fbpx

Chestiunea

Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult

11.01.2021

Europa

”Nu-l putem lăsa doar pe Zuckerberg să decidă”: UE pregătește noi reglementări ale platformelor sociale după reacția acestora la revoltele din SUA

Lideri europeni privesc cu îngrijorare modul în care Facebook și Twitter au tratat în Statele Unite ”cazul Trump” și consideră că social media are nevoie… Mai mult

11.01.2021

La obiect

Deficitul comercial la 11 luni a ajuns la 7,5% din PIB-ul estimat – Dacia revigorează sectorul de mașini

Deficitul balanței comerciale a ajuns la 16,43 miliarde euro după primele 11 luni ale anului (circa 7,5% din PIB estimat), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult

11.01.2021

La obiect

Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră)  implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult

10.01.2021

Belarus nu e Ucraina – șanse infime pentru succesul unei revoluții portocalii la Minsk

de Razvan Diaconu , 13.8.2020

Scenele din Belarus cu protestatari care ridică baricade în stradă pentru a opri atacurilor poliției evocă o altă revoltă produsă în zona-tampon dintre Rusia și Uniunea Europeană: revoluția ucraineană din 2014, care a generat fuga președintelui cleptocrat al țării și a inaugurat o nouă eră, e drept, destul de complicată, a vieții din Ucraina.

Aleksandr Lukashenko, care a revendicat duminică un al șaselea mandat prezidențial în urma unor alegeri descrise aproape universal drept farsă, dă dovadă că a înțeles imediat pericolul. ”După cum am avertizat, în Belarus nu va fi nici Maidan, oricât de mult își dorește cineva”, a spus el luni, imediat ce protestele au început să ia avânt.

O analiză Foreign Policy, arată că diferențele dintre cele două revolte populare depășesc cu mult asemănările lor, deși cele două țări sunt și vecine, și foste republici sovietice. Aceste diferențe arată că modelul ucrainean nu se aplică în Belarus.

Primul argument: Belarus este un stat mult mai represiv decât a fost Ucraina sub Yanukovici. Aflat la putere de peste 25 de ani, Lukashenko a construit în Belarus un mecanism de represiune, mai mare, mai intruziv și mai dur decât a existat în Ucraina post-sovietică.

Demonstrația o fac faptele: în primele 3 zile de la începutul protestelor de stradă au fost arestați 6.000 de oameni, 250 au fost răniți și 2 omorâți. Revolta ucraineană, care în final a costat viețile a aproximativ 100 de oameni, a înregistrat prima victimă la două luni de la declanșarea protestelor.

Regimul lui Aleksandr Lukashenko n-a așteptat decât două zile, iar asta arată determinarea regimului de a zdrobi revoltele populare încă înainte să capete amploare.

În toți anii în care a fost la putere, Lukashenko nu a încercat în niciun moment să reformeze sistemului represiv creat de predecesorii săi sovietici. Simptomatic, serviciul de securitate al țării se cheamă azi tot Komitet Gosudarstvennoj Bezopasnosti (KGB), iar unitatea sa de elită, Alpha Unit, este cea care conduce reprimarea protestelor de stradă din Minsk.

Dan Dungaciu, argumente diferite, concluzie similară

Ipoteza dispariției lui Aleksandr Lukașenko de la putere este exagerată, crede și Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române. În Belarus s-a aprins o scânteie, dar flacăra democrației încă nu e pregnantă la Minsk și oricum, schimbările de regim în acest spațiu trebuie privite cu mai multă circumspecție, a explicat profesorul Dungaciu la Digi24.

Argumentele analistului țin de realitățile interne ale Belarusului, dar mai ales de factorii externi: o schimbare de regim la Minsk în acest moment nu este dorită nici de Moscova, nici de Uniunea Europeană și nici de Statele Unite, a explicat Dan Dungaciu la Digi24.

În primul rând, pentru că nimeni, cu excepția unei bune părți a populației din Belarus, nu pare că dorește modificarea de regim în Belarus.

În al doilea rând, câtă lume din Belarus dorește cu adevărat modificarea de sistem? Sigur că există voci care s-au săturat de Belarusul așa cum îl știu ei de 30 de ani și sigur că vor altceva, e adevărat. Dar în Belarus, în momentul acesta sunt vreo 2,7 milioane de pensionari; există cam un milion de persoane care sunt în administrația regimului. Din 6,9 milioane de alegători, 4 milioane se presupune că ar fi susținătorii lui Lukașenko. Din cele 3 milioane care au mai rămas nu toți sunt neapărat adversarii lui Lukașenko. Deci, din punctul acesta de vedere, indiferent că s-au fraudat alegerile – și cu siguranță că s-au fraudat și în ziua de vot, și de 30 de ani încoace – nu este foarte sigur că majoritatea populației din Belarus dorește schimbare de regim.

Și în al treilea rând: cred că toată lumea e mai precaută. Uitați-vă ce se întâmplă lângă noi, în Moldova și în Ucraina. După 30 de ani de expunere democratică la Uniunea Europeană – tot soiul de parteneriate, planuri de acțiuni, Parteneriat estic cu UE – în Republica Moldova avem un președinte prorus. Jumătate de populație votează cu Estul, jumătate cu Vestul. În Ucraina, în acest moment, populația este relativ divizată între Est și Vest, este mai proeuropeană decât ieri, pentru că zone proruse din Ucraina nu mai aparțin Ucrainei.

Din această perspectivă, schimbările de regim în acest spațiu trebuie privite cu mai multă circumspecție.

Deci, din punctul meu de vedere, în Belarus s-a aprins o scânteie, dar flacăra democrației – să mă exprim un pic pompos – încă nu e pregnantă la Minsk”, a spus Dan Dungaciu.

În Belarus au mai fost manifestații împotriva lui Lukașenko, iar Lukașenko a reacționat de fiecare dată „agresiv, țărănește, colhoznic”, dar până la urmă Lukașneko își revine și devine rezonabil, spune Dan Dungaciu. „Ei bine, acest tip de rezonabilitate a lui Lukașenko, încurajată și de poziția strategică a Belarusului, au făcut ca acest regim să persiste.

Or, astăzi, nici Federația Rusă nu dorește o schimbare de regim la Minsk, nici Uniunea Europeană și cred că nici Statele Unite nu-și pot permite asta, pentru că nu e clar ce se va întâmpla după această schimbare de regim: cine vine acolo? Nu s-a pregătit opoziția din timp. Opoziția este, din păcate, o improvizație la nivel de lideri. Opoziția a părăsit Belarusul în acest moment”, a explicat Dan Dungaciu.

„Unii vorbesc – și la Moscova, dar nu numai la Moscova – de un soi de scenariu Venezuela: așa cum în Venezuela există doi lideri, liderul de jure și liderul de facto, liderul nerecunoscut de multe dintre puterile însemnate ale lumii și liderul recunoscut de occidentali, se speră că și în Belarus se va construi o asemenea situație.

Alminteri spus, Lukașenko rămâne liderul Belarusului, dar în exil se va constitui o putere care va fi cea recunoscută de către Occident. Adică, Occidentul va trebui să construiască în afara Belarusului un regim care să fie pregătit să ia puterea atunci când condițiile vor fi întrunite. Este un scenariu despre care se vorbește, dar am sentimentul că acest scenariu este mai degrabă o aspirație, o dorință a unora – care cu siguranță au întru totul dreptate să se sature de regimul din Belarus, dar nu cred că are acoperire factică, cel puțin suficient de însemnată acum, când vorbim”, a comentat Dan Dungaciu.

Mergeți în homepage ›

Etichete: , ,
Publicat la data de 13.8.2020

Un raspuns

  1. Harald
    14.8.2020, 11:26 am

    Situația actuală e doar o repetare a anilor ’80, iar asta în principal fiindcă Putin nu are nicio idee originală, tot ce face el e copiat de la Brejnev. Modelul lui ca om a fost Andropov, însă Andropov era un kaghebist tipic, nu un om politic. Astfel încât Putin reciclează pur și simplu politica externă a lui Brejnev, cu aproximativ aceleași rezultate.

    În acest context, Ucraina e practic în situația Poloniei din anii ’80, iar Belarus e în situația României din anii ’80. Chiar dacă va exista o schimbare de regim la Minsk, ea va fi orchestrată de la Moscova și va instaura un regim mai favorabil Moscovei, nu mai orientat spre Occident.

    Însă o asemenea schimbare de regim e foarte improbabilă, Lukașenko e genul de dictator care se poate menține la putere pe viață. Exact ca Brejnev, exact ca Tito, exact ca Stalin.

Lăsați un comentariu


Stiri

Comisia Europeană scurtează calendarul vaccinării în UE: Peste 13 mil. de români ar trebui imunizați până la vară

Mariana Bechir

Comisia Europeană a anunțat marți accelerarea vaccinării și a prezentat țintele și calendarul recomandat pentru ca UE să revină la vară la un stil de… Mai mult

Europa

Gazprom: Există riscul ca Nord Stream 2 să fie suspendat sau anulat din cauza presiunilor politice

Iulian Soare

Grupul rus Gazprom menționează, în prospectul unei emisiuni de euro-obligaţiuni consultat de Reuters, că există riscul ca proiectul gazoductului Nord Stream 2 să fie suspendat… Mai mult

Europa

SUA post-Trump: Cum percep europenii America lui Joe Biden – studiu ECFR

Victor Bratu

Americanii au un nou președinte, dar nu și o țară nouă. În timp ce majoritatea cetățenilor europeni se bucură că alegerile din SUA au fost… Mai mult

Stiri

Noile categorii de angajați introduse în etapa a II-a a campaniei de vaccinare

Vladimir Ionescu

Guvernul va adopta o Hotărâre ce va include noi categorii sociale și profesionale în rândul populației ce se poate vaccina anti-Covid în etapa a doua… Mai mult

Europa

CEDO condamnă statul român pentru procedura de recunoaștere a schimbării de sex

Iulian Soare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România, cu unanimitate, pentru încălcarea dreptului la viaţa privată în cazul a două persoane cărora autoritățile naționale… Mai mult

Stiri

Kristalina Georgieva cere mai mulți bani statelor membre ale FMI pentru a susține țările puternic îndatorate

Adrian N Ionescu

Fondul Monetar Internațional (FMI) are nevoie de mai multe resurse pentru a ajuta ţările puternic îndatorate, în condițiile marilor incertitudini privind perspectivele economiei globale și… Mai mult

Stiri

Autocolantele pentru promovarea PMB pe autobuze vor fi înlocuite cu reclame comerciale

Vladimir Ionescu

Mijloacele de transport în comun ale STB nu vor mai avea autocolante de promovarea a Primăriei Capitalei. Pe respectivele spații, a explicat primarul general, Nicușor… Mai mult