1 februarie, 2018

România trebuie să adopte un model economic diferit, dacă vrea să evite o criză provocată de actualul boom bazat pe consum, potrivit lui Matteo Patrone, directorul regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), citat de Bloomberg.

Creșterea a fost supraîncărcată prin reducerea taxelor şi majorarea salariilor în sectorul public, iar Guvernul de la Bucureşti ar trebui să o regleze pe o traiectorie mai sustenabilă, potrivit sursei citate.

„Autorităţile par să înţeleagă bine nevoia de a schimba modelul de creştere. Acest lucru va fi pus în practică, să sperăm că mai curând, mai bine decât mai târziu”, a spus Matteo Patrone.


Bloomberg amintește că România a avut cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană, cu un avans anual al PIB de 8,8% în trimestrul al treilea al anului trecut.

Totuși, investițiile publice au avut de suferit ca urmare a tipului de creștere economică ales, dar și a turbulenţelor politice, provocate de schimbarea a trei guverne în decurs de un an.

Eurostat plasează calitatea drumurilor din România pe ultimul loc din UE. Complicând şi mai mult lucrurile, deficitul bugetar se apropie de limita de 3% din PIB impusă de Comisia Europeană.

„Golul de dezvoltare a infrastructurii din România a devenit un obstacol serios în procesul de convergenţă şi trebuie luate măsuri”, a atras atenţia Matteo Patrone, care spune că instituţiile financiare internaţionale şi Comisia Europeană sunt preocupate de problemă.

(Citiți și: ”Calitatea economiei de piață a României: Scorurile din Raportul berd – printre cele mai slabe din Europa Centrală şi de Sud-Est”)


Noul premier, Viorica Dancilă, a afirmat că prioritatea sa va fi utilizarea fondurilor comunitare pentru a finanţa mari investiţii. În primul său discurs în Parlament, noul premier a spus că vrea să inaugureze cel puţin 350 de kilometri de noi autostrăzi până în 2020, precum şi 250 de kilometri de noi căi ferate, mai multe şcoli, grădiniţe şi spitale.

În 2018, ritmul de creştere a economiei româneşti va încetini, pe măsură ce consumul pierde din viteză, iar noi stimulente fiscale sunt limitate. BERD, unul dintre cei mai mari investitori din România, cu un portofoliu actual de aproximativ 1,7 miliarde de euro, a finanţat mai ales proiecte în sectorul privat în ultimi ani.

 berd a finanţat în 2017 29 de proiecte în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: