joi

30 mai, 2024

8 aprilie, 2024

Ziua de duminică a marcat împlinirea a 6 luni de la debutul conflictului din Gaza, dar și o schimbare perceptibilă a pozițiilor aliaților guvernului israelian în acest conflict.

Dacă pentru cea mai mare parte a publicului a fost întotdeauna clar că o calamitate avea să se producă, în sfera oficială – printre politicieni și părți din mass-media – ororile din 7 octombrie au adus un cec în alb pentru Benjamin Netanyahu și guvernul său.

A fost nevoie de uciderea a șapte lucrători voluntari ai ONG-ului World Central Kitchen, scrie The Guardian, pentru ca această schimbare să se manifeste, acum nimeni nu mai spune că ”Israel are dreptul să se apere, să răspundă”.

”O automatizare îngrozitoare a războiului”


După șase luni de conflict, Israel a arătat, atât ca ton, cât și în acțiune, că este un stat care încalcă toate protocoalele. Guvernul Israel și-a insultat aliații, a ignorat și a sfidat hotărârile și avertismentele emise de organizațiile lumii democratice, cea pe care pretinde că o reprezintă într-o regiune înapoiată și ostilă.

Și i-a făcut pe aliații să pară slabi și neputincioși, destabilizându-le politica internă.

Pe teren, este clar că Israelul nu doar că a reacționat exagerat, ci că este ezitant, reactiv și nesigur în informațiile și metodele sale de război. Haaretz a raportat recent că Forțele de Apărare Israelului au creat „zone de ucidere” în Gaza: oricine trece anumite linii poate fi împușcat.

O investigație a revistei israeliano-palestiniane +972 a dezvăluit o automatizare îngrozitoare a războiului: armata folosește sisteme AI pentru a identifica ținte, iar sursele au spus că 15 sau 20 de civili morți au fost considerate ”limite acceptabile” ale atacurilor aeriene asupra celor identificați ca fiind militanți de rang inferior.

”O țară care ucide cetățenii aliaților săi este periculoasă și scăpată de sub control”


Pe măsură ce Israel a nivelat la propriu Gaza, și-a subminat și propria reputație, a erodat încrederea în procesele sale militare și politice și epuizează toleranța care îi este acordată.

O toleranță acordată nu doar recent, din cauza atacului Hamas, ci și pentru că, în mod tradițional, Israel este perceput ca împărtășind valorile politice și culturale occidentale.

Dar impunitatea are un preț atât pentru făptuitor, cât și pentru victimă, iar acel preț este că statul încetează să-și mai poată reglementa propriul comportament și începe să se auto saboteze. Acest moment a venit când lucrătorii străini au fost loviți cu rachete de precizie, mașină cu mașină, până când toți au murit.

În ochii celor care văd mii de morți palestinieni ca o tragedie nefericită, dar îndepărtată, și poate chiar justificabilă, o țară care ucide cetățenii aliaților săi este în definitiv periculoasă și scăpată de sub control.

Aliații tradiționali al Israel, fac un pas în spate

Tragedia care a lovit World Central Kitchen a generat apeluri care, până de curând, ar fi fost condamnat ca afectând dreptul Israelului de a se apăra.

Atacul asupra lucrătorilor umanitari este„de nejustificat”, arată un editorial Daily Mail, din cauza posibilității ca ”trei cetățeni britanici să fi fost uciși de propriile noastre rachete de către o armată despre care ar trebui să credem că este una dintre cele mai mari de pe Pământ”.

Poziții similare au fost adoptate de personalități de rang înalt din Partidul Conservator și din Partidul Laburist, până nu demult aliați ai Israel. Funcționarii publici implicați în exporturile de arme către Israel iau în considerare acțiuni în justiție împotriva Israel.

Este de înțeles și de ce Joe Biden a transmis cel mai puternic apel lansat până în prezent guvernului Netanyahu. El a sugerat, pentru prima dată, că sprijinul american va veni doar cu condiții. El a cerut Israel să implementeze „o serie de pași specifici, concreti și măsurabili pentru a aborda daunele civile, suferința umanitară și siguranța lucrătorilor umanitari” și a cerut o încetare imediată a focului în Gaza.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: