joi

29 februarie, 2024

21 martie, 2022

UE ar trebui să amâne eforturile de interzicere a vânzărilor de vehicule echipate cu motoare cu ardere internă începând cu 2035 deoarece va sfârși prin a spori dependența de importurile de materii prime din țări terțe, a declarat CEO-ul BMW, Oliver Zipse (foto), pentru Politico.

„A te angaja la o țintă 2035 de 100% reducere a emisiilor de carbon la nivel de flotă auto ar fi un lucru foarte periculos”, a spus Oliver Zipse, care este în prezent președintele lobby-ului auto ACEA din Bruxelles.

El a cerut o dată țintă de 2040, cel mai devreme, și ca factorii de decizie să anunțe verdictul final mai târziu în acest deceniu, în loc să o facă anul acesta.


Propunerea Comisiei – care este încă dezbătută de Parlament și de țările membre – ar interzice vânzarea de vehicule noi echipate cu motoare cu combustie internă, echivalent cu a vinde numai vehicule alimentate cu baterii.

Această decizie crește cererea de materii prime necesare producției de baterii, precum cobalt, nichel, litiu și mangan – dintre care o mare parte provin din afara blocului comunitar.

„În special pentru vehiculele electrice, materiile prime nu provin în mare măsură din Europa”, a spus Oliver Zipse. Prețurile acestor materiale au crescut, în parte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, iar bateriile mai scumpe vor crește prețul vehiculelor electrice, a avertizat Oliver Zipse.

Apelul oficialului BMW apare într-o perioadă în care crește impulsul de a accepta propunerea Comisiei ca 2035 să devină anul după care se interzice vânzarea de mașini noi echipate cu motoare clasice. Ministrul german al Mediului, Steffi Lemke, a confirmat săptămâna trecută că Berlin va sprijini decizia Comisiei.


În discuția cu Politico, șeful BMW a mai spus că UE trebuie să se asigure că deține suficientă infrastructură de încărcare pentru a face față unei creșteri a vânzărilor de vehicule electrice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: