joi

20 iunie, 2024

3 martie, 2022

Banca Europeană de Investiții (BEI) va aproba vineri un pachet de sprijin financiar în valoare de două miliarde de euro pentru Ucraina, din care 700 de milioane de euro vor fi alocate imediat pentru susținerea lichidității, iar diferența va fi folosită pentru investiții în infrastructură critică, a anunțat instituția, potrivit Reuters.

„(Pachetul, n.r.) va fi discutat și finalizat în cadrul unei reuniuni extraordinare care va avea loc vineri dimineață”, a spus șeful BEI, Werner Hoyer.

Componenta de lichiditate din „Pachetul de solidaritate pentru Ucraina” va fi acordată prin redirecționarea liniilor de credit existente, iar după aprobarea de vineri, banii ar urma să fie în conturile din Ucraina în termen de 3 zile.


Diferența de 1,3 miliarde de euro va fi acordată pentru a acoperi proiecte de transport, energie, dezvoltare urbană și digitală.

„Acest lucru se poate face foarte repede, de îndată ce autoritățile ucrainene sunt în măsură să semneze amendamentele la contractele existente”, a spus Hoyer.

„Vom ajuta la reconstruirea a orice va doborî armata rusă și vom ajuta la ridicarea noii infrastructuri economice și sociale critice de care Ucraina va avea nevoie”, a spus el.

BEI, care este deținută de guvernele UE, va începe să se gândească la măsuri de sprijin și pentru alte regiuni de afectate de războiul din Ucraina.


„În caz contrar, ar putea exista un risc real de divergență economică, o divergență pe care băncile centrale ar putea să nu o poată amortiza din cauza riscului de creștere a inflației”, a spus șeful BEI.

Banca Mondială suspendă programele din Belarus și Rusia

Tot miercuri, Banca Mondială a anunțat suspendarea imediată a tuturor programelor sale de ajutor din Belarus și Rusia.

„În urma invaziei ruse a Ucrainei și a ostilităților împotriva poporului ucrainean, grupul Băncii Mondiale și-a încetat toate programele în Rusia și Belarus cu efect imediat”, a anunțat instituția de la Washington într-un comunicat.

În Belarus, Banca Mondială (BM) este angajată în 11 proiecte cu o valoare totală de 1,15 miliarde de dolari. În Rusia, conducea patru proiecte reprezentând 370 de milioane de dolari.

Banca Mondială a subliniat că nu a aprobat „niciun împrumut nou sau investiție în Rusia din 2014”, de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: