joi

25 aprilie, 2024

1 iulie, 2019

Social-democraţii şi liberalii şi-au anunţat, luni, propunerile pentru consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), după o serie de informaţii contradictorii, care ascund jocurile și negocierile din spatele deciziilor.

Votul în plen ar urma să fie o formalitate. 

Preşedintele social-democraţilor, Viorica Dăncilă, a anunţat că PSD îl susţine pe Mugur Isărescu pentru funcţia de guvernator al BNR, pe Florin Georgescu ca prim-viceguvernator şi pe actualul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Leonard Badea, ca membru neexecutiv în consiliul de administraţie (CA) al BNR.


Decizia finală a social democraţilor vine după ce susținerea lui Mugur Isărescu a fost contestată până în ultimul moment la vârful PSD.

În același timp, liberalii au vehiculat până în ultima clipă o candidatură pentru CA al BNR a actualului preşedinte al Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, un critic al politicii fiscale a Guvernului, cu argumente niciodată contrazise convingător.

În final, PNL a renunţat la Ionuţ Dumitru şi  a optat pentru susţinerea actualilor săi reprezentanţi, Eugen Nicolăescu ca viceguvernator şi Virgil Stoenescu, ca membru neexecutiv în CA.

„Legea” algoritmului parlamentar


„O să avem o abordare foarte corectă şi acest lucru se reflectă în numărul de locuri pe care îl are fiecare grup în Parlamentul României. Da, susţinerea este pentru Mugur Isărescu. În acelaşi timp, PSD va avea postul de prim-viceguvernator şi un post în executiv. Florin Georgescu şi Leonardo Badea sunt propunerile PSD”, a declarat Viorica Dăncilă, la Palatul Parlamentului, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, potrivit Agerpres.

„PNL a luat decizia de a desemna în cadrul CA al BNR pe reprezentanţii noştri care şi-au desfăşurat activitatea şi în mandatul trecut, respectiv pentru poziţia de viceguvernator l-am reconfirmat, am asigurat continuitatea în activitate”, a declarat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

Vineri, jocurile încă nu erau făcute privind susținerea lui Mugur Isărescu pentru funcția de guvernator, deşi, la începutul săptămânii Călin Popescu Tăriceanu afirma că acesta este susţinut de coaliţia de la putere.

„Cred că domnul guvernator Mugur Isărescu ar trebui, într-o dezbatere publică, să spună poate mai detaliat şi mai categoric ce ştie să facă ca şi guvernator al BNR pentru România şi pentru sistemul bancar românesc şi pentru ceea ce înseamnă politicile BNR”, declara Marian Oprișan (foto), unul dintre liderii PSD care își dispută influența în partid.

Ceilalți candidați

PSD îl mai propune și pe Gheorghe Gherghina, pentru încă un mandat în CA al BNR. Ghoerghe Gherghina este cunoscut ca artizan al bugetelor statului încă din anii ’90, în calitate de director general și apoi ca secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, coordonator al direcţiilor de buget, trezorerie şi contabilitate publică.

ALDE va susţine candidatura lui Dan Radu Ruşanu pentru o poziţie neexecutivă în CA al BNR, a anunţat luni preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

De numele lui Dan Radu Rușanu este legat „dosarul Carpatica”, în care a fost achitat definitiv, după ce a stat patru luni în arest preventiv.

Uniunea Salvaţi România (USR) îl va nominaliza pe Cristi Popa, director de investiţii al fondului de pensii private NN Pensii, pentru un loc de membru în noul CA al BNR.

UDMR îl propune pe economistul Bálint Csaba.

Cele două Camere reunite ale Parlamentului vor valida propunerile, cel mai probabil miercuri.

Cel mai logeviv guvernator din lume

Guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcţie la nivel mondial este dispus să-şi extindă durata exercitării funcţiei, deoarece partidul aflat la guvernare în România intenţionează să-l sprijine pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat, scria Bloomberg încă de sâmbătă.

(Citiţi şi: Bloomberg, despre Mugur Isărescu:Guvernatorul cu cea mai mare vechime la nivel mondial va obţine, probabil, un nou mandat)

Guvernatorul BNR are 69 de ani şi, în ultimul sfert de secol la conducerea BNR, a trecut prin toate conjuncturile economice, de la hyperinflaţie, în condiţiile în care România era în pragul falimentului, şi până la criza financiară globală din 2008 – spune sursa citată.

Mugur Isărescu a lipsit un singur an de la conducerea BNR, în 2000, când a fost prim ministru într-un guvern însărcinat să scoată România dintr-o profundă criză economică şi politică, după o ultimă mineriadă în care forţele jandarmeriei au fost compromise de desfăşurările în teren ale minerilor, iar finanţele ţării au fost din nou în pericolul incapacităţii de plată.

Guvernul Isărescu a recâştigat încrederea mediului de afaceri autohton, inclusiv prin încurajarea fiscală a repatrierii veniturilor din export şi a asigurat condiţii pentru alegeri.

Răsturnare politică de nevoie

Câtă vreme a fost sub conducerea fermă și directă a fostului lider Liviu Dragnea, politica economică a coaliției de guvernământ a intrat în coliziune directă cu cea monetară și de conservare a stabilității financiare dusă de BNR.

(Citiţi şi: PSD & ALDE îl susțin pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator al Băncii Naționale)

Marketingul politic al coaliției de guvernare a fost acela de a pune în seama politicii BNR explozia inflaționistă și dezechilibrele macroeconomice produse de politica stimulării consumului prin majorările salariilor și a pensiilor și prin relaxare fiscală.

Ideea schimbării lui Mugur Isărescu a survenit apoi fără multe ezitări, iar presiunile făcute asupra acestuia și a BNR au culminat cu convocări la comisiile parlamentare.

Între timp, în absenţa intransigenţei lui Liviu Dragnea şi a „eminenţei cenuşii” a ordonanţelor care au complicat şi mai mult dezechilibrele macroeconomice, coaliţia de guvernare are nevoie tot mai mare de expertiza echipei de la BNR, sub conducerea lui Mugur Isărescu, potrivit analiştilor consultaţi de cursdeguvernare.ro.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: