joi

18 aprilie, 2024

26 decembrie, 2022

Lumea se confruntă cu o recesiune în 2023, costurile mai mari de împrumut, menite să combată avansul inflației provocând contractarea mai multor economii, potrivit Centrului de Cercetare Economică și Afaceri (CEBR), transmite Bloomberg.

Economia globală a depășit 100 de trilioane de dolari pentru prima dată în 2022, dar va stagna în 2023, pe măsură ce factorii de decizie își continuă lupta împotriva creșterii prețurilor, a avertizat compania britanică de consultanță în raportul său anual World Economic League Table.

„Este probabil ca economia mondială să se confrunte cu o recesiune anul viitor, ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor ca răspuns la creșterea inflației”, a declarat Kay Daniel Neufeld, director și șef al departamentului de prognoză din cadrul CEBR.


Raportul mai subliniază că „bătălia împotriva inflației nu este încă câștigată. Ne așteptăm ca bancherii centrali să nu lase jos armele nici în 2023, în ciuda costurilor economice. Costul coborârii inflației la niveluri mai confortabile este o perspectivă de creștere mai slabă pentru câțiva ani de acum înainte.”

Concluziile sunt mai pesimiste decât cele mai recente prognoze ale Fondului Monetar Internațional (FMI). FMI a avertizat în octombrie că mai mult de o treime din economia mondială se va contracta și există o șansă de 25% ca PIB-ul global să crească cu mai puțin de 2% în 2023, ritm pe care îl definește drept echivalentul unei recesiuni la nivel global.

Chiar și așa, până în 2037, produsul intern brut mondial se va fi dublat, pe măsură ce economiile în curs de dezvoltare le vor ajunge din urmă pe cele mai bogate. Schimbarea echilibrului de putere va face ca regiunea Asiei de Est și Pacificului să reprezinte peste o treime din producția globală până în 2037, în timp ce ponderea Europei se va micșora la mai puțin de o cincime.

(Citiți și: ”Analiză The Economist: Cinci tendințe financiare pe care 2022 le-a ucis”)

China nu mai este pregătită să devanseze SUA și să devină cea mai mare economie din lume până în 2036 cel mai devreme – cu șase ani mai târziu decât se aștepta anterior. Acest lucru reflectă politica Chinei de zero toleranță față de Covid și tensiunile comerciale în creștere cu Occidentul.


„Consecințele războiului economic dintre China și Occident ar fi de câteva ori mai grave decât ceea ce am văzut în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei. Aproape sigur ar fi o recesiune mondială destul de puternică și o reapariție a inflației”, avertizează CEBR.

Alte previziuni importante:

  • India va deveni a treia economie de la nivel mondial până în 2032
  • Marea Britanie va rămâne a șasea cea mai mare economie a lumii, iar Franța a șaptea, în următorii 15 ani, dar Marea Britanie nu va mai crește mai repede decât vecinii europeni din cauza „absenței politicilor orientate spre creștere și a lipsei unei viziuni clare a rolului său în afara Uniunii Europene.”
  • Economiile emergente cu resurse naturale vor primi un „impuls substanțial”, deoarece combustibilii fosili joacă un rol important în trecerea la energie regenerabilă
  • Economia globală este departe de nivelul de 80.000 de dolari pe cap de locuitor, la care se presupune că emisiile de carbon ar fi decuplate de creștere, ceea ce înseamnă că sunt necesare intervenții de politici publice suplimentare pentru a atinge ținta de a limita încălzirea globală.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: