joi

18 aprilie, 2024

18 aprilie, 2013

Scăderea preţului aurului, care a atins marţi minimul ultimilor doi ani, a redus cu 560 miliarde de dolari, la 1.400 miliarde de dolari, valoarea rezervelor deţinute de băncile centrale şi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit Bloomberg citat de Mediafax.

Băncile centrale deţin 31.694,8 tone metrice de aur, reprezentând 19% din deţinerile totale la nivel global, potrivit datelor World Gold Council, transmite Bloomberg.

Aurul s-a apreciat timp de 12 ani consecutivi până în luna septembrie a anului 2011, când a atins preţul record de 1.923,7 dolari pe uncie (aproximativ 61,8 dolari pe gram).


Ulterior, cotaţia metalului preţios a intrat pe o pantă predominant descendentă şi se plasează acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011. La preţurile record din vara lui 2011, rezervele băncilor centrale şi ale FMI valorau aproape 2.000 miliarde de dolari.

SUA şi Germania deţin cele mai mari rezerve de aur, care reprezintă 70% din rezervele totale ale băncilor din aceste ţări. Rusia, aflată pe locul 7 în topul rezervelor, cu 976,9 tone, a cumpărat masiv aur în ultimii ani.

Declinul aurului din ultimii doi ani a fost determinat de îmbunătăţirea perspectivelor economice mondiale, încetinirea inflaţiei şi creşterea profiturilor companiilor, care au stimulat interesul investitorilor pentru acţiuni, în defavoarea activelor considerate investiţii sigure, precum aurul.

Scăderea preţului aurului s-a accentuat de la începutul acestui an, pe fondul semnalelor pozitive transmise de economia Statelor Unite, aprecierii dolarului şi schimbării de atitudine a consiliului de politică monetară al Rezervei Federale, care a indicat că ar putea restrânge măsurile de stimulare a economiei – injecţii de lichiditate în economie prin preluarea de obligaţiuni din piaţă de către banca centrală.


Toate acestea au redus cererea pentru aur ca „refugiu”, iar analiştii Goldman Sachs au recomandat săptămâna trecută investitorilor să vândă.

Preţul aurului a revenit miercuri în urcare, înregistrând un avans de aproximativ 1,1%, la 1.383,5 dolari pe uncie. Luni, cotaţia metalului preţios a coborât cu aproape 10%, cel mai abrupt declin din ultimii 30 de ani.

Analiştii Goldman Sachs notează într-un raport că măsura de a constrânge banca centrală a Ciprului la vânzarea rezervelor de aur ar putea reflecta „o monetizare la scară largă a rezervelor de aur la alte bănci centrale europene”.

Deprecierea aurului este „extrem de îngrijorătoare”, a declarat marţi guvernatorul băncii centrale a Africii de Sud, Gill Marcus, care a precizat că instituţia pe care o conduce nu îşi va reajusta politica privind rezervele în urma evoluţiilor recente. Instituţia deţine 125,1 tone de aur.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: