marți

14 mai, 2024

2 aprilie, 2023

IRCC, indice în funcție de care se calculează ratele creditelor cu dobânzi variabile încheiate după mai 2019, va crește de la 5,71% la 5,98% pe an începând din aprilie, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României (BNR).

Noua valoare reprezintă media dobânzilor din trimestrul IV din 2022 și va fi folosită de instituțiile de creditare în perioada aprilie-iunie 2023 (trimestrul II din 2023).

Aceasta este cea de-a șasea creștere consecutivă a IRCC din 2021, când a urcat de la 1,17% la 1,86%, 2,65%, 4,06%, 5,71%, respectiv 5.98%.


Circa 450.000 de debitori au credite ancorate de IRCC.

Avansul IRCC este o consecință a evoluției dobânzilor, cu toate că acesta se referă practic la situația de acum șase luni.

Creșterea accelerată a dobânzilor i-a determinat pe mulți debitori să caute soluții de ușurare a poverii ratelor. Aproximativ 26.177 de debitori persoane fizice au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC în primele opt luni ale anului trecut, potrivit datelor Asociației Române a Băncilor.

Alți 1.421 de debitori persoane fizice au solicitat schimbarea indicelui ROBOR cu dobânda fixă în contract, în vreme ce aproape opt mii de debitori au solicitat suspendarea plății ratelor.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: