joi

18 aprilie, 2024

1 aprilie, 2020

Rezerva Federală acționează ca o ”bancă centrală a lumii”, oferind piețelor financiare internaționale dolarii de care au nevoie pentru a nu îngheța, se arată într-o analiză Bloomberg.

Printre ultimele măsuri luate pentru prevenirea efectelor negative ale pandemiei Covid-19 asupra economiei, Fed a anunțat marți că a instituit o facilitate temporară de răscumpărare de active care le va permite celorlalte bănci centrale să schimbe orice titluri de trezorerie în numerar. O astfel de măsură nu a existat în criza financiară din 2008.

”Spre meritul Rezervei Federale, instituția joacă rolul de bancher central al lumii. Nu încearcă să nege că este sau să se eschiveze”, a declarat fostul oficial Fed Ted Truman, în prezent asociat al Institutului Peterson pentru Economie Internațională din Washington.


Aproape orice țară din lume care are dolari are un cont la Rezerva Federală. Decizia Fed le permite tuturor acestora să își transforme titlurile în bani. ”Estimarea este că vorbim de cel puțin 5.000 de miliarde de dolari”, a adăugat Truman.

Riscurile legate de dolar

Fed încearcă prin această măsură să prevină o penurie de lichiditate pe fondul ”fugii” generalizate de la nivel mondial către dolar. Multe economii, în special cele care realizează schimburi comerciale în dolari, depind de moneda americană.

O mare parte din împrumuturi, comerț și investiții se fac în dolari”, a comentat și Julia Coronado, partener fondator al MacroPolicy Perspectives din New York și fost economist al Fed.

Valoarea totală a împrumuturilor denominate în dolari a urcat la un nivel record în septembrie anul trecut, de 12.100 de miliarde de dolari, potrivit datelor Banca Reglementelor Internaționale, dublu față de nivelul din urmă cu un deceniu. Este echivalentul a 14% din PIB-ul global, față de sub 10% în 2009.


”Când ai o criză a dolarului, aceasta riscă să transforme foarte o recesiune sau o contracție a activității într-o criză financiară. Deficitul de dolari este de natură să declanșeze insolvențe și dezintermediere”, a adăugat Coronado.

Piețele emergente prezintă un risc aparte din acest punct de vedere. Încurajate de dobânzile scăzute practicate de SUA în ultimii ani, statele în curs de dezvoltare au acumulat datorii semnificative în dolari. Acum, acestea se confruntă cu o scădere a comerțului, exporturile contractându-se pe fondul eforturilor de la nivel global de a preveni răspândirea Covid-19.

Un dolar puternic nu ajută nici SUA, deoarece afectează competitivitatea exporturilor sale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: