duminică

21 aprilie, 2024

24 iunie, 2019

Liderii PSD și ALDE reuniți luni într-o ședință la Camera Deputaților îl susțin pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat ca guvernator al Băncii Naționale a României, „după ce au avut loc mai multe discuții în acest sens”, potrivit unor surse apropiate subiectului.

Preşedintele Senatuluişi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a confirmat ştirea la ieşirea de la reuniune.

Premierul Viorica Dăncilă a confirmat că o sesiune extraordinară a Parlamentului va fi convocată, începând cu 1 iulie, „pentru a duce la bun sfârşit proiectele pe care le începem săptămâna aceasta”, potrivit Agerpres.


De asemenea,  s-a discutat de câţi membri ai fiecărui partid să intre în consiliul de administraţie al BNR, în funţie de proporţiile parlamentare.

Mandatul de guvernator la BNR al lui Mugur Isărescu expiră la începutul lunii octombrie.

Răsturnare politică de nevoie

Câtă vreme a fost sub conducerea fermă și directă a fostului lider Liviu Dragnea, politica economică a coaliției de guvernământ a intrat în coliziune directă cu cea monetară și de conservare a stabilității financiare dusă de BNR.

Marketingul politic al coaliției de guvernare a fost acela de a pune în seama politicii BNR explozia inflaționistă și dezechilibrele macroeconomice produse de politica stimulării consumului prin majorările salariilor și a pensiilor și prin relaxare fiscală.


Ideea schimbării lui Mugur Isărescu a survenit apoi fără multe ezitări, iar presiunile făcute asupra acestuia și a BNR au culminat cu convocări la comisiile parlamentare.

Întretimp, în absenţa intransigenţei lui Liviu Dragnea şi a „eminenţei cenuşii” a ordonanţelor care au complicat şi mai mult deyechilibrele macroeconomice, coaliţia de guvernare are nevoie tot mai mare de expertiza echipei de la BNR, potrivit unor analişti consultaţi de cursdeguvernare.ro

Mugur Isărescu a lăsat, inițial, impresia că nu și-ar mai dori încă un mandat („Voi avea 70 de ani. Un profesor universitar se retrage la vârsta asta”), după care a schimbat abordarea: „Parlamentul va decide. (… Important este ca instituţia să fie solidă”.

Mugur Isărescu este cel mai longeviv guvernator de bancă centrală în funcţie la nivel mondial. Din 1990 încoace, mandatul său a fost întrerupt pentru numai 11 luni, între decembrie 1999 şi noiembrie 2000, când a fost premier.

Cum este numită conducerea BNR

Consiliul de Administrație (CA) al BNR este format din 9 membri: un președinte, care este și guvernator, un vicepreședinte, care este și prim-viceguvernator, și 7 membri, din care 2 sunt viceguvernatori, iar ceilalți 5 nu sunt salariați BNR.

Membrii CA și conducerea executive este deciusă de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două camere, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii mandatelor.

Birourile permanente ale celor două camere sesizează Comisiile de buget-finanțe pentru audierea candidaților propuși și întocmirea unui raport comun, care va fi prezentat în ședința comună a celor două camere.

Consiliul de administraţie actual al BNR a fost numit prin Hotărârea nr. 27 din 16 iunie 2014 a Parlamentului României și este format din:

  • Guvernator – academician Mugur Isărescu
  • Prim-viceguvernator – prof. univ. dr. Florin Georgescu
  • Viceguvernator – prof. univ. dr. Eugen Nicolăescu (numit în 24 mai 2017 , după demisia lui Bogdan Olteanu)
  • Viceguvernator – prof. univ. dr. Liviu Voinea
  • Membri: prof. univ. dr. Marin Dinu, academician Daniel Dăianu, dr. Gheorghe Gherghina, conf. univ. dr. Ágnes Nagy, prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: