stabilă pentru infaţia anuală de 2,5% plus/minus un punct procentual, iar cea mai recentă prognoză a băncii centrale indică un nivel de 3,3%.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat în luna mai la 0,94% (mai 2014 comparat cu mai 2013).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: