vineri

19 aprilie, 2024

25 mai, 2018

Acordul dintre Comisia Europeană (CE) și Gazprom va face mai atractive importurile de gaze rusești decât alternativele.

Acordul conferă cumpărătorilor europeni o flexibilitate mai mare,  care le pune la dispoziție pârghii pentru a obține prețuri mai mici.

„Gazprom știe că Europa va fi mereu piața sa cheie și că îi va fi foarte dificil să-și diversifice oferta în alte regiuni. (…) Dacă gazele rusești devin mai ieftine, gazele lichefiate din SUA vor fi mai puțin competitive, dacă americanii nu sunt în măsură să le reducă prețul”, spune un analist de piaţă citat de Bloomberg.


Setul de noi norme stabilit de CE va permite fluxul liber al gazelor naturale și va limita pozibilitatea ca societatea rusă să impună prețuri mult mai mari pe piețele din Europa Centrală și de Est.

(Citiţi şi: UE impune Gazprom noi obligații, ce o vor împiedica să perceapă prețuri mai mari în Europa Centrală și de Est)

Europa contează pe Rusia pentru o treime din consum, iar livrările Gazprom spre această ţintă au atins un record anul trecut şi este de aşteptat ca volumul să crească în continuare.

Guvernele unor țări ca Polonia şi Lituania şi-au exprimat dorinţa ca Gazprom să fie amendată pentru anii de de prețuri exagerate.


UE consideră că supunerea Gazprom la regulile europene de comerț liber vor deveni mai importante pe termen lung decât orice reglementare privind penalizarea financiară.

Noile obligații stabilite pentru colosul rus „vor schimba semnificativ modul de operare al Gazprom în Europa Centrală și de Est, spre beneficiul milioanelor de consumatori europeni și ale caselor lor când gătesc, ca și în avantajul afacerilor europene folosesc gazele”, a spus comisarul european pentru competiție Margrethe Vestager.

Pe de altă parte, noile reglementări pot scumpi nu numai gazele lichefiate din SUA, văzute de Polonia și Lituania ca surse de diversificare, dar și pe cele din Algeria și Qatar, printre altele.

Oficialii americani au obiectat deja că ideea de libertate a comerțului nu ar mai trebui să fie un criteriu principal când este vorba de securitate energetică.

„Ce libertate a preţurilor! (…), Nu vorbim atât de chestiuni economice, cât de securitate energetică”, a declarat secretarul adjunct pentru Energie al SUA, Dan Brouillettes, citat de Bloomberg.

O altă ţintă principală a obiecțiilor o constituie aranjamentele dintre mai multe țări, printre care Germania, Italia și Danemarca, de aprovizionare preferențială cu gaze rusești, uneori prin gazoducte directa, ca în cazul Nord Stream.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: