UE impune Gazprom noi obligații, ce o vor împiedica să perceapă prețuri mai mari în Europa Centrală și de Est - CursDeGuvernare.ro
duminică

17 octombrie, 2021

UE impune Gazprom noi obligații, ce o vor împiedica să perceapă prețuri mai mari în Europa Centrală și de Est

24 mai, 2018

Comisia Europeană a adoptat joi o serie de noi obligații, personalizate, pentru compania rusă Gazprom. Acest set de noi norme va permite fluxul liber al gazelor naturale și va limita pozibilitatea ca societatea rusă să impună prețuri mult mai mari pe piețele din Europa Centrală și de Est.

Aceste noi obligații, numite angajamente, au un caracter juridic obligatoriu pentru Gazprom (în temeiul articolului 9 din Regulamentul nr. 1/2003privind politica antitrust a UE), precizează un comunicat al CE.

S-a ajuns la aceste angajamente prin acordul care pune capăt unor negocieri purtate șapte ani, după ce Gazprom a fost acuzată de abuz de poziție dominantă în opt țări din Europa (Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia).


În cazul în care o societate își încalcă oricare dintre aceste obligații, Comisia poate aplica o amendă de până la 10 % din cifra de afaceri de la nivel mondial a respectivei societăți, fără să fie necesar să dovedească existența unei încălcări a normelor antitrust ale UE.

Decizia de joi elimină obstacolele create de Gazprom în mod deliberat în calea fluxului liber al gazelor naturale din Europa Centrală și de Est.

De asemenea, impune acestei societăți să ia măsuri pozitive pentru a integra în continuare piețele gazelor naturale din regiune și pentru a contribui la realizarea unei adevărate piețe interne a energiei în Europa.

Margrethe Vestager, comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenței, a explicat că obligațiile aprobate joi nu au legătură cu țara din care provine compania, ci încearcă să-i protejeze pe consumatorii din statele membre:


„Acest set personalizat de norme oferă clienților Gazprom din Europa Centrală și de Est un instrument eficace pentru a se asigura că prețul pe care îl plătesc este competitiv.

Ca întotdeauna, acest caz nu vizează țara de proveniență a societății, ci obținerea rezultatului care răspunde cel mai bine intereselor consumatorilor și întreprinderilor europene. Iar decizia de astăzi nu înseamnă încheierea cazului, ci marchează, mai degrabă, data de la care începe asigurarea respectării de către Gazprom a obligațiilor care îi revin.”

De ce era nevoie de astfel de măsuri

Gazprom este principalul furnizor de gaze naturale în mai multe țări din Europa Centrală și de Est.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Conform unei opinii din 2015 a Comisiei, compania a încălcat normele antitrust ale UE, urmărind o strategie globală de împărțire a piețelor gazelor naturale de-a lungul frontierelor naționale în opt state membre (Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia).

Este posibil ca această strategie să îi fi permis Gazprom să perceapă prețuri mai mari în cinci dintre aceste state membre (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia).

Noul set de norme:

  • Eliminarea barierelor contractuale din calea fluxului liber al gazelor naturale: Gazprom trebuie să elimine orice restricții aplicate clienților de a revinde gazele naturale la nivel transfrontalier.
  • Obligația de a facilita fluxurile de gaze naturale către și din piețele izolate: Gazprom va permite fluxurile de gaze naturale către și din părți ale Europei Centrale și de Est care sunt încă izolate de celelalte state membre din cauza lipsei unor conducte de interconectare, și anume țările baltice și Bulgaria.
  • Instituirea unui proces structurat pentru a se asigura prețuri competitive ale gazelor naturale: clienților relevanți ai Gazprom li se oferă un instrument eficace pentru a se asigura că prețul la care achiziționează gazele naturale reflectă nivelul prețului de pe piețele competitive ale gazelor naturale din Europa Occidentală, în special de pe platformele lichide de comercializare a gazelor naturale.
  • Interdicția de a se prevala de poziția dominantă în furnizarea de gaze naturale: Gazprom nu i se permite să profite de niciunul dintre avantajele legate de infrastructura de gaze naturale, pe care este posibil să le fi obținut de la clienți prevalându-se de poziția ocupată pe piața furnizării de gaze naturale.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr