luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 noiembrie, 2014

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis marţi să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variaţie de la 2,75% la 2,5%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%.

Odată cu reducerea ratei cheie la 2,75% pe an, începând cu data de 5 noiembrie 2014, BNR a decis şi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale.

Începând de miercuri, 5 noiembrie 2014, rata dobânzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25% pe an de la 5,75%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25% pe an.


Este a treia reducere a dobânzii de politică monetară după reluarea ciclului de scădere, în luna august, când Banca Naţională a operat o tăiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. La finele lunii septembrie, BNR a operat o nouă reducere, de la 3,25% la 3%.

În mai puţin de trei luni, banca centrală a operat trei reduceri consecutive ale dobânzii, în condiţiile în care România a intrat de la mijlocul anului în recesiune tehnică, iar inflaţia s-a plasat la niveluri foarte joase.

Consiliul de Administraţie al BNR a mai decis să reducă şi rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de la 16% la 14% începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie – 23 decembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei se menţine la 10%.

CA al BNR a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat într-o conferinţă de presă organizată joi, 6 noiembrie, anunţă Mediafax.

Raportul trimestrial asupra inflaţiei


Datele statistice evidenţiază, potrivit unui comunicat emis de BNR, menţinerea ratei anuale a inflaţiei la niveluri scăzute şi după epuizarea impactului reducerii cotei TVA pentru unele produse de panificaţie. Plasarea ratei anuale a inflaţiei sub valorile prognozate şi la limita de jos a intervalului de variaţie ţintit s-a datorat în principal evoluţiei temperate a preţurilor volatile ale produselor alimentare, inflaţiei scăzute din zona euro, precum şi efectelor persistente ale deficitului de cerere agregată şi ale ajustării descendente a anticipaţiilor inflaţioniste.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la nivelul de 1,54 la sută în luna septembrie faţă de 0,84 la sută în august 2014 pe fondul disipării efectului statistic al reducerii cotei TVA la unele produse de morărit şi panificaţie în anul 2013. În acelaşi timp, rata medie anuală a inflaţiei a rămas la nivelul de 1,2 la sută în luna septembrie, iar rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – a fost de 1,3 la sută, nivel similar celui din luna anterioară.

În sectorul economiei reale cele mai recente date indică o relativă decelerare a dinamicii anuale a producţiei industriale în condiţiile redresării încă lente a cererii interne, în principal pe seama evoluţiei investiţiilor şi ale atenuării tendinţei ascendente a exporturilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Împrumuturile în monedă naţională au continuat să consemneze ritmuri pozitive de creştere în condiţiile propagării reducerilor succesive ale ratei dobânzii de politică monetară asupra ratelor dobânzilor la creditele noi acordate companiilor şi populaţiei. Dinamica anuală reală a creditului acordat sectorului privat a rămas însă în teritoriu negativ pe fondul accentuării contracţiei stocului de credite în valută şi al derulării operaţiunilor de eliminare a creditelor neperformante din bilanţurile instituţiilor de credit.

În şedinţa de marţi, CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei. Faţă de prognoza din luna august, noua proiecţie indică o traiectorie aşteptată a inflaţiei sensibil mai redusă, rata anuală a acesteia urmând a se plasa la nivelul de 1,5 la sută în decembrie 2014 şi la 2,2 la sută la finalul anului 2015.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: